Jucării educative pe grupe de vârstă

Articolele au fost realizate de redacția Creative Art Copywriting și verificate de următorii specialiști:

Scopul acestui articol este de a informa cititorii despre „Jucării educative pe grupe de vârstă”.

Articol redactat de Andreea Roşu și verificat de psiholog Denisa Zdrobis.

Sumar:

 1. Despre jucăriile educative
 2. Ce înseamnă o jucărie educativă şi ce funcţii îndeplineşte?
 3. Jucării educative pentru bebeluşi
 4. Jucării educative pentru copiii până în 2 ani
 5. Jucării educative pentru copiii până în 6 ani
 6. Jucării educative pentru şcolari
 7. Resurse despre „Jucării educative pe grupe de vârstă”

Copii-care-se-joaca-cu-jucarii-educative---sursa-foto-Shutterstock Sursă foto: Shutterstock

Despre jucăriile educative

Nu există copil care să nu îndrăgească jucăriile, iar pentru părinţi, cea mai mare bucurie este să îşi vadă copilul cum învaţă în timp ce se joacă. Jucăriile educative tocmai acest rol îl împlinesc. Oferă zeci de ore de joacă, distracţie şi amuzament, în timp ce susţin abilităţile vitale pentru dezvoltarea copilului. Gândirea creativă, abilităţile lingvistice, matematica timpurie, abilitatea de gândire rapidă şi de rezolvare a problemelor şi dezvoltarea social-emoţională sunt doar aspectele majore favorizate de jucăriile educative.

Studii de cercetare au arătat că jucăriile educative pot spori activităţile cognitive care contribuie la succesul în şcoală. Apare întrebarea: „cum alegem cele mai bune jucării educative pentru copiii noștri?” Există nenumărate opţiuni de jucării, aşa că decizia poate fi copleşitoare.

Televizorul vine cu nenumărate reclame care descriu zeci de jucării menite să îi înveţe pe copii o varietate de lucruri. Cel mai sigur criteriu pe care trebuie să îl avem în vedere atunci când dorim să achiziţionăm jucării este vârsta copilului.

„Ca să creștem un viitor adult care să reușească în viață, este important să cultivăm la copilul nostru atât inteligența cognitivă, cât și pe cea emoțională. Din acest motiv, este important să alegem jucării din cele mai diverse. Nu contează numărul, cât să fie din categorii diferite, care să le stimuleze și să le dezvolte cât mai multe abilități. Au fost făcute nenumărate studii și cercetări în urma cărora s-a ajuns la concluzia că în viață nu sunt suficiente numai multitudinea de cunoștinte pentru a avea succes. Acestea pot conduce într-adevăr la reușite pe plan profesional, însă nu sunt întotdeauna suficiente nici chiar pentru asta. O încredere bună de sine, abilitățile de comunicare, capacitatea de a înțelege și simți emoțiile împreună cu noțiunile dobândite duc la obținerea rezultatelor dorite pe toate planurile: profesional, personal și la obținerea unui sentiment de satisfacție în viață. În prezent, sunt jocuri și jucării care ajută la dezvoltarea ambelor tipuri de inteligență. Bineînțeles că este absolut necesară prezența persoanelor de atașament din viața copilului, care să îi ofere modele de comportament, să îi reflecteze, valideze și conțină emoțiile.” Psiholog Denisa Zdrobis

Ce înseamnă o jucărie educativă şi ce funcţii îndeplineşte?

Jucăriile educative îi distrează şi îi bucură pe copii, în timp ce îi învaţă treptat şi discret noi însuşiri şi abilităţi necesare. Majoritatea jucăriilor educative îi determină pe copii să recapituleze, să consolideze şi să îmbunătăţească abilităţile deja stăpânite. Unele jucării educative sunt axate pe ortografie şi lectură, altele pe matematică, iar altele pe ştiinţă. Cert este că aceste jucării îi expun pe copii mai devreme la lucrurile cu care vor interacţiona mai târziu în viaţă. Există chiar şi jucării care îi învaţă pe cei mici cum să îşi lege şireturile. Jucăriile educative îi învaţă pe copii o multitudine de lucruri despre ei înşişi şi despre tot ceea ce îi înconjoară. Cu cât copilul se joacă mai mult cu astfel de jucării, cu atât va fi mai avantajat.

Jucăriile educative sunt elaborate şi fabricate atât de inteligent încât felul în care copilul interacţionează cu ele – cu dimensiunile lor, formele şi culorile lor – încurajează acţiuni fizice şi mentale specifice. Deşi sunt excelente instrumente de învăţare, jucăriile educative nu sunt nici pe departe plictisitoare. După cum bine ştiţi, dacă un copil consideră că o jucărie este plictisitoare, o va uita într-o cutie. S-ar putea spune că jucăriile educative sunt deghizate atât de bine, încât cei mici nici nu îşi dau seama că jucându-se cu ele se angajează de fapt într-un joc de învăţare.

Jucăriile educative sunt minunate pentru că îi învaţă pe cei mici o multitudine de lucruri noi, le susţin abilităţile fizice, psihice, sociale şi, în plus, sunt foarte distractive şi le menţin atenţia vreme îndelungată.

Deşi este foarte important să ţineţi cont de vârsta copilului atunci când alegeţi jucării educative, nu uitaţi nici de etapa de dezvoltare. Fiecare copil este unic, aşa că unii progresează mai repede decât alţii, iar alţi copii sunt puţin mai în urmă. Părinţii sunt singurii care pot decide dacă copilul este mai avansat în comparaţie cu abilităţile specifice vârstei pentru care este recomandată jucăria. De exemplu, dacă cel mic ştie deja să citească la un nivel de clasa a doua, atunci o jucărie destinată copiilor de grădiniţă nu i-ar oferi niciun avantaj, conform www.education.com.

Jucării educative pentru bebeluşi

Jucăriile educative cele mai potrivite pentru bebeluşi sunt cele care îi bucură, îi distrează şi îi ajută să îşi atingă obiectivele de dezvoltare. În plus, este recomandat ca părinţii să fie în preajma copilului atunci când se joacă atât pentru a se asigura că bebeluşul este în deplină siguranţă, cât şi pentru a putea constata dacă o jucărie este prea dificilă pentru el ori dacă a trecut de acel nivel educaţional şi are acum nevoie de ceva mai avansat. Dacă observaţi că întârzie foarte mult să atingă reperele specifice vârstei, este indicat să auziţi opinia unui specialist. Haideţi să vedem acum ce jucării educative sunt indicate bebeluşilor!

Ca regulă generală, bebeluşii cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 luni au nevoie de jucării moi care contribuie la stimularea simţurilor, de jucării cu texturi diferite care au rolul de a le dezvolta simţul tactil, dar şi de unele stimulente suplimentare cum sunt cele oferite de jucăriile mobile. Jucăriile ideale pentru bebeluşi sunt cele care susţin abilităţile fizice şi motorii. Simţul tactil, văzul şi abilităţile fizice şi motorii nu sunt singurele aspecte care trebuie favorizate. Auzul şi capacitatea bebeluşului de a asculta pot fi îmbunătăţite cu ajutorul jucăriilor educative care produc zgomote sau care trebuie apăsate pentru a emite un anumit sunet.

Când bebeluşul ajunge la vârsta cuprinsă între 3 – 6 luni, are nevoie de jucării mobile cu texturi diferite şi de jucării care produc zgomote, dar acum scopul este de a-l face să ajungă singur la jucărie. Foarte indicate pentru această vârstă sunt jucăriile de dentiţie cum ar fi un inel de dentiţie texturat. Jucăriile muzicale şi toate celelalte jucării care stimulează auzul şi abilitatea de a asculta sunt indicate, aşa cum sunt şi cărţile şi jucăriile în culori vii care îmbunătăţesc văzul.

La vârsta de 6 – 9 luni, bebeluşul se va arăta foarte încântat de jucăriile muzicale, de jucăriile de activitate şi de figurinele şi cuburile cu care poate construi un turn. Totodată, jocurile de construit sunt alegeri excelente deoarece îl învaţă pe bebeluş ce se întâmplă atunci când turnul construit este dărâmat. Dacă bebeluşul merge de-a buşilea, se târâie sau merge cu ajutor, atunci jucăriile care trebuie plimbate sunt grozave. Jucăriile care se împing, bilele şi mingile încurajează mişcarea. La această vârstă, bebeluşul ar trebui să poată să stea fără ajutor şi să se poată juca cu jucării care se stivuiesc, aşa cum sunt cuburile, figurinele sau inelele. Pe măsură ce se dezvoltă, deja poate parcurge o distanţă mai mare până la jucării.

Când un bebeluş ajunge la vârsta de 9 – 12 luni, poată să meargă şi poate să spună câteva cuvinte. Acum este momentul ideal pentru a-i oferi cuburi de construit, jucării muzicale, cărţi cu ilustrate colorate, puzzle-uri, cuburi de lemn, bile, jucării de pluş şi alte jucării de construit sau cu apă. De asemenea, bebeluşii se pot distra de minune şi pot învăţa multe lucruri atunci când fac baie. Băiţa este momentul pentru explorări, aşa că jucăriile distractive, operaţionale sau care vibrează uşor sunt alegeri minunate, conform www.healthguidance.org.

Jucării educative pentru copiii până în 2 ani

Majoritatea părinţilor ştiu deja că jucăriile educative constituie o modalitate amuzantă şi foarte puternică de a încuraja dezvoltarea copilului. În general, copiii dobândesc tot felul de abilităţi atunci când sunt expuşi la diferite experienţe de dezvoltare. Din păcate, o singură experienţă nu îi poate ajuta să obţină toate abilităţile de care au nevoie. Destul de des se observă că cei mici prezintă anumite decalaje între abilităţi, iar singura modalitate de a preveni astfel de decalaje este să îi expuneţi la o gamă cât mai amplă de activităţi care îi vor ajuta să se dezvolte pe deplin. Iată încă o dată de ce este atât de important să optaţi pentru jucării educative care se concentrează pe cât mai multe aspecte!

Pentru copiii cu vârsta până în 2 ani, sunt ideale jucăriile care pot fi folosite în mai multe contexte, aşa cum sunt cuburile de construit, piesele LEGO sau unele puzzle-uri. În plus, aceste jucării versatile încurajează gândirea critică şi abilităţile STEM.

Veţi observa că pentru această categorie de vârstă, jucăriile pot fi foarte diverse. Pe de o parte, copiii încă mai doresc să se joace cu jucăriile de pluş care le-au făcut primul an din viaţă mai frumos, dar pe de altă parte sunt atraşi şi de alte jucării. Ei pot rezolva acum puzzle-uri mai avansate, iar telefoanele mobile de jucărie sunt o adevărată încântare încât le oferă undă liberă să îi imite pe adulţi.

Foarte potrivite sunt jucăriile muzicale şi cele în culori puternice sau prevăzute cu lumini care stimulează văzul. Jucăriile pe care copilul le poate împinge, trage sau cu care se poate plimba sunt favorite și stimulează abilitățile motorii grosiere care sunt foarte importante la această vârstă, conform www.learningliftoff.com.

Jucării educative pentru copiii până în 6 ani

Dacă dorim să creştem o generaţie viitoare conştientă şi pozitivă, jucăriile educative trebuie incluse în mediul de învăţare al copiilor cu vârsta până în 6 ani. Desigur, oricât de mult ne-am dori ca ei să ajungă oameni de succes, asta nu înseamnă că trebuie să îi împingem pe copii să se joace cu formule chimice. Există modalități mult mai plăcute și mai eficiente de a introduce în viața lor concepte de matematică, știință și artele. O astfel de modalitate este prin joc.

Jucăriile pentru această categorie de vârstă sunt destinate dezvoltării aspectelor fizice, a abilităţilor motorii fine şi grosiere, însă tot acum este perioada prielnică să introducem jucăriile educative care favorizează învăţarea noţiunilor de bază, precum litere, sunete, cifre, adunare şi scădere.

De exemplu, clasicul abac îi ajută pe copii să înveţe matematica de bază. Aceste cadre de numărare vin într-o varietate de tipuri și puteți alege în funcție de competențele copilului și de aspectul de siguranță al jucăriei. În general, orice tip de abac îi sprijină pe copii să înţeleagă unităţile, zecile şi să numere, să adune şi să scadă. Jocul trebuie să fie interactiv şi compatibil cu aptitudinile personale ale copilului – doar aşa va reuşi să înveţe cât mai multe lucruri cu minimum efort.

Când vine vorba de stimularea minţii, nu există nimic mai eficient ca un puzzle. Expuşi la puzzle-uri adecvate vârstei, fiecare copil îşi poate dezvolta abilităţile de gândire. Dacă la vârsta de 3 ani un puzzle cu doar câteva piese este alegerea cea mai potrivită, pe măsură ce copilul începe să înţeleagă conceptul acestui joc, puteţi să îi propuneţi puzzle-uri din ce în ce mai dificile şi complexe. Important este să alegeţi puzzle-uri care stârnesc curiozitatea copilului. De exemplu, dacă cel mic este înnebunit după maşini, atunci un puzzle cu autoturisme va fi mai potrivit decât un puzzle cu peisaje. De asemenea, asiguraţi-vă că puzzle-ul îl menţine pe copil curios, entuziasmat, provocat, dar nicidecum frustrat. Un puzzle dincolo de abilităţile copilului nu va oferi stimularea dorită.

Jucăriile de construcţie universale ajută la dezvoltarea abilităţilor copiilor cu vârsta până în 6 ani. Tot aceste jucării oferă copilului libertatea de a-şi explora imaginaţia. De asemenea, jocurile de echipă cum ar fi Junior Monopoly ajută la creşterea puterii de concentrare şi a capacităţilor mentale ale copilului.

Gama de jucării educative pentru copiii până în 6 ani este cu adevărat nesfârşită. Păpuşile, marionetele, jucăriile de echilibru, jocurile de grup, jucăriile mecanice, puzzle-urile, Lego sunt doar câteva exemple de jucării care le vor face copilăria mai frumoasă. Nu uitaţi că la această vârstă, copiii au minţile deschise şi absorb precum un burete tot felul de informaţii. Prin urmare, toate jucăriile pe care le veţi pune la dispoziţia lor vor avea un impact pe termen scurt şi pe termen lung, conform www.parentcircle.com.

Jucării educative pentru şcolari

În prezent, psihologii, învăţătorii şi terapeuţii cunosc beneficiile jucăriilor educative şi îi încurajează pe copiii de vârstă şcolară să se joace cu astfel de jucării. Pe de o parte, jucăriile educative pentru şcolari sunt ajutoare importante pentru predarea unor concepte mai simple şi mai avansate, iar pe de altă parte sunt vitale pentru educarea şi instruirea copiilor care nu răspund metodelor de predare convenţionale.

Cu ajutorul jucăriilor educative, copiii pot învăţa concepte precum stabilirea obiectivelor şi îşi pot îmbunătăţi stima de sine, aspect care este foarte important la această vârstă. De asemenea, jucăriile educative pot ajuta la canalizarea pozitivă a energiilor fizice și mentale ale copilului.

Jocurile de grup ajută copiii să devină mai adepți sociali. Copiii își îmbunătățesc abilitățile interpersonale, dezvoltându-și în același timp și spiritul de echipă.

Multe jucării educative pot ajuta la extinderea cunoştinţelor despre istorie sau geografie sau pot îmbunătăţi abilităţile lingvistice şi vocabularul, pot clarifica conceptele ştiinţifice sau pot facilita înțelegerea ecuațiilor matematice complexe. Alte jucării educative pentru şcolari contribuie la îmbunătăţirea abilităţilor de concentrare şi îi învaţă pe copii importanța finalizării sarcinilor, conform www.healthguidance.org.

Ori de câte ori vă aflaţi în căutarea jucăriilor potrivite pentru copilul dumneavoastră, nu vă gândiţi doar la divertisment sau la aptitudinile academice. Optaţi pentru jucării care îl vor învăţa abilităţi importante de viaţă, cum ar fi colaborarea, acceptarea unui compromis, depăşirea unei situaţii conflictuale sau preluarea conducerii. Este foarte important pentru un copil să înveţe să comunice şi să coopereze cu cei din jurul său. Jocurile care implică doi sau mai mulţi jucători sunt foarte populare şi servesc mai multor scopuri, cum ar fi predarea unor concepte matematice de bază, precum și abilități importante de viață, aşa cum este răbdarea, luarea deciziilor, victorie sau pierdere cu onoare.

Jucării educative puteți găsi pe site-ul ArtOfPlay.ro.

Resurse despre „Jucării educative pe grupe de vârstă”

 1. education.com
 2. healthguidance.org
 3. learningliftoff.com
 4. parentcircle.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

Denisa.zdrobis@gmail.com

Ce jucării educative putem cumpăra pentru un bebeluş şi cât de utile sunt în dezvoltarea acestuia?

Scopul acestui articol este de a informa cititorii despre „Ce jucării educative putem cumpăra pentru un bebeluş şi cât de utile sunt în dezvoltarea acestuia”.

Articol redactat de Cosmina Florescu şi verificat de psiholog Denisa Zdrobis.

Sumar:

 1. Despre jucările educative pentru bebeluşi
 2. Care este vârsta la care bebeluşii se pot juca
 3. Tipurile jucăriilor educative pentru bebeluşi
 4. Cum alegem jucăriile educative pentru bebeluşi
 5. Jucării educative – Cum ajută efectiv la dezvoltarea bebeluşilor
 6. Cele mai căutate jucării educative pentru bebeluşi
 7. Concluzii
 8. Resurse despre: „Ce jucării educative putem cumpăra pentru un bebeluş şi cât de utile sunt în dezvoltarea micuţului?”

Despre jucăriile educative pentru bebeluşi

Jucăriile aduc zâmbetul pe faţa bebeluşilor. Sunt pline de lumini, sunete şi culori vesele, ajutându-i  să descopere lumea înconjurătoare, să-şi dezvolte abilităţile şi să crească frumos.

Jucăriile educative pentru bebeluşi au un rol important în dezvoltarea acestora, care va fi îndeplinit atâta timp cât celui mic i se asigură jocuri adaptate vârstei.

Când se aleg jucării pentru bebeluşi, trebuie ţinut cont atât de vârsta căreia sunt adresate, cât şi de alte aspecte. Materialul din care sunt fabricate jucăriile trebuie să fie de calitate şi să nu prezinte risc alergenic; vopseaua şi substanţele incluse în produs să nu aibă grad de toxicitate. Jucăria va fi  achiziţionată într-un ambalaj intact şi rezistent, produsul fiind însoţit de date tehnice şi de instrucţiuni de folosire.

Majoritatea jucăriilor pentru bebeluşi funcţionează cu baterii, fapt ce impune respectarea unor reguli legate de siguranţă. Este indicat ca jucăriile pentru bebeluşi să fie fabricate din plastic de bună calitate, cauciuc, silicon, lemn, bumbac sau alte fibre care nu se destramă.

Jucăriile educative ţin pasul cu fiecare etapă a micuţului, venind în întâmpinarea nevoilor de cunoaştere şi descoperire ale acestuia. Aici se încadrează clasicele zornăitoare care pot varia de la cele mai simple forme până la figurine vesele, pline de culoare şi sunet, având rolul de a dezvolta simţurile celui mic, cât şi jucăriile care realizează procesul acţiune-reacţiune, prin descoperirea fenomenului cauză-efect.

Odată ce bebeluşul creşte, se schimbă şi preocupările, părintele putând achiziţiona jucării mai complexe care vor avea rolul de a dezvolta simţurile celui mic, de recunoaştere a culorilor. Jucăriile muzicale tip pian, tobiţe sau chitară, ale căror părţi componente sunt reprezentate prin chipuri vesele de animăluţe sau alte elemente, măsuţele de activităţi unde se pot deprinde cu forme, culori, animăluţe şi sunetele scoase de acestea, balansoarele şi premergătoarele, jocurile tip puzzle din două, patru sau şase piese, cărţile ilustrate în caractere mari şi clare, cuburile din burete pentru construit şi  animăluţele vorbitoare, adaptate vârstei, vor ajuta bebeluşul să-şi dezvolte abilităţile, să-şi descopere înclinaţiile şi să comunice. Jucăriile pentru bebeluşi trebuie să fie  bine realizate, proiectate în vederea dezvoltării abilităţilor şi creativităţii micuţilor. Jucăriile educative pentru bebeluşi impun prezenţa unui adult atât pentru siguranţa celui mic, cât şi pentru îndrumare. Jocul părinte-bebeluş este esenţial pentru dezvoltarea celui mic, conform: kidshealth.org

„„Joaca este munca din copilărie” (Jean Piaget). O muncă grea care implică mult efort, voință, perseverență, dar atât de frumoasă și plină de satisfacții atât pentru copil, cât și pentru părinți. Cât de frumos ar fi ca, atât cât putem, puțin, să ne implicăm total în joaca cu copilul nostru, să trăim momentul prezent cu intensitatea și bucuria pe care o au copiii. Ajută la relaxarea noastră și la construirea unei relații solide și bune cu copilul nostru. Mai ales atunci când este mic, copilul are nevoie de implicarea părinților, în special a mamei, în joaca cu el. În felul acesta, îl implică în jocuri și îi arată moduri în care se poate juca. Poate unul dintre cele mai importante argumente de a fi acolo pentru copilul nostru, nu doar fizic, ci și emoțional, este ca singurul mod în care se poate dezvolta armonios este în relație cu ceilalți. În primul rând, cât copilul depinde total de un adult pentru a trăi, cât este mic. Iar prima si cea mai importantă relație care pune bazele tuturor celorlalte relații, este cea cu persoana de îngrijire, care de obicei este mama. Prezența părintelui și implicarea activă a acestuia în primii ani de viață ai copilului este cel mai de preț cadou pe care îl poate oferi copilului lui.” psiholog Denisa Zdrobis

Care este vârsta la care bebeluşii se pot juca

Odată ce micuţii se nasc, continuă procesul de dezvoltare şi creştere, părinţii fiind pregătiţi să le arate lumea.

Fiecare etapă de dezvoltare a bebeluşului, reprezintă abilităţi diferite. Pe măsură ce creşte, jocurile şi jucăriile destinate bebeluşului se vor schimba şi se vor adapta capacităţilor acestora.

Mama se va juca împreună cu micuţul ei încă de la naştere, însă va fi o joacă doar a mamei care presupune un alint şi o bucurie manifestate prin simple cântecele şi dezmierdări, reprezentând  calea prin care cel mic, deşi incapabil de a participa efectiv la jocul mamei, se va familiariza cu vocea ei sau a celor care îi vorbesc, cu noul mediu în care a venit.

Încă din primele luni, micuţul se poate bucura de un carusel vesel cu diverse figurine sau forme geometrice, flori, insecte sau bărcuţe în tonuri şi nuanţe luminoase. Agăţat deasupra pătuţului, caruselul va stimula atenţia bebeluşului şi îi va umple spaţiul cu imagini plăcute. Caruselul pentru pătuţ este însoţit de melodii care vor stimula auzul şi atenţia celui mic.

Un bebeluş va reacţiona foarte bine la cântecele mamei sau la un carusel muzical în jurul vârstei de trei luni. Foarte important este zâmbetul mamei sau al persoanei care are grijă de micuţ. Tot acum este perioada în care micuţul va fi încântat de zornăitoare, de o jucărie mişcată în preajma sa, de culorile vii. Aceste jucării îl vor ajuta pe micuţ să înceapă coordonarea ochi-mână, manifestând tendinţa de a întinde mânuţa spre jucărie.

La patru luni, bebeluşii deja învaţă cum să prindă jucăria dorită. Aceasta este etapa de unde începe joaca, fiecare perioada de creştere contribuind la dezvoltarea abilităţilor celui mic, lărgind paleta de activităţi ale acestuia. Bebeluşul va învăţa să prindă o jucărie, să o rotească, să o ducă la guriţă, ajungând ca între şapte şi nouă luni să facă legătura între obiecte şi sunete, bătând vesel într-un xilofon sau apăsând zgomotoasele animăluţe colorate care imită sunetele reale. Între zece şi douăsprezece luni, deja micuţul se poate juca, angrenându-şi toate abilităţile. Este etapa explorărilor şi a învăţatului, etapa alegerilor şi a bucuriei jocului, etapa culorilor şi a corelărilor.

Jocul şi joaca unui bebeluş sunt extrem de importante. Nu doar pentru buna lui dispoziţie, ci şi pentru descoperirea, dezvoltarea şi antrenarea abilităţilor. Faptul că cel mic acceptă o jucărie destinată vârstei lui şi că o poate folosi este o garanţie că bebeluşul se dezvoltă normal şi că este deschis comunicării, conform: fitpregnancy.com

Tipurile jucăriilor educative pentru bebeluşi

Jucăriile educative pentru bebeluşi au rolul de a-i familiariza cu texturi, forme, culori şi de a-i ajuta să-şi dezvolte abilităţile creând contextul necesar pentru explorare, comunicare şi cunoaştere. Bebeluşii au foarte multe de învăţat şi sunt foarte dornici să o facă, astfel că părinţii trebuie să le asigure calea spre această cunoaştere, punându-le la dispoziţie jucării educative adaptate fiecărei etape, jucându-se cu ei şi încurajându-i. Un rol foarte mare îl au şi fraţii mai mari, care ghidează foarte bine paşii bebeluşului prin joc şi joacă, spre descoperire şi dezvoltare.

Favoritele bebeluşilor sunt, evident, jucăriile muzicale. Aceştia sunt fascinaţi şi acceptă cu mare plăcere jucăriile colorate, fapt ce stimulează dezvoltarea vizuală, iar pe măsură ce cresc, îi ajută să descopere şi să înţeleagă fenomenul cauză-efect.

Tot din categoria jucăriilor educative fac parte jocurile tip puzzle din două, patru sau şase piese, cărţile ilustrate în caractere mari şi clare, cuburile din burete, lemn sau plastic pentru construit şi  animăluţele vorbitoare care vor ajuta bebeluşul să-şi dezvolte abilităţile, să-şi descopere înclinaţiile şi să socializeze pe măsura vârstei.

Jucăriile pentru baie se pot constitui şi acestea în jucării educative, ajutând la stimularea simţurilor celui mic şi la dezvoltarea abilităţilor motrice, bebeluşii manifestând tendinţa de a le prinde prin apă şi de a se juca cu ele.

Premergătoarele, balansoarele, mesele de activităţi sau tricicletele pentru bebeluşi, prevăzute cu o planşă de joc vor ajuta micuţul să descopere sunete şi culori, să înveţe animăluţele şi caracteristicile sonore ale acestora.

Jucăriile educative pentru bebeluşi sunt variate, iar dacă sunt alese conform vârstei, vor contribui semnificativ la dezvoltarea celui mic, deschizând drumul spre cunoaştere, spre dezvoltare fizică şi psihică, cel mic reuşind să-şi dezvolte şi să-și îmbunătăţească coordonarea ochi-mânuţe şi să-şi îmbogăţească bagajul de cunoştinţe, comunicând cu lumea înconjurătoare, conform: childdevelopmentinfo.com

Cum alegem jucăriile educative pentru bebeluşi

Alegerea jucăriilor pentru bebeluşi nu se face la întâmplare. Tocmai pentru că se vizează educarea şi dezvoltarea acestora, jucăriile ar trebui alese în funcţie de vârsta celui mic. O jucărie nepotrivită abilităţilor bebeluşului, nu numai că nu i-ar fi de folos, dar l-ar putea chiar pune în pericol.

Astfel, pentru cei mai mici, până în patru luni, se vor alege jucării realizate din materiale de calitate, fără componente toxice, din culori vii şi plăcute cu sunete muzicale. Este perioada caruselelor şi a jucăriilor muzicale care îl vor ajuta pe cel mic să se familiarizeze cu mediul înconjurător şi să-şi dezvolte atenţia.

Până la vârsta de şase luni, se vor alege jucării în contrast cromatic, atrăgătoare şi vesele. Cel mic deja poate prinde cu mânuţele, va duce la guriţă, va realiza fenomenul cauză-efect, ceea ce impune achiziţionarea jucăriilor de calitate şi nontoxice, fără piese mici sau detaşabile. Se vor alege jucării care pot fi prinse bine în mânuţă, gen cerculeţe, zornăitoare, anumăluţe din materiale plăcute de diverse texturi şi se poate opta şi pentru jocurile care presupun interacţiunea, cum ar fi un pian sau un xilofon, o căsuţă cu animăluţe care prin apăsare va imita sunetele specifice.

După vârsta de şapte luni până la un anişor, se vor achiziţiona jucării mai complexe, cel mic deja are o mobilitate mult mai mare. Ideale sunt jucăriile care presupun introducerea de obiecte în anumite orificii, cărţile cu ilustraţie mare şi veselă, puzzle-urile din două, trei sau patru piese mari şi amuzante, instrumentele muzicale sonore, cuburile de construit de dimensiuni mai mari şi texturi sigure, chiar şi mesele de activităţi prevăzute cu jocuri specifice vârstei, pline de culoare, lumini şi sunete, conform: greatkidstherapy.com

Jucăriile educative – Cum ajută efectiv la dezvoltarea bebeluşilor

Joaca este cea mai frumoasă metodă prin care cel mic îşi petrece timpul. Însă acestă joacă şi jocul, în general, au şi rolul de a asigura dezvoltarea fizică şi psihică a celor mici. Potrivite vârstei şi din materiale de calitate, jucăriile educative pentru bebeluşi reprezintă cea mai sigură cale spre o dezvoltare armonioasă şi corectă a abilităţilor.

Pentru acestă primă perioadă din viaţa unui copil, jucăria va fi aliatul cel mai bun, în nerăbdarea bebeluşului de a descoperi lumea, de a-şi manifesta trăirile şi de a-şi dezvolta cât mai repede şi mai bine abilităţile.

Încă din primele luni, bebeluşii îşi vor descoperi simţurile, atunci când intră în contact cu textura jucăriilor. Îşi vor descoperi simţul tactil, văzul şi auzul. Sunt foarte receptivi la jucăriile muzicale, lucru care îl manifestă ori de câte ori mama dă drumul unui carusel. De asemenea, privind vesela jucărie agăţată deasupra pătuţului, se va familiariza cu tonurile şi culorile.

Pe măsură ce cresc, aceştia vor descoperi fenomenul cauză-efect, simplul bătut cu un ciocănel într-un dispozitiv, demonstrându-i fenomenul care se produce. Astfel, prin mânuirea acestor jucării, fie cuburi mari de construit, puzzle-uri simple, cărţi cu desene mari, accesarea clapelor unui pian sau ale unei jucării muzicale, micuţul îşi va coordona mişcările, îşi va dezvolta mobilitatea şi va putea efectua acţiuni. Prin alegerea jucăriilor potrivite, celui mic i se asigură un mediu cald şi prietenos, propice unei dezvoltări armonioase. Prin joc, cel mic va învăţa mai uşor culorile, animăluţele, sunetele, va asocia imaginea cu sunetul, va potrivi mai repede formele, va descoperi mai uşor cum să comunice, conform: childdevelopmentinfo.com

Cele mai căutate jucării educative pentru bebeluşi

Fiecare tânără mamă va încerca să cumpere pentru micuţul ei cele mai potrivite jucării. Paleta de jucării educative pentru bebeluşi este foarte amplă. Cele mai căutate sunt caruselele şi zornăitorile pentru primele luni de viaţă, ulterior, părinţii optând pentru diverse jucării muzicale prevăzute cu diferite figurine care imită sunete. Printre preferinţe se încadrează cuburile de construit, jocurile în care se potrivesc formele, instrumentele muzicale, iar odată cu dezvoltarea mai multor abilităţi, jucăriile de tras şi de împins, cele tip puzzle sau cele bazate pe potriviri cromatice. Foarte apreciate sunt măsuţele de activităţi prevăzute cu un cumul de jocuri pline de culori, muzică şi lumină. Cărţile mari cu o ilustraţie foarte colorată şi clară reprezintă o variantă apreciată de bebeluşi.

Toate aceste jucării îl vor ajuta să descopere lumea, să se familiarizeze cu ea, dar și să se descopere şi pe sine, să-şi dezvolte abilităţi şi să se bucure de o creştere normală şi să înveţe să comunice, conform: momjunction.com

Concluzii

Jucăriile reprezintă o lume fascinantă atât pentrui cei mici, cât şi pentru cei mari. Însă în cazul bebeluşilor, alegerea jucăriilor trebuie făcută cu mare atenţie. Rolul acestor jucării este de a-i familiariza cu noua lume, dar şi de a-i ajuta să se dezvolte, să-şi descopere şi să-şi stăpânească abilităţile, să-şi coordoneze mişcările, să-şi dezvolte mobilitatea şi să-şi poată coordona activitatea cerebrală, comunicând cu lumea înconjurătoare.

Din aceste motive, jucăriile educative pentru bebeluşi vor fi alese strict din cele destinate fiecărei vârste, vor fi jucării fabricate din materiale de calitate şi sigure, non-toxice, se vor folosi şi întreţine conform instrucţiunilor fiecărui produs şi se vor folosi sub supravegherea unui adult.

Jucăriile educative pentru bebeluşi îi vor ajuta să crească frumos şi să parcurgă fiecare etapă a dezvoltării lor, plini de nerăbdarea de a trece la o etapă succesivă.

Resurse despre „Ce jucării educative putem cumpăra pentru un bebeluş şi cât de utile sunt în dezvoltarea acestuia”:

 1. kidshealth.org
 2. fitpregnancy.com
 3. childdevelopmentinfo.com
 4. greatkidstherapy.com
 5. momjunction.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

denisa.zdrobis@gmail.com

De la ce vârstă le facem cunoștință copiilor cu electronicele și gadgeturile?

Scopul acestui articol este de a informa cititorii despre „De la ce vârstă le facem cunoștință copiilor cu electronicele și gadgeturile?”.

Articol redactat de Panseluța Codreanu și verificat de psiholog Denisa Zdrobis.

Sumar:

 1. Tableta, telefon, televizor – de când are voie copilul tău să le utilizeze?
 2. Cât ar trebui să lași electronicele și gadgeturile pe mâna copilului
 3. Efectele benefice ale gadgeturilor și electronicelor asupra copiilor
 4. Efectele nocive ale gadgeturilor și electronicelor asupra copiilor
 5. 4 cadouri gadgeturi sau electronice pe care poți să le oferi unui copil în funcție de vârstă
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „De la ce vârstă le facem cunoștință copiilor cu electronicele și gadgeturile?”

Preocupările părinților referitor la avantajele și dezavantajele pe care tehnologia le are asupra dezvoltării holistice a copilului sunt din ce în ce mai acute. În căutarea informațiilor privitoare la acestea, se ridică întrebările: cât timp poate fi lăsat un copil cu dispozitivele electronice pentru ca să nu fie victima efectelor negative? În ciuda a tot, există totuși gadgeturi care pot fi oferite în dar unui copil? Și dacă da, care din ele? Sunt doar unele din întrebările la care vom căuta răspuns la specialiști, pentru a nu mai fi niciun dubiu asupra acurateței informațiilor.

Tabletă, telefon, televizor – de când are voie copilul tău să le utilizeze?

Tableta, televizorul și telefonul reprezintă o bucurie pentru cei mici și un moment pentru cei mari când își dobândesc liniștea. În ciuda faptului că tehnologia pare lipsită de pericole și chiar educativă, folosirea calculatorului, smartphonului sau a consolelor de jocuri video poate avea consecințe grave asupra copilului atunci când le analizăm pe termen lung.

Situația copiilor care petrec mult timp cu astfel de dispozitive este alarmantă, părinții și educatorii deopotrivă nereușind să înțeleagă pe deplin până unde poate duce această dependență care se creează treptat, dar sigur. Datorită gravității și importanței subiectului, specialiștii analizează situații, fac studii, trag un semnal de alarmă unde este nevoie și vin cu soluții pentru a anticipa problemele sau pentru a le eradica acolo unde deja s-au instalat.

Astfel, Academia Americană de Pediatrie este extrem de precisă în acest sens: copiii sub vârsta de trei ani nu ar trebui să le folosească deloc, cei cu vârsta între trei și cinci ani – nu mai mult de o oră pe zi, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 6 – 18 ani – nu mai mult de două ore pe zi. Din nefericire, privind la realitatea din jur, timpul dedicat activităților online și a utilizării dispozitivelor tehnologice este de patru ori mai mare decât cel recomandat, conform psychology.com.

Cât ar trebui să lași electronicele și gadgeturile pe mâna copilului

Deși Academia Americană de Pediatrie prezintă indicații clare cu privire la timpul alocat dispozitivelor tehnologice, părerile referitoare la cât timp poate avea acces un copil la acestea sunt împărțite. Potrivit specialiștilor, pentru ca tehnologia să nu devină un lucru rău sau să nu fie eliminate avantajele, se impune un cuvânt: ECHILIBRUL. În felul acesta, adultul responsabil de educația copilului va impune anumite reguli pentru folosirea dispozitivelor digitale cu privire la timp și durată. De asemenea, este nevoie de o implicare directă a părinților în activitățile online ale copiilor pentru o supraveghere corectă. Accesul la tehnologie trebuie să se realizeze progresiv. Dacă pentru început îi facem cunoștință micuțului cu imagini, muzică și jocuri educative, mai târziu acesta își va arăta preferința și pentru alte activități online: divertisment, rețele de socializare etc.

Echilibrul trebuie să fie ingredientul care să fie adăugat fiecărei etape, pentru a nu se ajunge la dependența de lumea dispozitivelor digitale.

Dependența de tehnologie nu mai este o noutate, problema se agravează atunci când dependența se extinde și asupra generației tinere, asupra copiilor. Din acest motiv, specialiștii trag un semnal de alarmă, susținând că „Modul în care îi hrănim pe copiii noștri este la fel de important ca modul în care le hrănim mintea. Trebuie să înțelegem asta foarte bine. Trebuie să creăm un mediu sănătos pentru copiii noștri și să punem accent pe interacțiunea dintre noi.”, a declarat pentru CNNMoney, Michael Rich, pediatru la Harvard Medical School.

Un studiu al Fundației Kaiser făcut pe copiii de la școala primară a conchis că în SUA, aceștia folosesc 7 h/zi tehnologia de divertisment, 75% – au televizor în cameră, iar 50% au televizorul pornit toată ziua, conform intelligence.sri.ro

Aceastea sunt rezultatele doar unui studiu care deja arată îngrijorător, iar în ceea ce îi privește pe copii, totul stă în mâna părinților să găsească echilibrul necesar, ajungând să fie ei înșiși exemplul de care micuții lor au nevoie.

Efectele benefice ale gadgeturilor și electronicelor asupra copiilor

Tehnologia este un pas înainte pentru omenire, informația fiind în felul acesta la îndemâna oricui și nu pot fi neglijate alte multiple efecte benefice pe care aceasta le aduce.

Președinta fundației Early Education, Helen Moylett, consideră că îndepărtarea pe deplin a tehnologiei din viața copiilor le-ar aduce un mare deserviciu, motiv pentru care trebuie căutat acel echilibru de care aminteam mai devreme: „Tehnologia poate fi un instrument util și interesant, dacă este folosită la locul potrivit pentru a ne ajuta în procesul de învățare, dar nu tot timpul și nici ca înlocuitor al altor lucruri.” , conform early-education.org.uk

În pledoaria ei, pune accent pe importanța exemplului pe care copiii îl văd la părinți. Dacă aceștia sunt dependenți de telefoane, televizor, tablete etc. și nu le acordă atenția de care micuții au nevoie în dezvoltarea lor (comunicarea părinte – copil având de suferit), cu siguranță și ei la rândul lor vor deveni copii/adolelescenți/adulți dependenți de tehnologie.

Un avantaj al dispozitivelor tehnologice asupra copiilor îl constituie faptul că prin ecrane tactile, copilul cu vârsta cuprinsă între 2 – 3 ani va învăța mult mai repede și face mai puține greșeli în procesul de învățare, fiindu-i încurajată creativitatea.

Tehnologia este folosită în domeniul educației, facilitând accesul la informație și chiar însuși procesul învățării. Prin informațiile pe care le oferă lumea virtuală, copilul supravegheat de un adult va putea explora lumea, o va putea cunoaște cum nu ar putea altfel. De exemplu, o călătorie alături de urșii panda, de cangurii australieni sau de neînfricatele feline poate stârni curiozitatea copilului, îi poate dezvolta gândirea cognitivă, ajutându-l să depășească barierele de timp și spațiu pentru a descoperi și un alt colț al planetei. Sfatul specialiștilor este ca tehnologia să nu înlocuiască activități precum cititul alături de copil, petrecerea timpului în aer liber unde să cunoască mediul înconjurător și pe cale empirică.

Efecte nocive ale gadgeturilor și electronicelor asupra copiilor

Pe lângă avantajele pe care le are, când privim relația dintre tehnologie și copil, nu putem ignora multiplele dezavantaje pe care aceasta le are asupra dezvoltării fragilei ființe.

Astfel, dintre efectele nocive ale dispozitivelor electronice  asupra copiilor, oamenii de știință susțin că:

 • Creează dependență, iar ca urmare a acesteia, copiii vor petrece din ce în ce mai puțin timp pentru joacă și cu alți copii, ceea ce le va tulbura procesul dezvoltării sociale și psihice. Un efect inevitabil poate fi izolarea, egoismul și agresivitatea în perioada copilăriei, adolescenței și a adultului de mai târziu.
 • Împiedică dezvoltarea abilităților verbale, nonverbale și paraverbale, necesare unei comunicări eficiente.
 • Constituie un obstacol în dezvoltarea inteligenței emoționale.
 • Afectează creierul copiilor.
 • Probleme de atenție.
 • Stări de iritabilitate și oboseală, depresie și tulburare bipolară.
 • Comportament alimentar haotic.
 • Diagnosticele de ADHA, autism, tulburări de coordonare, întârzieri de dezvoltare, obezitatea și diabetul la copii sunt corelate cu excesul de tehnologie.
 • Relațiile copiilor cu părinții au de suferit. Deoarece o astfel de relație depinde de o comunicare făță către față, de timp pentru a învăța să își exprime emoțiile, sentimentele. Psihologul Jim Taylor spune că „în prezent, copiii și părinții vorbesc două limbi diferite: copiii – cea digitală, iar părinții – cea analogică, ceea ce duce la neînțelegeri și probleme legate de relaționare”, conform deseretnews.com

Activitatea sănătoasă a unui copil se bazează pe joc (cu cine, unde sau cu ce să se joace), dar atunci când jocul copilului se bazează pe tehnologie, îi este redusă imaginația și creativitatea, deoarece el primește totul „de-a gata”.

Dezvoltarea armonioasă a copilului implică mișcare, cercetare, activități prin care să își exerseze simțurile (miros, tactil, văz, auz). Ceea ce oferă dependența de tehnologie este sedentarismul, diminuarea răbdării, izolarea în lumea virtuală.

Daniel Siegel, profesor de psihiatrie la Universitatea din California, identifică un dezechilibru care se petrece în mintea umană atunci când emisfera stângă a creierului devine dominantă în raport cu cea dreaptă, ca urmare a utilizării tehnologiei în mod excesiv. Emisfera stângă conține centrul vorbirii, se ocupă de procesarea simbolică, de percepția timpului, iar utilizarea excesivă a emisferei stângi diminuează capacitatea de empatie în viața copilului, conform intelligence.sri.ro

4 cadouri gadgeturi sau electronice pe care să le oferi unui copil în funcție de vârstă

Ritmul de dezvoltare al copiilor este mult mai rapid decât al generațiilor trecute, motiv pentru care s-au schimbat interesele și preferințele acestora. Astfel, dacă în trecut, bucuria unui copil era o păpușă sau o mașinuță, copiii secolului XXI sunt îndrăgostiți de cadouri din domeniul tehnologiei. Pentru a alege o astfel de jucărie e nevoie de discernământ pentru a face alegerea bună nu doar din punctul de vedere al pricipiului „carpe diem”, ci și privind consecințele respectivului cadou pe termen lung. Păstrând echilibrul recomandat de specialiști, îi putem face fericiți pe cei mici și prin astfel de cadouri, optând pentru jocuri/dispozitive educative și specifice vârstei celui care primește.

 • Tableta educativă este o variantă, fiind menită cu jocuri menite să stârnească imaginația și creativitatea copilului. Pentru siguranță, unele tablete pentru copii sunt construite foarte robust, fiind achiziționată cu aplicații deja instalate, ulterior, putându-se achiziționa și alte aplicații prin pachete suplimentare pe diferite tematici: muzică, artă, citire, matematică, știință, geografie, sănătate.
 • Jucării telecomandate: mașinuțe, tancuri, elicoptere, drone etc.
 • Roboței/căței/păpuși interactivi – pot fi controlați prin intermediul telefonului mobil, având multiple funcții, reacționând la vocea copilului, fiind capabili de mișcări fluide etc., conform https://familylivingtoday.com/best-gifts-for-kids/.
 • Smartwatch-urile aduc fericirea pe fețele micuților, motiv pentru care le puteți include pe lista de cadouri. Fiind concepute special pentru copii, au incluse funcții educaționale, încurajează activitatea fizică prin folosirea de jocuri de mișcare și diverse provocări la acțiune/misiuni. Totul fără a avea acces la internet, astfel încât părinții vor putea sta liniștiți că cel mic nu va întâlni în mediul online noi provocări cu elemente noi necunoscute. Cu ajutorul camerei încorporate, poate face fotografii, în felul acesta fotografiile de familie sunt asigurate.

Concluzii

Familia secolului XXI se află sub impactul tehnologiei. Dacă poate în urmă cu 20 de ani, fiecare familie avea propriile tradiții, existând un timp de calitate petrecut împreună cu membrii echipei, astăzi, în contemporaneitate se dedică mult prea mult timp tehnologiei de comunicare, de informare, de divertisment, de transport etc., în detrimentul adevăratelor valori care, cândva, țineau familia unită.

În copilăria adultului de azi, jocul era o activitate extraordinară, bucurându-se de el o parte cât mai îndelungată a zilei. Efectul jocului atât pentru copil, cât și pentru adult este benefic, un joc ne face mereu să ne simțim bine, ne ajută să ne deconectăm de stres, de grijile și preocupările zilnice. Un motiv în plus de a ne implica în activitățile ludice ale copiilor noștri.

Când vorbim însă de jocuri pe calculator, play station, telefon, lucrurile se schimbă, și inocența jocului de altă dată se pierde, putându-se foarte ușor transforma în dependență.

Psihiatri și psihologi de la universități cu renume își arată preocuparea și vin cu soluții în urma studiilor îngrijorătoare  care definesc realitatea în care trăim. Și pentru a nu încheia cu o notă pesimistă, vă invit să urmărim sfatul lor: să îmbinăm utilul cu plăcutul și tehnologia cu echilibrul.

„Este important ca familia să aibă un moment al ei, un ritual, cum ar fi cina, la care fiecare să povestească cum i-a fost ziua. În felul acesta, toți membrii familiei se contectează și reconectează emoțional după o zi în care au fost separați, iar acest lucru este foarte important pentru menținerea familiei unite. Acest fapt asigură un climat de siguranță și iubire, care oferă copiilor un mediu propice pentru o dezvoltare psihică și emoțională armonioasă. Este dovedit faptul că, atunci când există conectare emoțională cu cei dragi, posibilitatea de a dezvolta orice fel de adicții este redusă. În acest mod, eliminăm din factorii de vulnerabilitate psihică ce îi fac adesea pe copiii noștri să dezvolte dependențe și să adopte comportamente nesănătoase.” Psiholog Denisa Zdrobis

Resurse despre „De la ce vârstă le facem cunoștință copiilor cu electronicele și gadgeturile?”

 1. intelligence.sri.ro
 2. borncute.com
 3. www.lifewire.com
 4. familylivingtoday.com
 5. psychologytoday.com
 6. early-education.org.uk
 7. scalar.usc.edu
 8. webmd.com
 9. psychology.com
 10. bbc.com
 11. wehavekids.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

Denisa.zdrobis@gmail.com

Sunt telefoanele și tabletele jucării educative?

Scopul acestui articol este de a informa cititorii despre „Sunt telefoanele și tabletele jucării educative?”.

Articol redactat de Nicholas Cezar și verificat de psiholog Denisa Zdrobis.

Sumar:

 1. Jucăriile educative și importanța lor în dezvoltarea copilului
 2. Vârsta de la care este recomandat să lași telefonul și tableta pe mâna copilului
 3. Telefoanele și tabletele pot fi considerate jucării educative? Argumente pro și contra.
 4. 5 aplicații pe care copiii pot să le folosească
 5. Cum recunoști dependența de telefon și tabletă, și cum îți ajuți copilul să o depășească
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „Sunt telefoanele și tabletele jucării educative?”

Jucăriile educative și importanța lor în dezvoltarea copilului

Trăim în epoca tehnologiei. Suntem atât de atașați de gadget-uri, încât credem că viața ni s-ar transforma în iad fără aceste ajutoare. Și, totuși, cât de utile ne sunt ele cu adevărat? Chiar nu putem supraviețui fără telefoane inteligente și aplicații de tot felul? La ritmul în care se schimbă lumea, răspunsul nu poate fi decât unul: Nu! Nu poți lupta, dar, dacă o faci, nu poți învinge confortul! Tehnologia viitorului e aici și acum. Cine o respinge, își asumă un risc, zic specialiștii, care vin cu tot felul de argumente.

Dar este copilul dumneavoastră suficient de pregătit pentru a primi un astfel de dizpozitiv? Și de la ce vârstă poate fi introdus gadget-ul în viața lui? Iată câteva dileme pe care vom încerca să le lămurim în acest articol. Există consecințe când lăsăm un bebeluș, un copil de 2-5 ani sau chiar un adolescent să „stea” pe telefon. Unele sunt mai grave, altele mai puțin, dar pe care părinții trebuie să le știe dinainte. Pe de altă parte, sunt și o serie de avantaje care nu pot fi ignorate. Oricum ar fi, este o alegere dificilă. Mulți părinți nu știu ce să facă și care este soluția corectă.

Primul beneficiu ține de controlul pe care îl puteți exercita asupra copilului, căci, cu ajutorul unui smartphone sau smartwatch puteți verifica în orice moment unde este și ce face copilul dumneavoastră, îl puteți suna sau scrie mesaje. Statistica arată că în ultimii 15 ani vânzările destinate segmentului adolescenților au crescut cu 200%. Dar utilitatea unui telefon inteligent o descoperi încă din primele luni de viață ale copilului, care la vârsta adolescenței este deja un specialist în tehnologia comunicațiilor. Smartphone-ul te ajută să verifici temperatura bebelușului, îl poate liniști prin cântecele și poezii, prin poveștile redate de diverse aplicații, ajutând la dezvoltarea inteligenței și a motricității. În secolul 21, poveștile citite din cărți sunt cucerite de narațiunile redate pe tablete cu ilustrații și sunete; totul devine mai dinamic și mai rapid spre încântarea și beneficiul copilașilor.

Când spuneam de consecințe, am avut în vedere pericolul radiațiilor pentru sănătatea celor mici. Iar cei mici sunt în principal copiii de până în 3 – 4 ani. Telefoanele funcționează pe baza undelor radio; aceasta este realitatea și nimeni nu o contestă. Un studiu internațional realizat în 2011 nu a evidențiat vreo legătură între utilizarea smartphone-urilor și tumorile cerebrale la copii. Pe de altă parte, alți cercetători în domeniu cred că va fi nevoie de câteva decenii pentru a obține dovezi concludente care să ateste faptul că telefoanele mobile nu sunt dăunătoare.

Trebuie să avem în vedere și interesul copiilor pentru gadget-uri, interes manifestat direct proporțional cu creșterea în vârstă. Mulți dintre ei cer să doarmă cu dispozitivul lângă pat. De aici și întrebarea următoare: „copilul dumneavoastră va încerca să doarmă sau va sta pe «chat», cu prietenii?”. Tocmai de aceea, medicii pediatri recomandă îndepărtarea oricăror tentații atunci când vine vorba de ora de culcare.

În fine, trebuie ținut cont și de conținutul video și social de pe Internet, la care mai toate gadget-urile acordă acces. Un smartphone nu înseamnă doar jocuri, muzică și emisiunea preferată de la tv! Sfatul meu este să verificați constant pe cine a sunat copilul, cui i-a trimis mesaje, unde a fost. Cu alte cuvinte, să aflați cu cine a interacționat cât timp și-a folosit dispozitivul.

Vârsta de la care este recomandat să lași telefonul și tableta pe mâna copilului

Academia Americană de Pediatrie, una dintre cele mai respectate instituții de acest gen din lume, recomandă părinților să descurajeze utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor și a celorlalte gadget-uri hi-tech de către copiii cu vârsta mai mică de 2 ani. „Când sunt mici, copiii învață cel mai bine din interacțiunea cu oamenii. Asta le și trebuie, nu interacțiune cu un ecran”. Specialiștii din SUA pun în balanță efectele pozitive cu cele negative, iar minusul este mult mai mare.

Și, totuși, realitatea e diferită. 75% dintre părinți citesc povești de pe tablete sau folosesc aplicații cu rol educativ pentru bebeluși – cei mici descoperă primele litere, primele cifre, animale și jocuri inteligente etc. Iar dacă realitatea e asta, noi cum ne raportăm la ea? Înainte de a lua o hotărâre, gândiți în profunzime dincolo de vârsta copilului. Pe măsură ce cresc și devin tot mai independenți (școlari), copiii resimt tot mai mult nevoia unui telefon mobil. Cum știm însă care este momentul potrivit în care i-l putem cumpăra? Este o vârstă standard la care un copil poate și trebuie să dețină un smartphone, smartwatch, o tabletă etc.? Nu! Răspunsul ni-l dă tot copilul: seriozitatea pe care o afișează, încrederea pe care ne-a câștigat-o, toate acestea sunt semne ce trebuie interpretate.

Pentru micuții care pășesc în primii ani de școală, maturitatea și capacitatea de a fi responsabil sunt esențiale și joacă un rol decisiv; de la ei ne dorim să fie independenți, să poată veni singuri spre casă de la școală și să se joace într-un parc fără ca noi să fim prin preajmă. Ne dorim să le oferim acea experiență distractivă de a fi pe cont propriu, iar toată această tehnologie care a invadat piața telecomunicațiilor ajută. Dar mai ales copiilor de clasa întâi trebuie să le vorbim despre implicații și responsabilitate pentru a ne asigura că ei știu să folosească în siguranță telefoanele primite.

Iată câteva sfaturi utile pentru acel moment când decideți să-i cumpărați copilului primul telefon din viață!

 • Luați un telefon simplu, model de bază, care să excludă camere foto sofisticate, acces la Internet, jocuri cu grafică și social media. Dacă aveți plângeri din partea copilului, reamintiți-i că telefoanele sunt instrumente, nu jucării.
 • Setați limite pe telefon, cum ar fi numărul de mesaje pe care un utilizator le poate trimite sau primi, precum și numărul de minute pe care le poate utiliza. Dacă depășește limita impusă, trebuie să învețe să plătească costurile suplimentare. Este o bună lecție de responsabilizare.
 • Insistați ca fiul/ fiica dvs. să răspundă la telefon de îndată ce îl contactați printr-un apel sau mesaj text.
 • Învățați copilul să nu răspundă la numere necunoscute – apeluri sau mesaje text!
 • Respectați și dumneavoastră aceleași limite: dacă nu doriți ca el să folosească telefonul în timpul meselor, atunci nu o faceți nici dvs.! Sunteți modelul copilului dvs., nu uitați asta!
 • Educați-vă copiii să folosească așa cum trebuie telefoanele inteligente – nu au voie să răspândească zvonuri, să copieze sau să trimită fotografii fără permisiunea oamenilor, să vorbească în public cu voce tare etc.

Telefoanele și tabletele pot fi considerate jucării educative?Argumente pro și contra

Tabletele sau telefoanele inteligente sunt niște gadget-uri extraordinare, care ne țin copiii ocupați și liniștiți, iar asta este ceva minunat pentru părinții care nu au timp liber. Unii medici pediatri atrag atenția asupra efectelor nocive ale smartphone-urilor utilizate de copiii mai mici de 2 ani; sunt cazuri în care se vorbește chiar de creșterea vârstei până la 4 ani! Argumentul profesioniștilor? Timpul petrecut pe un astfel de gadget poate avea un efect negativ asupra dezvoltării creierului la copii!

Nu trebuie, însă, căzut nici în extrema cealaltă. Psihologii atrag atenția că aceeași tendință alarmistă s-a manifestat și în rândul părinților noștri când pe piață apăruseră tot felul de jocuri video și alte „gadget-uri” care atunci păreau de domeniul SF-ului.

Cel mai bine este să prezentăm succint efectele pozitive și pe cele negative ale folosirii dispozitivelor inteligente de către copii. Hai să vedem ce rol au gadget-urile în creșterea și educația copiilor, mai ales a preșcolarilor!

Efecte pozitive

 • Ecranul tip „touchscreen” ajută majoritatea copiilor de până într-un an să se relaxeze, bebelușii fiind încântați să gliseze cu degetul pe monitorul unei tablete;
 • Copiii dezvoltă de la o vârstă fragedă aptitudini pentru tehnologie. Că ne place sau nu, IT-ul va face parte din viața noastră, este viitorul, așa că e rezonabil ca și copilul dvs. să exploreze această lume încă de mic;
 • Tabletele și telefoanele inteligente oferă șansa de a învăța, le stimulează mintea copiilor într-un mod distractiv. Numeroasele aplicații joacă un rol foarte important, cele educative pot ajuta la acumularea de informație, primele cuvinte și socoteli matematice pot fi învățate și făcute pe o tabletă;
 • În cazul bebelușilor și a copiilor de grădiniță, touchscreen-urile pot ajuta la dezvoltarea cognitivă și socială a lor. Ei învață să vizioneze și apoi să vorbească despre ceea ce văd, aud, fac;
 • Pentru școlari, smartphone-urile și tablete reprezintă o fereastră către lume prin care intră în universul științei, al culturii, al modului de gândire;
 • Copiii pot stabili și consolida relații interpersonale prin intermediul rețelelor de socializare.

Efecte negative

 • La copiii cu vârste fragede (bebeluși și preșcolari), creierul se dezvoltă extrem de rapid, iar ei învață cel mai bine interacționând cu oamenii, nu cu ecranele dispozitivelor media;
 • De cele mai multe ori, gadget-urile distrag atenția copilașilor, iar asta îi poate  împiedica să-și dezvolte limbajul, dar le va cauza și în plan social și emoțional. Ei vor ajunge să nu dezvolte așa cum trebuie cunoștințele despre empatie și relaționare;
 • În plus, când sunt mici, copiii trebuie să fie cât mai activi din punct de vedere fizic – să înceapă explorarea mediului înconjurător e cel mai bun joc pentru ei;
 • Studii de specialitate au demonstrat că cei mai mulți dintre copiii cu vârste între 3 și 5 ani cărora părinții le-au citit povești din cărți electronice (e-readere) pricepeau foarte puțin din narațiunea relatată. S-a ajuns la concluzia că fluierele și clopoțelele care însoțesc poveștile scrise pe tablete influențează atenția copiilor, a căror concentrare devine tot mai mică;
 • Copiii care dorm cu un smartphone lângă pat pierd, în medie, câte 20,6 minute din timpul de somn în fiecare noapte. Cauza? Nivelul ridicat de lumină albastră emis de ecranele care eliberează melatonină, un hormon legat de ritmul circadian.

5 aplicații pe care copiii pot să le folosească

Când vorbim despre gadget-uri, ne referim în primul rând la dispozitive care ne ușurează viața și o fac atât de bine încât mulți nu concep existența fără aceste accesorii. Aproape fiecare gadget oferă o serie de aplicații ajutătoare, așa că avem de unde alege.

Copiii sunt înfometați de cunoaștere, iar partea IT îi fascinează. În epoca ecranelor tactile și a conectivității instant, nu există nicio modalitate de a-i spune „nu” unui copil care vrea să folosească o tabletă; iar dacă totuși o faceți, veți ajunge să vă simțiți ca unul dintre părinții „de odinioară”, care erau refractari la tot ce însemna nou.

Prezentul arată că tabletele înseamnă altceva decât un mijloc de a-l ține ocupat pe cel mic în timpul călătoriei cu mașina. Cercetătorii de la Centrul America Joan Ganz Cooney (laborator independent axat pe studierea tehnologiilor educaționale emergente) au efectuat mai multe studii care implică învățarea cu ajutorul unei tablete sau al unui smartphone. Studiile s-au adresat copiilor între 1 – 7 ani, iar concluzia a fost una categorică: „Gadget-urile de azi au potențialul de a deschide bogatul magazin de informații pentru mințile însetate de cunoaștere, așa cum sunt copiii noștri”.

Am selectat pentru dumneavoastră câteva aplicații pe care le prezentăm! Sunt aplicații benefice care îl ajută pe cel mic să își dezvolte personalitatea, creativitatea, să relaționeze cu oamenii, dezvoltându-i capacitatea intelectuală, afectivă și emoțională.

 • Toddler Teasers

Au fost inventate de doi părinți care au realizat potențialul copilului lor – la vârsta de doar 2 anișori, el folosea smartphone-ul la fel de bine ca ei. Din 2009, Toddler Teasers au intrat în atenția și au primit aprobarea cadrelor didactice! Sunt aplicații care educă într-un mod amuzant, concentrându-se pe claritate și explicații atent formulate – preșcolarii și școlarii se joacă, dar în același timp învață și fac asta fără vreun real ajutor din partea adulților! O serie de planșe colorate, multe teste, jocuri de persipicacitate și puzzle-uri oferă încredere copilului și îl ajută să își dezvolte mai multe abilități.

 • Sago Mini Big City

Cu această aplicație, copiii vor explora atracțiile și sunetele unei metropole adevărate – de la o călătorie pe o mașină de pompieri până la o excursie la muzeu sau o oprire la un oficiu poștal. În Sago Mini Big City, copiii își pot alege propriile aventuri și pot explora cam tot ce oferă un mare oraș. Vorbim de personaje interactive și de surprize drăguțe, totul într-o aplicație pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 – 6 ani.

 •  Ani World Lite

Este o excelentă aplicație adresată copiilor între 1 – 5 ani. Îi învață pe cei mici numele animalelor, dar le oferă și șansa să le hrănească și să le mângâie.

 • Messenger Kids

Copiii văd și descoperă plăcerea adulților de a petrece timp pe Facebook, de a purta video-convorbiri. Își doresc și ei asta și o pot face cu ajutorul Facebook Messenger Kids, o aplicație ușor de folosit, pentru care nu este nevoie de cont. Aplicația este pentru copii cu vârsta de 5 ani+.

 • Duolingo

O aplicație care se adresează elevilor pasionați de limbi străine. Duolingo oferă cursuri de engleză, germană, spaniolă, franceză, italiană, chineză etc. În prealabil, copilul va fi testat, iar lecțiile vor porni de la rezultatul verificării. Cursurile sunt interactive, cu imagini, pronunție și diverse jocuri.

 • Dropbox Mobile

Pentru elevii care folosesc tehnologia în mod curent, transferul de fișiere/documente și păstrarea lor poate reprezenta o adevărată bătaie de cap. Iar durerile apar în special atunci când ei au de făcut proiecte de grup ce implică distribuirea rapidă și cât mai ușoară de informații. Dropbox Mobile îi ajută să se organizeze, le oferă șansa de a ține toate informațiile la un loc și un trafic de fișiere de până la 2 GB (documente, fotografii, videoclipuri). Aplicația poate fi accesată și de pe Windows!

Cum recunoști dependența de telefon și tabletă și cum îți ajuți copilul să o depășească

Nu puține sunt cazurile în care părinții, după ce le-au achiziționat copiilor un telefon inteligent, au ajuns să se întrebe dacă nu cumva au făcut o greșeală, dacă nu cumva copilul lor a ajuns dependent de  smartphone. De aici, și dorința de a descoperi cum pot preveni o utilizare excesivă.

În 2015, un grup de cercetători sud-coreeni au dezvoltat și testat un chestionar cu 10 întrebări pentru a determina nivelul de dependență al adolescenților față de smartphone-uri. Chestionarul le-a solicitat subiecților să dezvăluie cât timp au pierdut acasă sau la școală accesând telefonul, dacă au avut dificultăți de concentrare și mai ales dacă au devenit nerăbdători atunci când nu puteau folosi smartphone-ul. Rezultatele? Părinții au de ce să fie îngrijorați – jumătate dintre subiecți și-au recunoscut dependența de dispozitivele lor cu un procent de 78% în rândul celor care își verificau dispozitivele din oră în oră! 73% dintre copiii cu vârste cuprinse între 13 – 17 ani aveau propriile lor gadget-uri, iar 24% dintre aceștia stăteau „aproape tot timpul” conectați online pe rețele de socializare!

Din fericire, aceste situații pot fi gestionate eficient, astfel încât copilul dumneavoastră să dezvolte tendințe pozitive legate de tehnologia IT. Totul ține de un echilibru delicat al modelării relației părinte – copil, dar și de nivelul de implicare al primilor. Iată câteva sugestii:

 • Fă un plan – înainte de a-i face copilului cadou un telefon inteligent, discutați despre riscurile utilizării în exces, stabiliți câteva limite, faceți chiar un „acord de familie”, pe care ambele părți să-l respecte cu strictețe. Ce presupune asta? Reguli privind momentul și modul în care poate fi utilizat telefonul, dar și consecințele încălcării lor.
 • Monitorizează-i activitatea! Nu este atât de complicat. Există setări care ajută părinții să monitorizeze utilizarea telefonului, chiar majoritatea operatorilor de telefonie mobilă oferă propriile opțiuni de control parental. Dispozitive precum Circle și aplicații ca OurPact dau posibilitatea părinților de a automatiza accesul la anumite „zone” din Internet, dar și de a dezactiva accesul acolo unde este cazul.
 • Fii un părinte model! Este un sfat universal valabil și obligatoriu de urmat. Nu poți trasa linii copilului dacă tu, ca părinte, nu-i oferi un exemplu prin comportament și atitudine! O anchetă de acum trei ani a adus la lumină un adevăr crunt – 46% dintre adulții chestionați erau convinși că nu pot trăi fără dispozitivele inteligente din viața lor!

Concluzii

Concluzia articolului de față? Copiii nu sunt singurii de care trebuie să ne îngrijorăm când vine vorba de dependența față de tehnologia inteligentă. Adulții, de la părinți la tutori, de la bunici la rude sau prietenii apropiați ar trebui să ia serios în considerare obiceiurile și deprinderile cu care s-au obișnuit. Influența lor în viața copiilor este covârșitoare și le influențează în primul rând viitorul!

„Controlul excesiv poate fi nociv, distrugând relația și încrederea dintre părinte și copil, făcându-l să se simtă nedemn de încredere și anxios. Își poate simți lezată intimitatea și că îi sunt încălcate granițele, iar granițele într-o familie sănătoasă trebuie să fie clare, nu rigide sau difuze. De aceea, este important să discutăm cu copiii noștri și să îi facem să înțeleagă în ce mod aplicațiile de control parental ne ajută să le asigurăm protecție și siguranță. O comunicare deschisă și clară, fără mesaje ambigue și respectarea regulilor stabilite de ambele părți, fără a fi inconsecvenți în aplicarea lor, au întotdeauna succesul dorit.” Psiholog Denisa Zdrobis

Resurse despre „Sunt telefoanele și tabletele jucării educative?”

 1. center4research.org
 2. webmd.com
 3. parenting.firstcry.com
 4. thedailybeast.com
 5. raisesmartkid.com
 6. livestrong.com
 7. nytimes.com
 8. momjunction.com
 9. webmd.com
 10. psychcentral.com
 11. pbs.org
 12. raisesmartkid.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

denisa.zdrobis@gmail.com

Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani pot folosi aceleași jucării educative sau este nevoie de noi achiziții?

Articol redactat de Gabriela Gevelegean și verificat de dr. George DEJEU, specialist în chirurgie.

Sumar:

 1. Beneficiile jucăriilor educative
 2. Abilitățile pe care copiii le dezvoltă prin joacă
 3. Caracteristicile jucăriilor educative pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani
 4. Pot copiii între 1 – 3 ani să folosească aceleași jucării?
 5. De ce să ții cont când vrei să oferi cadou o jucărie unui copil cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „Copiii între 1 – 3 ani pot folosi aceleași jucării educative sau este nevoie de noi achiziții?” 

Beneficiile jucăriilor educative

Îți mai amintești de perioada în care erai mic copil și de jucăriile cu care obișnuiai să te joci singur sau împreună cu alți copii? Poate preferai cuburile pentru construcții, jocul de lego sau desenatul. Ei bine, este un fapt dovedit de specialiști că lucrurile cu care ai fost obișnuit în copilărie modelează conceptul de sine și pune bazele dezvoltării personalității. Un aspect major al acestei dezvoltări îl dețin jucăriile cu care se joacă micuții de la cele mai fragede vârste. Jocul de lego este cel mai bun exemplu în ce privește dezvoltarea conceptului de sine al copilului. Joaca cu piesele de lego îi poate forma copilului mentalitatea unui inginer și, dacă este lăudat de părinți pentru ceea ce a realizat, atunci conceptul său de sine va crește.

Trebuie amintit rolul important pe care îl ai ca părinte asupra creșterii copilului într-un mod armonios și constructiv. Din acest motiv, ar fi ideal să participi alături de el la găsirea pieselor potrivite în cazul jocului de lego, de exemplu. Astfel, copilul își va defini calități de lider, mentorat sau lucrul în echipă. O altă metodă de a ajuta copilul în dezvoltarea conceptului de sine este lectura cărților. Cărticelele pentru copii determină formarea undelor cerebrale ale inteligenței, crearea de noi și alternative conexiuni neuronale aferente aceluiași concept, lucru caracteristic persoanelor inteligente, formându-se în același timp și vocabularul celui mic. Lecturarea cu dicție la care se adaugă faptul că ilustrațiile sunt arătate copilului îl vor ajuta să-și alinieze latura creativă cu zona ilustrativă a creierului. De asemenea, are o contribuție majoră la mărirea capacității de memorare, mai ales prin repetiție, conform ezinearticles.com.

„Beneficiile jucăriilor educaționale:

 • Încurajează explorarea și curiozitatea.
 • Ajută la dezvoltarea simțurilor.
 • Posibil crește IQ-ul.   
 • Ajută la dezvoltarea unor abilități mai bune de rezolvare a problemelor.
 • Îmbunătățește dezvoltarea socială și emoțională.
 • Captează atenția pentru mai mult timp.” doctor George Dejeu

Abilitățile pe care copiii le dezvoltă prin joacă

Copiii învață despre lumea din jurul lor prin joacă și jocurile la care participă. În această perioadă a copilăriei, ei deprind abilitățile necesare pentru viitoarea viață de adult. Și întrucât ele sunt influențate de ceea ce este în jur, jucăriile capătă un rol important în influențarea creșterii lor prin angajarea resurselor fizice și mentale într-o manieră distractivă și interesantă. Mai mult decât atât, preferințele pentru anumite tipuri de jucării ne pot indica viitoarele lor ocupații și roluri pe care le vor avea în societate. Este esențial ca părinții să respecte comportamentul copilului și să le achiziționeze jucării care să le susțină pasiunile, conform kidsinthehouse.com.

Potrivit aceleiași surse, jucându-se cu jucăriile, copiii își dezvoltă abilități motorii și cognitive, învățând să depășească obstacolele ce apar în calea vieții lor. Ei învață să meargă, să vorbească, să socializeze cu semenii din jurul lor, să dobândească cunoștințe și, nu în ultimul rând, să crească emoțional și să dezvolte o conștiință socială și spațială. Datorită impactului imens pe care îl au jucăriile în timpul copilăriei, ele pot influența eventual ocupațiile de muncă viitoare. Ceea ce nu este deloc de neglijat, nu-i așa?

Prin urmare, ca părinte nu este indicat să îți presezi copilul în direcția alegerii unei anume cariere profesionale. Mai degrabă îndrumă-l subtil în a-și descoperi interesele și pasiunile, oferindu-i jucăriile adecvate în urmărirea lor. De exemplu, jucăriile de artă și meserii îi inspiră pe copii să fie creativi. Astfel de jucării sporesc imaginația, determinându-i să folosească instrumentele și mâinile în timpul jocului. Aceasta presupune că acei copii care se bucură în mod deosebit de modelarea plastilinei sau tăierea hârtiei în forme diverse au un interes sporit față de meșteșuguri și un ochi bun pentru estetică.

Pe de altă parte, preferința pentru păpuși și animale de pluș indică altfel de predispoziții ale copilului. Îngrijirea frecventă a păpușii sau a animăluțului plușat dezvoltă abilități emoționale și empatie. Cu o îndrumare adecvată, astfel de copii pot deveni buni medici, veterinari, asistenți sociali sau lucrători umanitari care vor ajuta atât oamenii, cât și animalele aflate în nevoie. Chiar dacă nu vor urma exact aceste ocupații, ei se vor simți cu siguranță mai împliniți lucrând într-un efort de a ajuta într-un mod sau altul societatea.

Caracteristicile jucăriilor educative pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani

Jucăriile pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani au anumite caracteristici ce sunt menite să dezvolte diverse abilități și cunoașteri de care acesta are nevoie în prima etapă a copilăriei. Potrivit notimeforflashcards.com, ele sunt fabricate în așa manieră încât să ajute copiii mici să mărească coordonarea mâini – ochi, să dezvolte abilitățile motorii bruște/fine sau să încurajeze jocul creativ. Sunt recomandate în acest sens jucăriile muzicale, jucăriile moi care scot sunete atunci când cel mic le apasă sau strânge, jucăriile cu apă, mingiuțe. Acestea au rolul de a crea conexiuni neuronale, chiar multiple căi prin care se produce același efect, aceeași comandă, același concept memorat. În aceeași categorie intră și mașinuțele, trenulețele, blocurile de construit, cărțile de povești sau aventuri, păpușile și animăluțele de pluș.

Conform fitpregnancy.com, tot ce se află în casă poate fi folosit pentru dezvoltarea copilului. Iar dacă părinții sunt preocupați de faptul că nu au suficiente jucării pentru copil, ei se pot asigura că folosesc jucăriile pe care le au la îndemână în diferite moduri.

În același timp, jucăriile educative pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 – 3 ani nu trebuie să fie complicate, ci simple și destul de ușor de înțeles de cei mici. Asemenea jocuri au și rolul de a-i învăța să socializeze cu alți copii dacă vorbim de jucării care presupun jocul în echipă, cum ar fi jocul de-a școala sau diverse seturi de veselă pentru organizarea unor minipetreceri specifice copiilor (petrecere de ceai, de exemplu).

Pot copiii între 1 – 3 ani să folosească aceleași jucării?

Un copil cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani se poate juca cu aproape toate jucăriile. Orice obiect care îi cade în mână îi poate stimula fantezia și începe să se joace. Până și obiectele de mobilier îi pot folosi ca instrument de joacă sau suport pentru a învăța să meargă sau să îi formeze conceptul de spațialitate. Dar întrucât cel mic trece prin etape diferite de dezvoltare, anumite jucării sunt recomandate pe grupe de vârstă.

Prin urmare, pentru bebeluși sunt benefice acele zornăitoare sau suzete care vor fi printre primii stimuli ai atenției și îi vor dezvolta abilitățile motorii bruște și rafina auzul și alte simțuri în curs de dezvoltare. Jucăriile la astfel de vârste au culori luminoase, modele simple, texturi diferite și zgomote agitate, ceva mai stridente.

Conform wikihow.com, copiii între 1 – 2 ani vor deja să exploreze lumea, așa că sunt potrivite cărticele ilustrate frumos colorate specifice vârstei sau jucării pentru cadă când cel mic face băiță. De asemenea, sunt foarte potrivite jucăriile care permit copiilor să imite activitățile pe care le văd în jurul lor, cum ar fi păpușile, bucătăriile de jucărie, telefoanele, mașinuțele etc. Tot între aceste vârste copiii pot experimenta cu instrumentele muzicale de jucărie. Cei mici adoră să facă zgomot, iar instrumentele muzicale îi ajută să vadă relația între cauză și efect, precum și să prindă gustul pentru muzică. Cele mai potrivite sunt instrumentele muzicale simple de tipul tobei, fluierului sau xilofonului. Sub îndrumarea părinților, vor învăța să le folosească.

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 3 ani, cele mai potrivite sunt jucăriile interactive de interior. Copiilor le place foarte mult să joace diverse roluri și să pretindă a fi un personaj sau altul. Prin urmare, sunt acele hăinuțe care le permite să se îmbrace ca super-eroul preferat, prințesă sau personajul de desen animat. Te poți gândi, de asemenea, la diferite profesii care observi că-l atrag pe cel mic pentru a veni în întâmpinarea dorințelor lui cu echipamentul adecvat – ofițeri de poliție, bucătari, medic sau astronauți. Este recomandat să nu se încerce influențarea unui copil într-o direcție contrară cu interesele prezentate de acesta pentru a fi în acord cu speranțele sau planurile părinților. Acest lucru poate duce la un conflict în personalitatea copilului cu efecte în întreaga lui viață.

De ce să ții cont când vrei să oferi o jucărie unui copil cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani?

Primul criteriu ar fi să ții cont desigur de vârsta pe care o are copilul, dar și de preferințele lui. Copilul are de la vârste mici anumite preferințe și predispoziții care se pot observa deja chiar și la astfel de vârste. Dacă îi plac animalele, foarte nimerită ar fi o jucărie de pluș. Poate și în ceea ce privește animalele, are animale preferate în mod deosebit și atunci este bine să ții cont de asta.

De asemenea, dacă observi că este un copil activ îi poți dărui o minge, un tobogan mic de plastic sau o cretă de trotuar. Îți poți pune întrebarea ce fel de jucării captează cel mai bine atenția copilului. Răspunsul nu este foarte exact pentru că depinde mult de personalitatea și obiceiurile celui mic, conform academia.edu.

Pe de altă parte, sunt o seamă de alți factori de care este bine să ții seama atunci când vrei să cumperi o jucărie unui copil la asemenea vârste. La prima vedere ar putea părea simplu, însă nu este chiar așa. Este important să te gândești la anumite aspecte, cum ar fi durabilitatea jucăriei respective (copiii au obiceiul să le dezmembreze rapid), siguranța, valoarea educativă pe care o poate avea și, desigur, distracția pe care o poate oferi celui mic.

Este bine să ții cont de etapa de vârstă în care se găsește. Pentru un copilaș de până într-un an ar fi nimerite jucării mici de pluș sau zornăitoare, jucării simple, în culori cât mai vii, deoarece acestea îi vor stimula dezvoltarea simțurilor. Complexitatea jucăriilor crește pe măsură ce copilul crește. Între 1 – 2 ani, îi poți alege celui mic cărți ilustrate în culori cât mai strălucitoare cu povestioare simple pe înțelesul lui. Pentru fetițe sunt binevenite păpușile de dimensiuni mai mici și diverse jucării ce imită obiectele utile din lumea înconjurătoare, de genul bucătăriei, căzii de baie, veselă, telefon etc. Iar unui copil de 2 – 3 ani îi poți achiziționa un set de plastilină, aluat de joc sau creioane colorate pentru stimularea îndemânării. Plus că le va da un imbold imaginației creatoare.

Niciodată nu este prea devreme pentru a-ți încuraja copilul să petreacă timp și să se joace în aer liber. Așa încât jucăriile de nisip (lopățică, greblă, stropitoare, minge gonflabilă), precum și creta de trotuar sunt binevenite. Totodată, sunt jucării care încurajează exprimarea artistică. Permite-i copilului să devină creativ prin realizarea blocurilor din cuburi, piese de lego, vopsele de degete.

Concluzii

Preocuparea pentru jucăriile copilului tău n-ar trebui să fie o grijă, ci o distracție pentru micuț, dar și pentru tine ca părinte. Este suficient să-ți amintești de perioada copilăriei ca să-ți înțelegi copilul mai bine. Pentru el este foarte importantă starea de bine pe care i-o oferă atât jucăria oferită, dar și starea de bine pe care i-o transmiți tu odată cu darul. Prin urmare, este ideal să îi oferi jucărioara celui mic plin de entuziasm, apoi așază-te împreună cu copilul tău și joacă-te cu el și noua jucărie. În acest fel, îi arăți că ești interesat de lumea lui fascinantă, lucru care cu siguranță îi va spori bucuria. Cel mai important lucru pe care îl poți face ca părinte, indiferent de jucării, este să te folosești de acele obiecte de joc pentru a interacționa cu copilul tău cât mai mult.

De asemenea, nu trebuie să te preocupe prețul, valoarea materială a jucăriei pe care o cauți, mai degrabă ține cont de cât de mult se va bucura copilul la vederea ei și cum ar putea să se joace cu ea. Copiii la astfel de vârste nu au încă noțiunea valorii materiale a lucrurilor, pentru ei totul se află în sfera simțurilor și a emoțiilor, prin urmare valoarea emoțională are o importanță mult mai mare pentru ei. O păpușică ieftină și simplă poate fi preferata unei fetițe, în vreme ce alte jucării mai scumpe pot zace neatinse într-un colț. Nu încerca să-i schimbi cu orice preț preferințele în încercarea de a-l ghida după propriile tale preferințe sau cu gândul că ai dat o grămadă de bani pe o jucărie cu care el nu se joacă. Lasă-i libertatea de a se juca cu ceea ce îi place și își dorește. Numai în acest fel, cel mic își poate dezvolta armonios personalitatea și își va găsi mai ușor pasiunile, chiar și mai târziu, în căutarea lui în viață.

Resurse despre „Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani pot folosi aceleași jucării educative sau este nevoie de noi achiziții?”

 1. thespruce.com
 2. kidsinthehouse.com
 3. notimeforflashcards.com
 4. ezinearticles.com
 5. hotalingimports.com
 6. mynursingessay.com
 7. wikihow.com
 8. fitpregnancy.com
 9. academia.edu 

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie

Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294

Ce influenţă au jucăriile educative asupra dezvoltării intelectuale la copiii de până în trei ani? Sunt recomandate pentru acest segment de vârstă sau nu?

Articol redactat de Andreea Roşu  și verificat de psiholog Denisa Zdrobis.

Sumar:

 1. Aspecte importante despre jucăriile educative
 2. Ce abilităţi dobândesc copiii până la vârsta de trei ani şi cum îi ajută jucăriile educative?
 3. Cum îţi ajuţi copilul de până în 3 ani să îşi dezvolte inteligenţa
 4. Impactul jucăriilor educative asupra inteligenţei copiilor până în 3 ani
 5. 6 motive pentru care ar trebui să îi oferi copilului de 3 ani jucării educative
 6. Resurse „Ce influenţă au jucăriile educative asupra dezvoltării intelectuale la copiii de până în trei ani? Sunt recomandate pentru acest segment de vârstă sau nu?”

Chiar din momentul în care vin pe lume, bebeluşii încep să înveţe în mod constant. Desigur, şi în pântecele mamei ei învaţă o multitudine de lucruri – există studii care au dovedit că bebeluşii pot învăţa în pântecele mamei nu doar sunetele limbii materne, ci şi sunetele unei limbi străine. Totuşi, în momentul în care păşesc în această lume nouă, ei învaţă prin intermediul simţurilor, dar şi prin joc şi observând persoanele din jurul lor.

Măsura în care un bebeluş învaţă este în parte dependentă de mediul şi de interacţiunile sale cu ceilalalţi. Aici intervin şi jucăriile, despre care vom discuta în cele ce urmează.

Majoritatea oamenilor consideră că jucăriile au rolul de a-i distra pe cei mici, de a-i ţine ocupaţi şi nimic mai mult. Totuşi, jucăriile sunt cu mult mai valoroase. Acestea sunt veritabile instrumente prin care copiii învaţă despre ei înşişi, despre mediul care îi înconjoară, ajutându-i să îşi dezvolte abilităţile de care au nevoie în viaţă. Prin joc, copiii îşi dezvoltă abilităţile motorii grosiere şi fine, îşi dezvoltă imaginaţia, învaţă cum să rezolve probleme, cum să împartă cu ceilalţi, cum să se înţeleagă cu ceilalţi sau cum să se alăture unui grup deja format.

Pe lângă dezvoltarea abilităţilor motorii grosiere şi a abilităţilor motrice fine, jocul susţine dezvoltarea abilităţilor cognitive, precum recunoaşterea culorilor şi distribuirea atenţiei, dezvoltarea abilităţilor lingvistice şi sociale atunci când se joacă împreună cu alţi copii, precum şi dezvoltarea abilităţilor imaginative.

În calitate de părinţi sau îngrijitori ai copiilor, puteţi contribui la dezvoltarea tuturor acestor abilităţi, în special prin interacţiune, prin stimularea abilităţii de observare şi prin jocuri care susţin imaginaţia. De asemenea, benefic este să oferiţi celor mici jucării educative adecvate vârstei, conform newdimensionoz.com.au.

„În primii ani de viață, copiii operează cu gândirea concretă, de aceea au nevoie să experimenteze lumea folosindu-și toate simțurile. În felul acesta, le este ușor să înțeleagă unde se termină propriul corp, unde începe lumea înconjurătoare, ce li se întâmplă și ce simt atunci când se comportă în diverse moduri. Bineînțeles că jucăriile și jocurile îi ajută pentru că redau în miniatură tot ce percep în jur și îi ajută să învețe diferite roluri; toate acestea petrecându-se într-un cadru securizant și distractiv, oferit de diversitatea jocurilor și jucăriilor existente pe piață. Copilăria este o etapă unică, magică, minunată, așa că e bine să facem tot posibilul să beneficieze copiii noștri cât mai mult de pe urma ei. Iar noi, părinții lor, să încercăm să ne bucurăm cât mai mult alături de ei, de fiecare etapă a dezvoltării lor.” Psiholog Denisa Zdrobis

Aspecte importante despre jucăriile educative

Cele mai multe cercetări arată că învăţarea prin joacă reprezintă o parte importantă a dezvoltării copiilor. Ca atare, cei mici trebuie să beneficieze de suficient timp de joacă. Pe de o parte, prin joacă vor scăpa de surplusul de energie, iar pe de altă parte vor afla lucruri despre ei înşişi, despre persoanele din jur şi despre tot ceea ce îi înconjoară.

Jucăriile educative vin cu felurite avantaje, aşa încât joaca va fi cea mai utilă activitate a copiilor. În esenţă, jucăriile educative îi ajută pe copii să îşi dezvolte o multitudine de abilităţi diferite de care vor avea nevoie în viaţă. De exemplu, foarte multe jucării educative contribuie la rezolvarea problemelor şi la învăţarea cauzei şi efectului, în timp ce alte jucării îi învaţă pe cei mici să rezolve conflicte, să împartă şi să accepte un compromis. Jucăriile educative contribuie la dezvoltarea abilităţilor motorii fine şi grosiere, la descoperirea independenţei, la sporirea stimei de sine, stimulând creativitatea şi imaginaţia.

Jucăriile educative influenţează creşterea şi dezvoltarea copiilor prin implicarea resurselor fizice şi mentale într-o manieră distractivă şi captivantă, conform educationalplaycare.com.

Au fost efectuate cercetări care arată că jucăriile pot oferi copiilor sugestii în privinţa viitoarelor profesii şi roluri în societate. De aceea, este esenţial ca părinţii să respecte preferinţele copiilor, să le observe comportamentul şi să opteze pentru jucăriile care susţin pasiunile celor mici. Părinţii nu ar trebui să îşi preseze copiii spre o anumită carieră, ci trebuie doar să le ofere îndrumări subtile, să-i ajute să înveţe despre interesele lor şi să le ofere jucării adecvate. Nu puţine sunt cazurile în care actualele profesii ale angajaţilor implică trăsături şi abilităţi dezvoltate de timpuriu prin jocul cu anumite jucării.

Jucăriile educative îndeplinesc funcţii importante pe tot parcursul copilăriei: dezvoltă abilităţile motorii şi cognitive, ajutându-i să depăşească toate obstacolele din viaţă; îi ajută să meargă, să vorbească, să socializeze, să dobândească cunoştinţe din diferite domenii, să se maturizeze emoţional, să îşi extindă cunoştinţele sociale şi spaţiale şi chiar să se orienteze spre o anumită carieră, conform www.kidsinthehouse.com.

Ce abilităţi dobândesc copiii până la vârsta de trei ani şi cum îi ajută jucăriile educative?

Nu toţi copiii se dezvoltă la fel, însă sunt câteva abilităţi pe care ar trebui să le bifeze până la 3 ani, iar categoriile diferite de jucării educative vin în întâmpinarea tuturor cerinţelor şi solicitărilor celor mici. Copiii pot avea parte de beneficiile pe care le oferă jucăriile educative chiar din prima lună de viaţă.

De exemplu, pe parcursul primelor 12 luni, jocurile senzoriale ajută la stimularea simţurilor copilului. Telefoanele mobile de jucărie şi suzetele sunt opţiuni minunate pentru copiii de vârsta 1-12 luni, deoarece se concentrează asupra jocului senzorial prin sunete, văz şi atingere. Pe măsură ce copilul creşte şi îşi dezvoltă coordonarea ochi-mână, părinţii pot pune la dispoziţia sa jucării care încurajează interacţiunea, cum ar fi jucăriile portabile care au rolul de a inspira senzaţii vizuale şi auditive prin luminile intermitente sau prin tot felul de sunete.

Când copilul devine mai activ, părinţii îi pot prezenta jucării care îl vor ajuta să rezolve problemele, aşa cum sunt jocurile LEGO, blocurile şi toate formele care se stivuiesc sau cu ajutorul cărora cel mic poate construi. Astfel de jucării îi ajută pe copii să se descurce cu tot felul de conflicte şi să se familiarizeze cu cauza şi efectul, de exemplu,
„Dacă fac acest lucru, va avea loc următoarea consecinţă”. De asemenea, cu ajutorul acestor jucării, copiii îşi vor consolida încrederea în sine, atunci când reuşesc să îşi dea seama cum funcţionează o jucărie după câteva încercări şi erori. În apropierea vârstei de un an, părinţii pot pune la dispoziţia copilului jucării de mari dimensiuni care produc lumini şi sunete, încurajând mişcarea, conform thespruce.com.

Ajungem acum la perioada de 12 – 24 luni, când deja copiii devin foarte mobili. Maşinuţele care se împing, jucăriile care trebuie plimbate, antemergătoarele etc. îi ajută pe copii să dobândească echilibru şi coordonare, în timp ce sporesc curiozitatea asupra noilor modalităţi de mişcare. Copiilor trebuie să le vorbești tot timpul, să le arăți tot felul de lucruri pentru că așa învață și își dezvoltă limbajul.

Jucăriile tematice sunt jucării educative excelente care se introduc în perioada 12 – 18 luni, întrucât vor contribui la dezvoltarea abilităţilor de recunoaştere a copilului. De exemplu, un joc cu animale poate produce sunetele pe care le face fiecare animal. Şi pentru această categorie de vârstă există nenumărate jucării care dezvoltă abilităţile lingvistice, stimulează imaginaţia, sporesc creativitatea, îmbunătăţesc abilităţile de coordonare şi îi învaţă pe copii să urmeze anumite instrucţiuni. Gândiţi-vă la jucăriile care trebuie plimbate şi la câte trasee poate parcurge cel mic, ce obstacole pot apărea în cale şi care sunt soluţiile cele mai convenabile!

După împlinirea vârstei de 2 ani, copiii devin şi mai activi, motiv pentru care jucăriile şi jocurile care susţin activitatea fizică sunt cele mai indicate. Porțile pentru fotbal, bicicletele de echilibru, tricicletele reprezintă opţiuni excelente. Asiguraţi-vă întotdeauna că îşi vor lua toate măsurile de siguranţă, cum ar fi purtarea unor căşti sau a unor genunchere.

Jucării care stimulează abilităţile cognitive pot fi introduse. Joaca cu nisipul kinetic este o activitate senzorială grozavă care îi ajută pe copii să practice scrierea, realizând tot felul de forme sau litere în nisip. Un şevalet poate contribui la dezvoltarea abilităţilor motrice fine, ajutându-i pe copii să ţină o cretă în mână sau un penson. Un şevalet va stimula creativitatea, permiţând copilului să îşi folosească imaginaţia pentru a crea o frumoasă operă de artă. Jocurile de tip „Uită-te şi spune” îi vor ajuta pe copii să îşi dezvolte abilităţile de recunoaştere şi de alfabetizare. Unele jucării pot arăta copiilor versiunea vizuală a ceea ce au auzit şi invers. Cu ajutorul unor astfel de jucării, copilul poate asocia imaginea unui câine cu sunetul pe care îl face. Puteţi citi împreună cărţi cu imagini colorate şi cu câteva cuvinte pe fiecare pagină pentru a-l familiariza cu modul în care se scriu, citesc şi se aud respectivele cuvinte.

Jocurile cu piese magnetice reprezintă o modalitate excelentă de a susţine creativitatea copilului şi abilitatea sa de rezolvare a problemelor. Dacă un astfel de joc vine cu piese în diferite culori, puteţi practica și numărarea/sortarea fiecărei culori. Numărarea jucăriilor este excelentă pentru a ajuta copilul să învețe numerele. Jucării pot varia de la cele mai simple până la cele mai complexe. Jucăriile care încurajează copiii să se joace cu ceilalţi copii îi ajută să-și dezvolte abilitățile sociale, conform educationalplaycare.com.

Cum îţi ajuţi copilul de până în 3 ani să îşi dezvolte inteligenţa

Unele jucării au rolul de a stimula creativitatea şi simţul artistic al celor mici; fructifică abilităţile lingvistice şi vocabularul; abilităţile emoţionale şi empatia, în timp ce altele susţin gândirea rapidă, logică, de găsire a soluţiilor în situaţii-cheie.

Jocurile de rol, scenetele de teatru sau jocurile cu marionete stimulează creativitatea copiilor, imaginaţia, abilităţile lingvistice şi comunicarea nonverbală. O petrecere cu ceai nu înseamnă că fetiţele vor deveni chelneriţe, ci mai degrabă că sunt interesate să comunice cu oamenii, că le face plăcere să cunoască noi persoane şi să discute pe diferite subiecte.

Jucăriile şi animalele de pluş dezvoltă abilităţile emoţionale şi empatia. Cu o îndrumare adecvată, copiii pot deveni medici, veterinari, asistenți sociali sau umanitari care vor ajuta atât oamenii, cât și animalele. Chiar dacă nu se vor orienta spre aceste profesii, copiii trebuie să ştie de mici că adevărata împlinire sufletească vine din ajutorul pe care îl oferă celorlalţi şi din sprijinul pe care îl asigură societăţii. În plus, joaca cu păpuşi reprezintă o introducere excelentă în ceea ce înseamnă viaţa de părinte.

Impactul jucăriilor educative asupra inteligenţei copiilor până în 3 ani

Pentru că joaca reprezintă cea mai firească şi mai utilă activitate prin care copiii dobândesc tot felul de cunoştinţe în cel mai simplu mod cu putinţă, indicat ar fi ca părinţii să se orienteze spre jucării educative compatibile cu vârsta celor mici. Copiii nu au nevoie de multe jucării. Dimpotrivă, dacă veţi îmbogăţi săptămânal colecţia de jucării, este foarte posibil ca multe dintre jucării să sfârşească nefolosite şi uitate într-un colţ al camerei. Cert este că jucăriile educative îi menţin captivaţi pe copii şi nu vor sfârşi niciodată uitate.

Până la vârsta de 3 ani, cele mai potrivite jucării sunt cele care pot fi folosite în nenumărate feluri, aşa cum sunt bilele, LEGO, cutiile de carton, articolele vestimentare, piesele şi figurinele. Acestea încurajează şi dezvoltă abilităţile imaginative, creative şi de rezolvare a problemelor.

Mai puteţi opta şi pentru nenumărate jucării educative axate pe dezvoltarea senzorială, socială şi intelectuală. Jucării potrivite pentru dezvoltarea acestor abilităţi sunt instrumentele muzicale, articolele de îmbrăcăminte, creioanele şi cărţile. Nu uitaţi că cei mici sunt cei mai străluciţi elevi întrucât reţin foarte multe informaţii din ceea ce învaţă, observă sau li se spune.

Jucăriile educative sunt importante încă din primele luni de viaţă şi până la vârsta preşcolară şi şcolară, deoarece prin joacă cei mici beneficiază de o experienţă directă cu lumea. Deşi funcţia de bază a jucăriilor este de a crea un joc distractiv, jucăriile educative îi ajută pe copii să dezvolte abilităţi fundamentale cum ar fi gândirea cognitivă şi rezolvarea problemelor.

Pentru a achiziţiona cele mai potrivite jucării care vor dezvolta inteligenţa copilului, trebuie doar să ţineţi cont de câteva criterii. În primul rând, respectaţi recomandările privind vârsta, deoarece este esenţial ca jucăriile să fie sigure pentru copilul dumneavoastră. În al doilea rând, optaţi pentru jucării educative luând în considerare etapa de dezvoltare în care se află copilul, precum şi interesele sale. Fiecare copil are propriile preferinţe de jucării, de aceea cel mai bine ar fi să achizionaţi jucării pe baza preferinţelor sale. Jucăriile trebuie să fie simple, distractive, utile, sigure şi să nu conţine substanţe toxice.

Jucăriile educative sunt esenţiale pentru a asigura o creştere armonioasă. Aşadar, orientaţi-vă spre jucăriile captivante în culori contrastante care sunt uşor de folosit, benefice şi potrivite pentru etapa de dezvoltare în care se află copilul dumneavoastră. Minunat ar fi să optaţi pentru jucării educative şi distractive. Dacă maniera de educaţie este una distractivă, copilul va dezvolta o atitudine pozitivă faţă de ceea ce presupune a învăţa, conform medium.com.

6 motive pentru care ar trebui să îi oferi copilului de 3 ani jucării educative

Jucăriile educative oferă copiilor oportunitatea de a învăţa ceva nou, în timp ce stimulează procesul de învăţare, susţin dezvoltarea unei anumite abilităţi şi, desigur, sunt distractive. Iată în rândurile de mai jos principalele beneficii pe care le oferă jucăriile educative!

 1. Jucăriile educative sunt distractive – Copiii învaţă tot timpul, doar privind de jur-împrejur, ascultând şi observând. Dacă un joc garantează distracţie, copiii vor căpăta mai multe cunoştinţe într-un mod plăcut, uşor şi total lipsit de efort. Acest aspect este valabil atât pentru bebeluşii care se joacă cu o suzetă, cât şi pentru copiii de vârstă şcolară care se joacă cu o minge.
 2. Jucăriile educative susţin dezvoltarea senzorială – de la mărgelele colorate care emit tot felul de zgomote amuzante pentru cel mic până la activităţi de artizanat pentru copiii de vârstă mai mare care îi ajută să îşi dezvolte abilităţile motorii fine.
 3. Jucăriile educative oferă importante lecţii de viaţă, inclusiv cauza şi efectul. Gândiţi-vă la ce se poate petrece în mintea unui copil şi câte legături face atunci când construieşte un turn din piese după care îl dărâmă şi o ia de la căpăt.
 4. Jucăriile educative menţin interesul copilului, aşa că cel mic va dori întotdeauna să se joace cu ele.
 5. Jucăriile educative pot contribui la creşterea IQ-ului copiilor, date fiind capacităţile lor de a susţine memoria, de a dezvolta abilităţile motrice și coordonarea.
 6. Jucăriile educative susţin dezvoltarea socială şi emoţională, în special joaca împreună cu alţi copii, actul de împărtăşi ceva, preluarea conducerii sau colaborarea. Toate duc în cele din urmă la construirea stimei de sine.

Jucăriile educative îi ţin pe copii activi şi concentraţi, îi ajută să îşi facă prieteni şi să se joace împreună fără conflicte, îi determină să exploreze şi să descopere lumea din jur, îndemnându-i să îşi folosească imaginaţia şi provocându-i mental şi fizic, conform newdimensionoz.com.au.

Cele mai potrivite jucării pentru copiii de până în 3 ani sunt cele care respectă vârsta, nu reprezintă niciun pericol şi care au valoare educaţională. Reţineţi că „educativ” nu înseamnă nicidecum „plictisitor”. Jocurile LEGO, păpuşile, bucătăriile de jucărie sunt jucării educative deosebit de interactive, care contribuie la dezvoltarea abilităţilor cognitive şi a abilităţilor motorii fine. O jucărie educativă, distractivă şi captivantă cu unele efecte sonore, cu ilustraţii amuzante sau culori îndrăzneţe va deveni preferata copilului.

Resurse despre „Ce influenţă au jucăriile educative asupra dezvoltării intelectuale la copiii de până în trei ani? Sunt recomandate pentru acest segment de vârstă sau nu?”

 1. Sursa educationalplaycare.com
 2. Sursa kidsinthehouse.com
 3. Sursa thespruce.com
 4. Sursa medium.com
 5. Sursa newdimensionoz.com.au

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

denisa.zdrobis@gmail.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email