Magazine cu Jucării Educative

Articolele au fost realizate de redacția Creative Art Copywriting și verificate de următorii specialiști:

Articol redactat de Andreea Roşu și verificat de psiholog Denisa Zdrobis.

Sumar:

 1. Ce sunt jucăriile educative
 2. Magazine online de unde se pot cumpăra jucăriile educative
 3. Magazine fizice de unde se pot cumpăra jucăriile educative
 4. De unde se mai pot cumpăra jucăriile educative?
 5. Cumpărăm jucării educative la mâna a doua? La ce să fim atenţi
 6. Resurse despre „Magazine jucării educative”

Jucăriile educative reprezintă una dintre cele mai potrivite modalităţi prin care copiii de toate vârstele pot învăţa lucruri noi despre ei înşişi, despre mediul lor. Bebeluşii, preşcolarii şi copiii de vârstă şcolară au numai de câştigat jucându-se cu jucării educative. În ciuda denumirii, jucăriile educative nu îi vor face pe copii să se simtă într-un mediu şcolar, forţaţi să înveţe anumite lucruri. Aceste jucării sunt în aşa fel elaborate şi fabricate încât atrag atenţia copiilor, le menţin concentrarea activă timp îndelungat, le stârnesc curiozitatea aşa încât copiii nu vor mai putea spune că se plictisesc.

O jucărie educativă nu va sfârşi niciodată aruncată într-un colţ al camerei, ci are toate şansele să devină jucăria preferată a copilului. Aşa se face că cel mic va sta liniştit şi se va juca, învăţând fără efort numeroase lucruri. Ori de câte ori o jucărie angajează curiozitatea şi dorinţa copiilor de a se juca, învăţarea vine în mod natural. Spre deosebire de jucăriile axate doar pe divertisment, jucăriile educative contribuie la dezvoltarea tuturor abilităţilor copiilor: fizice, psihice, sociale şi emoţionale.

„Lumea în care trăim este în continuă schimbare, iar noi trebuie să ne adaptăm timpului în care trăim pentru a crește copii funcționali. Capacitatea de adaptare este o caracteristică fundamentală a tot ce este viu. Atunci când suntem flexibili, suntem și mai fericiți. Este clar faptul că nu ne mai putem crește copiii așa cum am fost noi crescuți deoarece am fost crescuți pentru o lume care s-a schimbat. Poate fi într-adevăr dificil și confuz când suntem puși să facem alegerile potrivite dintre atâtea opțiuni existente, mai ales atunci când este vorba de bunăstarea copiilor noștri. Partea pozitivă este că avem nu numai o varietate de jucării atractive la îndemână, de unde le putem achiziționa, dar și o mulțime de surse de informare. Este nevoie doar să găsim câteva surse de încredere de informare și să ținem cont de anumite recomandări care să ne ușureze căutările și alegerile prin care să asigurăm copiilor noștri o copilărie frumoasă cu tot ce implică ea.” Psiholog Denisa Zdrobis

Ce sunt jucăriile educative?

Din ce în ce mai mulţi părinţi observă că cea mai bună metodă prin care copiii învaţă o sumedenie de lucruri noi este prin joc. Aici intervin jucăriile educative care pe de o parte sunt interactive şi foarte distractive, iar pe de altă parte contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului. Din fragedă copilărie şi până la grădiniţă şi chiar primele clase şcolare, copiii învaţă abilităţi şi concepte de bază prin joc, construind castele şi turnuri, desenând, alergând şi cântând. Jucăriile educative sunt elaborate special pentru aceste scopuri, ajutând la dezvoltarea a numeroase abilităţi, inclusiv artistice, matematice, lingvistice şi multe altele. Aceste jucării pot învăţa un copil cum să recunoască formele, literele, sunetele, numerele, adunarea şi scăderea.

Multe alte jucării educative au rolul de a scoate la iveală imaginaţia copilului, creativitatea, simţul estetic şi artistic. Partea şi mai suprinzătoare despre aceste jucării este că pot veni în ajutorul copiilor care sunt puţin în urma celorlalţi şi nu ating reperele specifice vârstei în acelaşi ritm cu ceilalţi copii. Cu atât de multe beneficii, mulţi părinţi ajung să creadă că aceste jucării educative ar fi OZN-uri, dar în realitate este posibil să aveţi chiar în acest moment o jucărie educativă la îndemână. Orice obiect cu care se poate juca copilul în deplină siguranţă şi care îl învaţă ceva este o jucărie educativă. De la un capac verde al caserolei până la puzzle-uri şi LEGO, jucăriile educative se pot achiziţiona din diverse magazine şi multe dintre ele sunt foarte accesibile.

În prezent, există o varietate de jucării educative. Vă prezentăm în rândurile următoare principalele tipuri de jucării educative, astfel încât să puteţi recunoaşte cu uşurinţă care sunt cele mai potrivite pentru nevoile copilului dumneavoastră.

Jucării care îi învaţă pe copii cauza – efectul. Aceste jucării susţin abilităţile motorii şi coordonarea mâini – ochi. De asemenea, îi învaţă pe copii că orice acţiune provoacă o reacţie. Jucăriile care se încadrează în această categorie includ:

 • Dispozitive de sortare a formelor (6 luni – 36 luni): susţin abilităţile motorii şi coordonarea.
 • Plastilină, lut (peste 18 luni): favorizează abilitățile motorii fine și evidenţiază cauzele și efectele, cum ar fi schimbarea formei de modelare sau rulare.
 • Jucării care apar şi dispar (6 luni – 24 luni): susţin coordonarea ochi – mâini și cauza și efectul – dacă cel mic împinge în jos, obiectul apare.

Puzzle-uri. Puzzle-urile susţin mai multe abilități, în special abilităţile motorii fine și cognitive. Atunci când se joacă cu un puzzle, copiii învaţă formele, elaborează strategii şi potrivesc piesele pentru a forma o imagine mai mare. În plus, ei învaţă să prindă, să ţină în mână, să potrivească – ceea ce este grozav pentru copiii care suferă unele întârzieri motorii.

Cărţi cu poveşti. În prezent, există nenumărate cărţi interactive care îi învaţă pe copii elemente de bază, precum alfabetul, dar şi concepte mai avansate, cum ar fi binele şi răul. Cărţile interactive pot dezvolta vocabularul, îmbunătăți abilitățile cognitive și pot contribui la dezvoltarea abilităților emoționale sănătoase.

Jucării tehnologice. În prezent, tehnologia este răsoândită, aşa încât copiii pot beneficia de unele jucării educative tehnologice foarte distractive. În plus, expunerea timpurie este benefică pentru copii, iar părinţii au posibilitatea de a observa dacă cel mic prezintă anumite aptitudini, talente native ori dacă manifestă un interes aparte. De exemplu, un laptop şi un telefon de jucărie sunt excelente pentru stimularea abilităţilor motorii fine, auditive şi vizuale. La rândul lor, jucăriile care îi învață pe copii să deseneze și să scrie sunt minunate pentru creativitate și pentru învățarea cunoștințelor de bază.

Jucării artistice. Instrumentele de desen, pensulele, acuarelele şi alte jucării creative care îi învaţă pe copii culorile, formele şi multe altele sunt grozave pentru copiii cu vârsta peste 12 luni. De asemenea, jucăriile artistice sunt potrivite şi pentru copiii care suferă de tulburări de spectru autist, întrucât încurajează individualitatea şi exprimarea, conform www.educational-toy-guide.com.

Magazine online de unde se pot cumpăra jucăriile educative

Majoritatea părinţilor se întreabă de unde putem cumpăra jucării educative, cum putem şti că acele jucării sunt sigure şi dacă există reguli stricte pe care le putem urma. Scopul părinţilor este să îşi vadă copiii fericiţi şi sănătoşi, aşa că răsfăţul ocazional cu unele jucării poate fi un gest minunat. Dacă nu aveţi timp să luaţi la pas toate magazinele cu jucării, atunci magazinele online reprezintă cea mai la îndemână soluţie. Pentru a cumpăra jucării dintr-un magazin online, este important să ştiţi care sunt pericolele la care expuneţi copiii atunci când se joacă cu unele jucării necorespunzătoare.

De exemplu, foarte multe jucării axate pe divertisment conţin substanţe chimice nocive. Ziarul „Telegraph” a declarat că o treime din jucăriile produse în China conţin metale grele. În mod specific, nivelurile excesive de plumb sunt factorul principal pentru care unele jucării ar putea fi periculoase pentru copilul dumneavoastră. Potrivit altor publicaţii de specialitate, există în lume zeci de mii de copii cu vârsta cuprinsă între 1 – 5 ani în sângele cărora s-a descoperit niveluri dăunătoare de plumb. Ca urmare, acești copii sunt susceptibili la simptome cum ar fi dureri de stomac, dureri de cap și chiar anemie. Mai multe studii sugerează că plumbul poate încetini creierul în curs de dezvoltare al unui copil.

Desigur, plumbul nu este singurul aspect căruia trebuie să îi acordaţi o atenţie sporită atunci când achiziţionaţi jucării, conform www.lightinthebox.com.

Iată de ce jucăriile educative sunt opţiuni mult mai sigure pentru copiii. Realizate din plastic de cea mai bună calitate, din lemn sau din materiale textile, jucăriile educative nu prezintă pericolele pe care le ascund jucăriile axate pe divertisment. Dacă optaţi pentru achiziţionarea jucăriilor din magazine online, este recomandat să cumpăraţi jucării de la producători cunoscuţi. Jucăriile fără un nume sau un brand anume, pe care le puteţi găsi în tot felul de supermarketuri, standuri de Mall, chioşcuri şi magazine de cartier s-ar putea să nu fie supuse unei serii adecvate de verificări şi proceduri de siguranţă. În plus, nu cumpăraţi niciodată jucării cu magneţi, jucării metalice, bijuterii, lanţuri sau chei, conform www.learningresources.com.

Printre cele mai apreciate magazine online de unde puteţi achiziţiona jucării educative se numără www.elefant.ro, www.artofplay.ro, www.kiddyshop.ro, www.premiumtoys.ro, www.nichiduta.ro, www.noriel.ro, www.erfi.ro şi www.ham-bebe.ro.

Magazine fizice de unde se pot cumpăra jucăriile educative

Spre deosebire de magazinele online, magazinele fizice au marele avantaj de a prezenta jucăriile cu toate informaţiile puse la dispoziţie de producător. Pentru acei părinţi care se feresc să cumpere din mediul online jucării educative, sunt numeroase magazine fizice cu jucării pentru copiii de toate vârstele. În magazinele fizice, veţi avea posibilitatea să ţineţi jucăria în mână, să observaţi materialele din care este fabricată, să o măsuraţi – după cum deja ştiţi orice jucărie mai mare de 7 cm este periculoasă pentru bebeluşi încât prezintă pericol de strangolare. Puteți astfel constata cât de calitativ este fabricată.

Jucăriile fragile care se pot strica atunci când sunt aruncate pe jos, jucăriile cu piese mici care nu sunt bine fixate, precum şi jucăriile cu nasturi sau cu elastice nu sunt recomandate bebeluşilor şi copiilor cu vârsta sub 3 ani.

Una dintre cele mai frecvente greșeli comise de mulți părinți constă în cumpărarea de jucării nepotrivite vârstei copiilor lor. În cazul în care cumpărați pentru prima dată jucării, verificați întotdeauna eticheta producătorului. În plus, ar trebui să fiţi atenţi atunci când cumpăraţi jucării cu piese mici. Amintiți-vă, sufocarea este fatală pentru copii. În mod specific, copiii sub 3 ani nu ar trebui să interacţioneze cu obiecte ovale, cum ar fi bile sau monede.

Magazinele fizice de specialitate, cum ar fi Noriel sau Nichiduţă propun o gamă foarte variată de jucării educative. De asemenea, multe alte jucării educative le puteţi găsi în magazinele de copii axate strict pe jucării educative. Nu în ultimul rând, dată fiind varietatea tipurilor de jucării educative, puteţi achiziţiona jucării educative din supermarket, cum ar fi Carrefour, Kaufland, Auchan sau Mega Image.

Pentru că alegeţi să faceţi cumpărături din magazine fizice, aveţi posibilitatea de a observa cât de bine este confecţionată o jucărie şi dacă prezintă ori nu margini ascuţite sau tăioase. Mai apoi, veţi observa dacă o jucărie poate fi spălată sau nu. După cum bine ştiţi, animalele de pluş sunt magneţi pentru praf şi alte particule fine care pot provoca afecţiuni respiratorii sau pot fi chiar fatale. Optaţi întotdeauna pentru jucării de lungă durată, aşa cum sunt jucăriile educative fabricate din lemn. Deşi pot fi puţin scumpe, consideraţi jucăriile ca fiind o investiţie.

În cele din urmă, etichetele sunt cruciale. Acestea vă vor oferi informațiile de care aveți nevoie pentru a decide dacă vreți să cumpărați jucăria sau nu. Acestea conțin informații necesare care ar putea salva pe cei mici de eventualele daune, cum ar fi vârsta recomandată și utilizarea corectă a jucăriei, conform www.learningresources.com.

De unde se mai pot cumpăra jucăriile educative?

Unii dintre noi cumpără jucării educative din aeroporturi, din magazinele de cartier şi chiar din farmacii. Uneori, pur şi simplu dorim să evităm agitaţia Mall-urilor. Nu este nimic rău în a cumpăra jucării din astfel de locuri atât timp cât ţineţi cont de toate măsurile de siguranţă.

Contrar opiniilor populare, magazinele specializate pe jucării nu au întotdeauna o varietate prea mare de jucării educative, ci sunt axate pe jucării de divertisment. Magazinele axate strict pe jucării educative, dar şi farmaciile şi librăriile sunt alte locuri de unde puteţi achiziţiona jucării educative.

De oriunde aţi alege să cumpăraţi jucării, aveţi grijă ca jucăria să fie fabricată calitativ, să nu aibă componente care se desprind şi nici părţi ascuţite. Verificați toate jucăriile pentru a depista eventualele piese fragile sau alte componente nedorite, cum ar fi magneții.

Jucăriile din materiale naturale reprezintă opţiunea cea mai sigură. Optaţi pentru jucării fabricate din materiale naturale, cum ar fi lemn masiv fără finisaje toxice și textile organice. Astfel de jucării ecologice nu conțin substanțe chimice sau componente care ar putea dăuna copiilor, conform www.brickdave.com.

Cumpărăm jucării educative la mâna a doua? La ce să fim atenţi

Un studiu finalizat în anul 2018 şi publicat în revista Science & Technology Environmental a analizat 200 de jucării la mâna a II-a cu scopul de a afla dacă jucăriile mai vechi din material plastic ar putea reprezenta un risc de siguranţă pentru copii. Acest studiu a verificat prezenţa a nouă substanţe chimice periculoase, în special croniu, seleniu şi plumb.

20 din cele 200 de jucării conţineau toate cele nouă substanţe chimice testate, unele cu niveluri care nu respectă standardele de siguranţă stabilite de Directiva Consiliului privind siguranța jucăriilor. Cercetătorii au afirmat că, dacă una dintre aceste jucării ar fi mestecată în mod repetat pe o perioadă mai lungă de timp, copilul ar fi expus la o toxicitate cronică.

Deşi jucăriile la mâna a doua nu prezentau riscuri legate de manipulare, riscurile potenţiale au fost asociate cu ceea ce fac toţi copiii – bagă jucăriile în gură sau le mestecă.

Iată ce trebuie să ştiţi despre jucăriile la mâna a doua!

 • Jucăriile mai vechi nu au făcut obiectul unor controale riguroase și regulamente de siguranță de astăzi. De asemenea, nu vor avea recomandări privind vârsta.
 • Evitați jocurile LEGO. În special piesele roșii, galbene și negre, deoarece conțin niveluri ridicate de substanțe chimice periculoase.
 • Fiți atenți să nu cumpărați jucării cu piese mici! Trageți de piese pentru a vedea dacă se desprind.
 • Evitați jucăriile vechi pictate întrucât este posibil ca vopseaua să conţină plumb.
 • Fiţi atenți la orice jucărie care are nevoie de o baterie pentru a funcționa. Verificați dacă puteți accesa compartimentul bateriilor pentru a schimba bateriile. Dacă există un șurub care fixează compartimentul bateriei, asigurați-vă că acesta se învârte încă și nu este ruginit. Dacă există vreun semn de coroziune, nu achiziţionaţi jucăria, conform www.firstaidforlife.org.uk.

Este esenţial să ştiţi care sunt regulile de siguranţă atunci când achiziţionaţi jucării. Aceste măsuri vă pot salva copilul de la boli, leziuni şi alte potenţiale pericole. Copiii au prea puţină înţelegere şi control – ei sunt curioşi şi vor să se distreze – aşa că este de datoria părinţilor să îi protejeze. Indiferent că optaţi pentru magazine fizice sau online, jucării noi sau la mâna a doua, adoptând măsurile de siguranţă, puteţi să vă răsfăţaţi copilul cu o jucărie educativă, distractivă şi sigură.

Jucării educative puteți găsi pe site-ul ArtOfPlay.ro.

Resurse despre „Magazine jucării educative”

 1. educational-toy-guide.com
 2. learningresources.com
 3. lightinthebox.com
 4. firstaidforlife.org.uk
 5. brickdave.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

denisa.zdrobis@gmail.com

De unde cumpărăm jucăriile educative pentru copii?

Articol redactat de Cosmina Florescu şi verificat de dr. George Dejeu, specialist în chirurgie.

Sumar:

 1. Ce trebuie să ştii înainte să cumperi jucării educative
 2. Cum îi ajută jucăriile educative pe copii să se dezvolte armonios
 3. Tipurile şi materialele jucăriilor educative
 4. Mediile online de unde se pot cumpăra jucării educative
 5. Magazinele fizice de unde se pot cumpăra jucăriile educative
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „De unde cumpărăm jucării educative pentru copii?”

Ce trebuie să ştii înainte să cumperi jucării educative

Fiecare părinte are responsabilitatea de a-i asigura copilului toate condiţiile pentru o bună dezvoltare fizică şi psihică pentru formare, învăţare şi educare. Una dintre modalităţile prin care părintele asigură creşterea armonioasă constă în achiziţionarea celor mai bune jucării educative.

Înainte de a se decide ce jucării educative va cumpăra pentru cel mic, părintele ar trebui să ştie că există anumite criterii de selecţie pe baza cărora se vor alege variantele potrivite copilului.

În primul rând, o jucărie educativă are rolul de a descoperi şi dezvolta abilităţile fizice şi psihice, de a-i susţine creativitatea şi de a-i dezvolta comunicarea. O jucărie educativă va ajuta copilul să se descopere pe sine şi să înţeleagă lumea înconjurătoare.

O jucărie educativă va fi benefică unui copil atâta timp cât sunt respectate criteriile de selecţie. Jucăria va fi aleasă doar dintre cele destinate vârstei copilului şi abilităţilor acestuia. Jucăriile educative sunt departajate pe paliere de vârstă începând de la nou-născuţi până la cei de grădiniţă, preşcolari şi şcolari cu specificaţii exacte despre anii cărora sunt destinate.

Rolul jucăriilor educative este de susţine copiii în dezvoltarea abilităţilor. O jucărie poate învăţa copilul cum să vorbească, să socializeze, să-şi înţeleagă şi să-şi manifeste emoţiile, cum să găsescă soluţii în faţa unor obstacole, îl poate susţine în descoperirea anumitor talente şi înclinaţii speciale, putând fi chiar hotărâtoare în ceea ce priveşte alegerile de mai târziu. Cariera unui viitor adult poate fi creionată de preferinţele pe care le manifestă în copilărie pentru anumite tipuri de jucării educative. Părintele nu va forţa copilul în a se juca cu un anumit tip de jucărie, ci va ţine cont de dorinţele şi înclinaţiile celui mic, susţinându-i-le prin achiziţionarea jucăriilor care i se potrivesc. Este posibil ca un copil care are tendinţa de a se juca mai mult cu o trusă medicală decât cu alte jucării, să devină medic atunci când va fi adult.

Atunci când cumpără jucării educative, un părinte trebuie să acopere întreaga paletă pe care acestea o oferă, susţinând dezvoltarea şi învăţarea, creativitatea, imaginaţia, comunicarea şi socializarea. Jucăriile trebuie să fie fabricate din materiale de calitate însoţite de instrucţiuni de folosire şi întreţinere, să fie destinate vârstei şi abilităţilor copilului. Procurarea jucăriilor se va face din magazine specializate în comercializarea produselor pentru copii atât din mediul online, cât şi din cele fizice.

Sunt de evitat jucăriile contrafăcute, deoarece pot pune copilul în pericol, atât prin calitatea inferioară a materiei prime folosite, cât şi prin prezenţa riscului de a se deteriora rapid. Nu există ieftin, dar bun, conform: educational-toy-guide.com.

Cum îi ajută jucăriile educative pe copii să se dezvolte armonios

Odată devenit părinte, oricine se întreabă cum se exercită rolul educativ al unei jucării asupra copilului. Jucăriile educative sunt concepute şi destinate fiecărui palier de vârstă, de la bebeluşi până la şcolari cu specificaţii clare asupra anilor. Acest lucru se bazează pe capacitatea copilului de a manevra şi de a înţelege o anumită jucărie sau un anumit joc în funcţie de abilităţi. Atâta timp cât jucăria oferită copilului este destinată vârstei lui şi poate să o folosescă, atunci rolul educativ este garantat.

Prin joc şi joacă, activitatea cerebrală a copilului este solicitată, cel mic va începe să-şi descopere şi să-și dezvolte abilităţile. Joaca va duce la apariția de noi conexiuni neuronale, lucru care înseamnă creștere, dezvolatare.

Încă din primele luni de viaţă, copilul va fi stimulat să-şi satisfacă curiozităţile, să-şi descopere simţurile începând să exploreze lumea înconjurătoare, chiar şi prin simpla studiere a unui carusel viu colorat. Îşi va descoperi şi dezvolta simţul tactil, văzul, auzul, gust. Din acest punct porneşte şi comunicarea. Cel mic va recunoaşte anumite sunete şi cântece, începând astfel să intre într-un proces de comunicare cu lumea din jur. Jucându-se cu jucării educative, pe măsură ce creşte, copilul va începe să-şi coordoneze mişcările, va înţelege fenomenul cauză – efect, îşi va dezvolta imaginaţia, creativitatea şi inteligenţa. Manevrând jucării şi jucând anumite jocuri, copilul descoperă soluţii şi modalităţi de rezolvare, fapt ce îi formează tactici de gândire şi strategii.

Prin joc, un copil îşi descoperă sentimentele, învaţă să le exteriorizeze, să empatizeze, să comunice şi să se integreze social. Un copil implicat frecvent în jocuri educative îşi va mări capacitatea de concentrare, se va putea concentra pentru un timp îndelungat asupra unei activităţi, îşi va putea canaliza atenţia în favoarea lui. Jocurile educative ajută copilul să se integreze şi să comunice normal, adaptându-se fiecărei etape din viaţa sa. Jucăriile educative măresc deschiderea spre nou şi susţin dorinţa de învăţare, dezvoltare fizică şi psihică, precum şi dorinţa de performanţă.

Jucăriile educative pot deţine şi rolul de a forma anumite preocupări ale copilului care îi vor marca şi cariera de adult. Un copil cu înclinaţii speciale spre jocurile de construit poate manifesta înclinaţii spre profesii precum arhitectura sau ingineria. Cei preocupaţi de jucăriile şi instrumentele muzicale au la bază un talent muzical care va ghida preocupările lui de mai târziu. Pornind de la acestă ipoteză, părintele trebuie să ţină cont de înclinaţiile copilului spre un anumit tip de joc şi să le susţină, procurând pentru copil jucăriile şi jocurile cu activităţile respective. Părintele nu trebuie să-și forţeze copilul să se joace cu un anumit tip de jucărie doar pentru că el doreşte ca cel mic să descopere frumuseţea unei anumite activităţi. Încercările de a îndruma activitățile copilului spre o activitate care nu este aleasă activ de acesta va duce la un conflict intern al acestuia.

Jocurile educative ajută copilul să dezvolte un psihic echilibrat şi normal, cel mic având capacitatea de a comunica şi de a se integra, de a percepe lumea în mod corect, înţelegând noţiuni şi implicarea acestora.

Un alt rol al jucăriilor educative este dat de capacitatea de a susţine şi de a ajuta copiii cu anumite tulburări sau deficienţe. Prin joc şi joacă, se pot trata tulburări precum autismul sau deficitul de atenţie.

Jucăriile educative nu numai că asigură bucurie şi bună dispoziţie copiilor, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea fizică şi psihică, la educarea şi formarea acestora, la descoperirea talentelor şi înclinaţiilor, ajutându-i să comunice şi să socializeze, conform toysforcreativeminds.com.

Tipurile şi materialele jucăriilor educative

Jucăriile educative sunt catalogate în primul rând după categoria de vârstă. Un alt criteriu constă în abilităţile pe care le vizează.

Prima categorie este destinată bebeluşilor cu specificaţii clare despre lunile de viaţă ale celui mic. Între 1 – 12 luni, jucăriile educative vizează stimularea simţurilor, iar pe măsură ce cresc, conştientizarea coordonării ochi – mânuţe şi a fenomenului cauză – efect. Este perioada în care jucăriile educative au şi rolul de a-l angrena pe micuţ în mişcare şi comunicare.

Între 12 – 24 de luni, jucăriile educative sunt destinate dezvoltării mobilităţii, învăţării de noi noţiuni şi termene, dar şi dezvoltării vocabularului.

După vârsta de 2 ani, copiii sunt foarte activi şi deja stăpânesc o serie de abilităţi. Jucăriile educative îi vor ajuta să-şi dezvolte şi mai mult abilităţile, să înveţe noţiuni noi, să îşi descopere înclinaţii şi talente către anumite activităţi. Este vârsta modelatului cu plastilină, a pictatului, a învăţării animăluţelor şi a sunetelor specifice. Prin joc, se pot învăţa noţiuni elementare de comportament care vizează educarea copilului.

Perioada preşcolarilor şi a şcolarilor mici trebuie să fie în  acord cu jucăriile educative. Copiii învaţă să comunice şi să socializeze, empatizează cu cei din jur, îşi perfecţionează abilităţile, îşi descoperă talentele şi învaţă să găsescă soluţii pentru orice problemă care se iveşte în joaca lor. Jucăriile educative destinate acestor vârste vor susţine o activitate cerebrală normală şi formarea, dezvoltarea şi creşterea echilibrată a copilului atât fizică, cât şi psihică.

Jucăriile educative sunt de foarte multe tipuri. Astfel, printre cele mai apreciate de cei mici sunt jocurile de rol, cele de construit şi de creativitate, gen cuburi de lemn, lego sau puzzle, cărţile de colorat, tablele magnetice, seturile şi mesele cu activităţi, jocurile de strategie, jocurile şi instrumentele muzicale, jocurile ştiinţifice şi de inteligenţă, teatrele cu marionete, jocurile colective şi cele care implică întrecerea şi competiţia.

Pentru ca jucăriile şi jocurile educative să nu devină un pericol pentru copii, acestea ar trebui să fie fabricate din materiale de bună calitate fără compuşi toxici sau cu potenţial alergen, să poată fi folosite şi întreţinute cu uşurinţă. Pentru fabricarea jucăriilor se folosesc lemnul, plasticul, metalul şi celuloza sub formă de hârtie şi carton.

Lemnul este cel mai apreciat material folosite în industria jucăriilor, având o textură plăcută şi fiind foarte rezistent. Jucăriile din lemn sunt sigure, foarte frumoase şi uşor de manevrat de către cei mici.

Jucăriile din plastic sunt foarte apreciate de către bebeluşi, având un aspect foarte neted şi un colorit variat. Este un material folosit pentru jucăriile care presupun sistem de iluminat şi sonorizare. Există diverse tipuri de plastic, rezistenţa acestui material contribuind la durabilitatea şi eficienţa jucăriilor.

Cărţile ilustrate pentru cei mici, cărţile de colorat, jocurile colective, planşele de lucru şi multe alte piese incluse în jocurile colective sunt fabricate din hârtie sau carton, fiind materiale bio, non-toxice şi deloc periculoase pentru copii.

Piesele din fier sunt incluse în jocurile de construit, în tablele magnetice sau în componenţa maselor şi a truselor de activăţi, conform: educational-toy-guide.com.

Mediile online de unde se pot cumpăra jucării educative

Procurarea jucăriilor nu este foarte dificilă, deoarece piaţa de specialitate este foarte bine reprezentată de magazine atât fizice, cât şi în mediul online. Părintele poate găsi orice jucărie doreşte doar accesând site-urile magazinelor online. Introducând numele sau specificul jucăriei  dorite, baza de date a magazinului va furniza informaţiile necesare. Clientul poate viziona jucăria, are acces la datele acesteia, i se face cunoscut preţul şi paşii prin care poate efectua comanda.

Magazinul Varuna este unul dintre cele mai apreciate centre din mediul virtual. Scopul magazinului este de a contribui la dezvoltarea copiilor, la educaţia acestora, la descoperirea abilităţilor prin joc şi joacă. Magazinul este importator al multor branduri renumite precum Lego, Barval, Mattel, Schleich sau Intek.

Noriel, unul dintre cele mai importante nume în materie de jucării, stă la dispoziţia clienţilor şi în mediul online având o gamă extrem de extinsă de jucării şi jocuri educative destinate tuturor vârstelor şi activităţilor.

Toyz.ro, Jucărie.ro, Jucării Online Eu, Netjucării.ro, Chicco, Elefant.ro, Librărie.net sunt magazine din mediul online care şi-au propus să pună la dispoziţia părinţilor posibilitatea comandării jucăriilor şi a jocurilor educative, asigurând copiilor distracţia, descoperirea lumii înconjurătoare, dezvoltarea de noi abilităţi, comunicarea, socializarea şi educarea.

Magazinele de jucării din mediul online prezintă o departajare foarte clară  a jucăriilor educative în funcţie de vârsta pentru care sunt destinate, de activităţile şi abilităţile pe care le vizează, de materialul din care sunt fabricate şi de Brandul sub semnătura căruia au fost fabricate, conform: whattoexpect.com.

Magazinele fizice de unde se pot cumpăra jucăriile educative

Majoritatea lanţurilor de hipermarketuri au incluse şi magazine de jucării oferind cumpărătorilor posibilitatea de a vizita fizic magazine precum Noriel, Smyk, Piticot, Chicco, Hasbro sau Lego.

Sunt magazine cu diverse sedii în oraşele importante din ţară şi care pun la dispoziţia clienţilor o gamă foarte extinsă de jucării educative, acoperind toate palierele de vârstă şi toate tipurile de activităţi. Aici pot fi găsite branduri renumite de jucării din întreaga lume, produse fabricate din materiale de calitate la cele mai înalte standarde de siguranţă.

De aici pot fi procurate jucării creative, logice, muzicale, lingvistice sau motrice, manuale, jocuri sociale şi ştiinţifice, seturi de pictură, jucării de modelat şi lucrat în plastilină sau lut, mozaicuri, jocurile de construi cu diverse cuburi şi forme geometrice, lucrul cu fire, aţe şi alte fibre destinate împetiturilor sau cusutului, prelucrarea planşelor din placaj, jocuri de logică gen puzzle, lego, labirinturi, jocuri de familie, jocuri de construit.

Vizitarea unui magazin fizic de jucării oferă părinţilor posibilitatea alegerii celor mai potrivite jocuri şi jucării educative. Părintele asigură copilului metoda cea mai plăcută prin care cel mic se poate dezvolta, îşi poate descoperi noi abilităţi, învaţă să comunice, să găsească soluţii la problemele întâlnite şi să crească echilibrat emoţional, conform whattoexpect.com.

Concluzii

Jucăriile educative solicită copilului atenţia, concentrarea, imaginaţia şi comunicarea.

Piaţa de specialitate pune la dispoziţia părinţilor magazine de jucării atât în mediul online, cât şi în cel fizic, iar produsele comercializate acoperă toate palierele de vârstă şi vizează toate  activităţile.

Construcţiile din cuburi, modelarea cu plastilină, pictatul, cântatul, şahul, alegerea formei sau a cuvântului potrivit, descoperirea celei mai scurte rute într-un labirint, rezultatul unui experiment, îmbrăcarea unei păpuşi, construirea unui robot, montarea unei şine de tren sau a unei piste de curse, descoperirea unui animăluţ în funcţie de sunetele pe care le scoate, rezolvarea unui puzzle sau construirea unui lego, toate contribuie la formarea copilului, descoperindu-i şi dezvoltându-i abilităţile, integrându-l în societate şi transferându-i încredere şi putere de concentrare.

Resurse despre „De unde cumpărăm jucării educative pentru copii?”

 1. educational-toy-guide.com
 2. kidsinthehouse.com
 3. toysforcreativeminds.com
 4. educationalplaycare.com
 5. whattoexpect.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie

Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294

De unde știi cum să alegi jucării educative?

Scopul acestui articol este de a informa cititorii despre „De unde știi cum să alegi jucării educative?”.

Articol redactat Brînduşa Dan și verificat de psiholog Denisa Zdrobis

Sumar:

 1. Ce trebuie să ştii despre jucăriile educative
 2. Cum să alegi jucăriile în funcţie de vârsta copilului
 3. Cum să alegi jucăriile în funcţie de abilităţile pe care le dezvoltă copilul
 4. Cum să alegi jucăriile educative în funcţie de tipul acestora
 5. Cum să alegi jucăriile educative în funcţie de design, material și culoare
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „De unde știi cum să alegi jucării educative?”

Pentru niciun părinte nu mai este un secret faptul că dezvoltarea emoţională şi cognitivă a copilului începe încă din primele clipe de viaţă, amândouă fiind direct influenţate de educaţia şi condiţiile de care cel mic beneficiază. Evident, sunt foarte mulţi factori în discuţie – de la alimentaţie, comunicare, motivare, până la observarea aptitudinilor şi abilităţilor copilului şi, desigur, cultivarea cât mai precoce a acestora.

Părinţii pot realiza ei înșişi aceste observaţii informându-se din diverse surse sau pot apela la suportul unui specialist care să îi îndrume în tot acest proces. Oricare ar fi calea pe care o vor alege, vor descoperi că jocul şi jucăriile sunt esenţiale!

Jucăriile educative joacă un rol esenţial în dezvoltarea copilului. Acestea sunt considerate jucării inteligente, nu datorită inteligenţei artificiale, ci pentru că ele contribuie la dezvoltarea intelectuală, socială şi motrice a micuţului. Mai mult, jucăriile sunt concepute special pentru a stimula dezvoltarea, dar şi pentru a fi atractive şi distractive pentru că un copil care se joacă şi, în acelaşi timp, se şi distrează, învaţă mult mai uşor, dezvoltându-se armonios.

În rândurile următoare, oferim informaţii utile părinţilor care au conştientizat importanţa jucăriilor educative şi doresc să se informeze despre modul în care trebuie corelate nu numai cu vârsta copilului, ci şi cu abilităţile acestuia.

Ce trebuie să ştii despre jucăriile educative

Jucăriile educative pot ajuta copilul să deprindă facilitatea de a rezolva problemele şi de a depista diferenţa dintre cauză şi efect. Prin joc, copilul învaţă să accepte soluţii de mijloc, să rezolve compromisuri şi să partajeze informaţiile pe care le primeşte.

Pentru dezvoltarea fizică armonioasă, nu sunt de neglijat jocurile educative care au rolul de a dezvolta abilităţile fizice de fineţe, dar nici pe cele care necesită echilibru sau o mai mare forţă motrice.

Există o gamă largă de jucării educative care dezvoltă imaginaţia şi creativitatea copilului.

Prin joc, copilul va descoperi că poate fi independent şi va dobândi stima de sine şi faţă de cei din jur.

Copiii pot beneficia de jucării educaționale încă de la vârsta de o lună.

Jucăriile educative sunt mai mult decât distractive, ele ajutând continuu la dezvoltarea motorie de la primul reflex de prindere până la dezvoltarea abilităţilor fine.

Jucăriile educative dezvoltă inteligenţa şi aptitudinile sociale, apelând la imaginaţia copilului şi făcând posibil jocul de roluri, ceea ce este benefic pentru dezvoltarea empatiei şi a altor aptitudini sociale, conform educationalplaycare.com, clicstoys.com, clicstoys.com.

„Alegem jucăriile în funcție de vârsta biologică și psihologică a copilului. Este demonstrat științific faptul că prin joc, copiii învață mult mai rapid și într-o manieră mai plăcută și distractivă. Ar fi bine, inclusiv la școală ca învățarea să se producă tot prin joc. În felul acesta, copiilor le-ar plăcea să meargă la școală, ar fi fericiți și sentimentul de fericire este secretul reușitei în viață. Dacă o persoană este fericită, atunci va avea și succes. Copilăria înseamnă joacă și așa ar trebui să rămână. Tot mai mulți copii devin chiar depresivi, fiind încărcați cu tot felul de activități. Dorința adulților de a avea un copil care știe și face cât mai multe, pornește inconștient, fie din competiția lor cu alți adulți, fie pentru că ei nu au putut beneficia de toate aceste lucruri în viața lor, fie pentru a acoperi timpul lipsă din viața copiilor lor. Din păcate, societatea încurajează toate aceste situații. Întrebarea este: vreau un copil fericit și care poate nu excelează la ce vrem noi sau cât vrem noi sau vreau un copil performant, dar care există riscul inclusiv să dezvolte vreo boală? Meseria de părinte este într-adevăr cea mai grea, dar dacă timpul pe care îl petrecem alături de copiii noștri este unul calitativ, în care suntem prezenți 100%, atunci cu siguranță copiii noștri se vor simți bine și asta îi va ajuta să învețe ușor, prin joc. Prea multe jocuri le poate scade interesul și creativitatea, de aceea este bine să fim cumpătați atunci când suntem tentați să cumpărăm în exces. Echilibrul este secretul pentru orice.” psiholog Denisa Zdrobis

Cum să alegi jucăriile în funcţie de vârsta copilului

Când alegeţi jucăriile educaţionale pentru copilul dumneavoastră, este foarte importantă vârsta pentru care acestea sunt etichetate. Fiecare copil este unic, unii progresând mai repede decât alţii. Astfel, dacă un copil este cu mult mai avansat pentru vârsta lui, riscaţi să îi luaţi o jucărie de care se va plictisi curând. Acelaşi fenomen se poate întâmpla şi dacă el este în urmă din punctul de vedere al dezvoltării. Un copil este cu mult mai avansat pentru vârsta lui în cazul în care avem cumva de-a face cu un geniu. În mod normal, diferențele între copiii de care se ocupă cineva responsabil bineînteles, sunt cu aproximativ șase luni în plus sau în minus, conform stadiilor de dezvoltare ale copilului. Aici, mă refer strict la copiii fără vreo problemă. Când părinții aleg o jucărie, ar trebui să ţină cont de vârsta pentru care aceasta este recomandată, dar şi de nivelul de dezvoltare al copilului şi de interesele acestuia.

De exemplu, o jucărie destinată unui copil de grădiniţă nu va fi potrivită pentru un copil care, deşi este la grădiniţă, ştie deja să citească la un nivel de clasa a doua.

 • Copiii pot beneficia de jucării educaţionale încă de la vârsta de 1 lună. Astfel, între 1 – 12 luni, copilul are nevoie de jocuri senzoriale pentru că acestea stimulează simţurile copilului – auz, văz şi simţul tactil. Pe măsură ce se dezvoltă coordonarea dintre ochi şi muşchi, se pot introduce jucăriile portabile cu lumini şi sunete. Când copilul devine mai activ, se recomandă introducerea jucăriilor de rezolvare a problemelor, a cauzelor şi efectelor, acestea permițând construirea de stive, blocuri sau turnuri.
 • Pentru vârstele 12 – 24 luni, perioadă în care copilul este foarte mobil, sunt recomandate jucăriile care se pot trage, împinge, scoate la plimbare, fiind ideale pentru deprinderea echilibrului şi a coordonării mişcărilor, dar şi pentru a spori curiozitatea şi încrederea celui mic!
 • Pentru vârstele dintre 12 – 18 luni, se pot introduce şi jucăriile tematice, contribuind la dezvoltarea abilităţilor de recunoaştere. Ne referim aici la acele jucării care, de exemplu, prin imagini sau sunete, ajută copilul să recunoască animalele. Aceste jucării, pe lângă dezvoltarea imaginaţiei, a creativităţii şi a abilităţilor de coordonare, sunt utile şi pentru dezvoltarea limbajului.
 • Pentru vârstele de peste 2 ani, când copilul devine mult mai activ, se recomandă introducerea jucăriilor care promovează în special mişcarea. Astfel de jucării sunt tricicletele, mingile şi coşurile de baschet. Copilul va deprinde noţiuni legate de siguranţă, fiind învăţat să poarte o cască de protecţie. Tot acum se pot introduce jucăriile care dezvoltă abilităţi cognitive. Nisipul cinegetic îi poate ajuta pe copii să exerseze scrisul folosind forme de litere sau cifre. Părinţii pot aduce în camera de joacă şevaletul, pensula, acuarelele, tabla, creta şi creioanele colorate – toate fiind ideale pentru dezvoltarea controlului motric şi a creativităţii, dar şi pentru folosirea imaginaţiei, conform parents.com, educationalplaycare.com.

Cum să alegi jucăriile în funcţie de abilităţile pe care le dezvoltă copilul

Orice învăţare prin joc este plăcută şi apreciată de copil. Încă din primele momente de viaţă, copilul începe jocul şi asimilarea de informaţii noi. Jocul este la fel de distractiv şi important pentru copilul care îşi descoperă mâinile sau suge o jucărie, cât şi pentru cel care se joacă cu mingea sau se plimbă cu bicicleta.

 • Toate jucăriile ajută la dezvoltarea senzorială. Procesul începe cu zornăitoare viu colorate, continuând până la activităţile de artizanat mai complexe (pictura, desenul), acestea din urmă ajutând la dezvoltarea abilităţilor motorii fine.
 • Jucăriile educaţionale care permit construcţiile de blocuri şi turnuri, aduc copiilor lecţii de viaţă valoroase legate de cauză şi efect. Copilul va construi ceva, apoi va observa ce se întâmplă dacă scoate o piesă sau chiar dacă dărâmă întreaga construcţie.
 • Jucăriile educaţionale cu litere sau cifre stimulează memoria, dezvoltă abilităţi motorii, coordonarea dintre simţuri, alfabetizarea, numerotarea, contribuind chiar la dezvoltarea IQ-ului copiilor.
 • Pentru dezvoltarea socială şi emoţională, se recomandă jocul cu alţi copii. Astfel, prin împărtăşire şi cooperare, copilul îşi poate dezvolta încrederea în sine. Jucăriile educaţionale care presupun colaborarea pot ajuta copilul să îşi construiască aptitudini sociale importante cum ar fi soluţionarea conflictelor, abilitatea de a împărţi cu cei din jur, bucuria de a lucra în echipă, aspecte foarte importante pentru viitor.
 • Toate jucăriile educaţionale, datorită provocărilor mentale şi fizice, determină copilul să fie activ, să socializeze, să exploreze, să îşi folosească imaginaţia.
 • Părinţii sunt angrenaţi într-o adevărată cursă pentru a-şi pregăti copiii pentru succes în relaţia cu dispozitivele tehnologice, orientându-se către jucăriile care ajută copilul să descopere tehnologia şi roboţii, uneori uitând cu desăvârşire de creativitate. Da! Este înţelept să construim cât mai timpuriu abilităţi ştiinţifice, dar nu în detrimentul creativităţii. De aceea, cele mai bune jucării sunt acelea care combină mai multe elemente de învăţare, oferind copiilor posibilitatea de a explora ştiinţa, matematica şi tehnologia, folosindu-şi din plin imaginaţia.
 • Pentru o dezvoltare armonioasă şi echilibrată, copilul are nevoie şi de artă. Pentru aceasta, se recomandă jucăriile educaţionale care îi permit copilului să cânte sau să deseneze, cum ar fi mici instrumente muzicale, creioane colorate, acuarele etc.

Oricare ar fi abilitatea pe care doriţi să o dezvoltaţi, nu forţaţi copilul să se joace cu o jucărie de care nu e interesat şi ţineţi cont, în primul rând, de interesele lui. Dacă, totuşi, doriţi să extindeţi orizontul copilului dumneavoastră, alegeţi o jucărie care are ceva în comun cu lucrurile pe care deja le agreează.

Şi pentru a menţine treaz interesul copilului, căutaţi jucăriile care permit jocul diversificat şi în mai multe forme, conform educationalplaycare.com, learningliftoff.com, newdimensionoz.com.au.

Cum să alegi jucăriile educative în funcţie de tipul acestora

Se recomandă alegerea jucăriilor care pot fi utilizate de mai multe ori şi într-o varietate de moduri, cum ar fi cuburile şi piesele LEGO. Aceste jucării versatile nu vor plictisi copilul, dimpotrivă! Ele au darul de a încuraja gândirea deschisă, imaginaţia şi abilităţile STEM (Science, Tehnology, Engineering and Mathematics).

Jucăriile pentru sugari sunt cele care se pot atinge, se pot prinde, scot zgomote, se pot suge, se pot atârna. Din acestă gamă fac parte zornăitoarele, inelele mari, jucăriile de dentiţie, păpuşile moi, bilele texturate, cărţile de vinil, înregistrările cu cântece simple, jucăriile care pot cânta sau emite diverse alte sunete, jucăriile de pătuţ etc.

Jucăriile potrivite pentru bebelușii care deja se pot mişca, sunt cele care se pot introduce în diverse containere, conform educationalplaycare.com,

learningliftoff.com, newdimensionoz.com.au.

Cum să alegi jucăriile educative în funcţie de design, material şi culoare

Multe persoane consideră că jucăriile sunt oferite celor mici doar pentru distracţie şi pentru a ţine copilul cuminte, părintele beneficiind astfel de clipe de linişte, dar adevărul este diferit. Jucăriile sunt instrumentele care ajută copiii să descopere lumea, să se cunoască pe ei înşişi, să dezvolte şi să exerseze abilităţi motrice şi sociale de mare importanţă pentru mai târziu.

Jucându-se, copilul îşi exersează atât abilităţile motorii grosiere (de la prindere până la căţărare şi alpinism), cât şi pe cele de fineţe (atunci când foloseşte jucării şi piese mici), învaţă cum să soluţioneze problemele, îşi dezvoltă empatia şi abilităţile de lucru în echipă. Jocul dezvoltă imaginaţia copilului, ajutându-l să deprindă abilităţi cognitive de recunoaştere a culorilor şi dezvoltarea atenţiei.

Pentru ca jocul să fie plăcut, sigur şi să îşi atingă adevăratul scop, fără accidente şi evenimente neplăcute, părinţii ar trebui ca atunci când aleg o jucărie, să fie atenţi şi la materialul şi designul acesteia.

La vârste mici, copiii au tendinţa de a băga în guriţă tot ce le pică în mână, de aceea părinţii trebuie să fie foarte atenţi la materialul din care sunt confecţionate jucăriile. Acestea trebuie să fie cât mai sigure şi mai plăcute la atingere. Se vor evita jucăriile colţuroase, care se pot destrăma sau dezasambla, foarte dure, toxice etc.

Pentru sugarii până la 4 luni care nu sunt foarte mobili, se recomandă jucăriile cât mai viu colorate cu figuri prietenoase. Astfel, jucăriile de pătuţ frumos colorate care se şi mişcă şi chiar emit diverse sunete sau melodii sunt ideale pentru această perioadă, cel mic putând să le urmărească cu privirea, exerciţiu care îi va fi de folos pentru coordonarea ochilor.

Specialiştii recomandă evitarea jucăriilor care expun copiii la folosirea unui ecran pentru că această expunere poate provoca tulburări de somn şi o mulţime de alte probleme, unele chiar legate de echilibru şi motricitate. Părinţii ar trebui să fie foarte atenţi la acest aspect, cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă s-a observat o creştere alarmantă a timpului pe care un copil îl petrece în faţa ecranelor – televizor, tabletă, telefon, conform educationalplaycare.com, learningliftoff.com,  newdimensionoz.com.au.

Concluzii

Până la urmă, aproape orice jucărie care încurajează gândirea şi imaginaţia este benefică pentru copil, atâta timp cât acesta manifestă bucurie şi se distrează atunci când o foloseşte. Nu faceţi o obsesie din dorinţa de a oferi copilului doar jucării care să îi dezvolte anumite aptitudini, nu forţaţi nota şi păstraţi un echilibru în tot ceea ce întreprindeţi. Alegeţi jucăriile potrivite cu vârsta şi cu nivelul de dezvoltare a copilului, dar ţineţi cont şi de preferinţele micuţului și de aspectele legate de siguranţa lui.

Oferiţi copilului ocazia să se joace cu alţi copii şi duceţi-l în spaţiile de joacă special amenajate.

Indiferent de ce jucărie aţi ales, amintiţi-vă că cea mai bună cale pentru educarea unui copil şi pregătirea lui pentru viaţă rămân propriul exemplu şi timpul de calitate pe care îl petreceţi cu împreună. Un copil echilibrat, vesel, încrezător în forţele proprii va deveni un om pregătit pentru orice situaţie, un om de succes!

Aşa că, dragi părinţi, lăsaţi-i copilului dumneavoastră timp suficient pentru joacă şi pentru o copilărie cât mai frumoasă, fiţi alături de el! Îndrumaţi-l şi încurajaţi-l constant şi nu uitaţi că nicio jucărie, oricât ar fi frumoasă şi de scumpă nu vă poate înlocui.

Resurse despre „De unde știi cum să alegi jucării educative?”

 1. newdimensionoz.com.au
 2. hotalingimports.com
 3. parents.com
 4. learningliftoff.com
 5. earlychildhoodeducationzone.com
 6. healthguidance.org
 7. clicstoys.com
 8. naeyc.org
 9. educationalplaycare.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

denisa.zdrobis@gmail.com

Ce garanţie au jucăriile educative?

Articol redactat de Andreea Roşu și verificat de doctor George DEJEU, specialist în chirurgie.

Sumar:

 1. Jucăriile educative, necesare pentru dezvoltarea copilului tău
 2. Cum alegem jucăriile educative în funcţie de vârsta copilului?
 3. Garanţia jucăriilor educative în funcţie de material
 4. Garanţia jucăriilor educative în funcţie de tipul acestora
 5. Întreţinerea jucăriilor educative
 6. Resurse despre „Ce garanţie au jucăriile educative?”

Legătura dintre educaţie şi jucării a existat dintotdeauna, iar în ultima perioadă apar din ce în ce mai multe jucării promovate ca având o mare valoare educaţională. Pe măsură ce multe jucării sunt etichetate ca fiind educative, pentru părinţi devine tot mai dificil să aleagă cele mai potrivite jucării pentru copiii lor.

Putem alege jucăriile educative după aceleaşi criterii ca jucăriile obişnuite? Cum influenţează ele creşterea şi dezvoltarea unui copil? Cu ce garanţie vin şi cum avem grijă de ele? În rândurile următoare, aducem în atenţia părinţilor informații referitoare la jucăriile educative şi impactul pe care îl au asupra copiilor încă din primele luni de viaţă.

„Multe, multe jucării pentru copiii mici sunt pline cu butoane, pârghii, lumini, muzică etc. De multe ori, aceste jucării sunt comercializate ca „educaționale”, deoarece jucăria are atât de multe funcții diferite. Din păcate, acest lucru are adesea efectul opus pentru copil. Cu cât o jucărie are mai multe gadgeturi, cu atât copilul trebuie să facă mai puțin. Dacă copilul dvs. poate să stea și să vizioneze jucăria „făcând”, atunci este probabil mai mult distractiv decât educațional. În plus, aceste jucării pot fi confuze pentru un copil care încă învață cauza și efectul. Dacă o jucărie începe să redea la întâmplare muzică sau nu este clar ce buton a început să clipească, atunci copilul dvs. nu se învață care dintre acțiunile sale (cauza) a produs lumina și muzica (efectul). Pe scurt, cele mai utile jucării sunt cele care necesită cea mai mare acțiune din partea unui copil mic. Cu cât mai mulți copii trebuie să-și folosească mințile pentru a face ceva de lucru, cu atât vor învăța mai mult.” Doctor George Dejeu

Jucăriile educative, necesare pentru dezvoltarea copilului tău

Deşi rafturile magazinelor sunt încărcate cu zeci de jucării educative cât mai variate şi cu funcţii cât mai complexe, părinţii trebuie să ştie că dezvoltarea copiilor nu poate fi accelerată. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său şi niciun copil nu seamănă cu altul. Încercarea de a grăbi dezvoltarea unui copil poate chiar să încetinească dezvoltarea, deoarece copiii sunt forţaţi să facă lucruri pentru care nu sunt pregătiţi. Prin urmare, copiii vor fi împiedicaţi să facă ceea ce ar trebui să facă conform stadiului de dezvoltare în care se află.

Deşi jucăriile educative nu pot accelera dezvoltarea copiilor, o pot susţine şi pot încuraja şi stimula tocmai acele abilităţi de care copilul va avea nevoie pe tot parcursul vieţii, începând cu mediul de la grădiniţă, apoi la şcoală.

În primul rând, foarte multe jucării educative susţin abilităţile motrice, fiind totodată deosebit de distractive şi captivante. Când proiectează jucăriile, producătorii iau în considerare dezvoltarea abilităţilor motorii fine şi grosiere ale copiilor. De aceea, jucăriile educative răspund excelent la fiecare etapă a dezvoltării motorii a copilului, de la primul reflex şi până la îmbunătăţirea abilităţilor motorii fine. Jucăriile educative pentru bebeluşi se potrivesc foarte bine în mâinile lor mici, au culori atractive, iar bebeluşii învaţă totodată să apuce. Cu fiecare oră de joacă, va mai face încă un pas, încă o descoperire, fiind tot mai pregătit şi mai curios să descopere tot ceea ce îl înconjoară.

În al doilea rând, jucăriile educative dezvoltă inteligenţa socială. Deoarece răspund imaginaţiei copilului şi fac posibil jocul de rol, copilul va avea un rol diferit de fiecare dată când se joacă. Jocul de rol este grozav pentru dezvoltarea aptitudinilor sociale şi a empatiei, conform clicstoys.com.

Deşi jucăriile educative vin în tot felul de forme, tipuri şi materiale, cu felurite obiective şi funcţii, să ştiţi că din categoria jucăriilor educative fac parte şi creionele colorate, cariocile, hârtia simplă, plicurile, abţibildurile, stickerele şi tot ceea ce încurajează gândirea scrisă. Figurinele, piesele de construit şi toate jucăriile manipulative (care se pot sorta după culori sau forme sau care se pot stivui) sunt alegeri excelente pentru dezvoltarea musculaturii mâinilor şi degetelor, precum şi pentru susţinerea abilităţilor motorii perceptive.

Medicii pediatri şi un număr mare de specialişti şi cercetători susţin că părinţii optează pentru jucării foarte zgomotoase sau exclusiv electronice de la vârste fragede. Drept consecinţă, mulţi copii nu dobândesc abilitatea de a fi persistenţi şi de a se concentra fără a fi distraţi. Toţi aceşti copii nu au parte de bucuria de a fi creativi pe cont propriu şi nici nu se arată prea încântaţi de cărţi şi de a învăţa lucruri noi.

Gândiţi-vă că jucăriile sunt unelte nemaipomenite pentru crearea mediului prielnic de învăţare. Este foarte important să alegeţi jucăria potrivită pentru vârsta, interesele sau stadiul particular de dezvoltare al copilului dumneavoastră. La fel de important este să nu achiziţionaţi acele jucării pe care le doriţi dumneavoastră sau pe care le-aţi dorit când eraţi copiii, ci trebuie să vă orientaţi spre jucăriile compatibile cu personalitatea copilului. Orice încercare de îndrumare a dezvoltării personalității copilului în altă direcție decât cea preferată de copil va duce la un conflict interior în personalitatea copilului care îl va afecta toată viața. Care sunt acele jucării care l-ar face pe copil să îşi dorească să descopere ceva nou, să-şi îmbunătăţească abilităţile şi care sunt acele jucării care încurajează învăţarea independentă? Desigur că este indicat să verificaţi recomandările producătorului privind vârsta, însă alegerea ar trebui să depindă în cea mai mare parte de copilul dumneavoastră.

În general, cele mai bune jucării educative sunt cele care încurajează creativitatea şi jocul de rol, cum ar fi păpuşile şi accesoriile cu care vin: încălţăminte, articole vestimentare, obiecte de uz personal; alimentele de jucărie, bucătăriile, marionetele, dar şi trusele de unelte sau alte jucării mai complexe care stimulează imaginaţia şi îi încurajează pe copii să creeze propriile lor poveşti, să îşi dezvolte vocabularul, să adreseze întrebări, toate ducând în cele din urmă la dezvoltarea abilităţilor de citire şi scriere.

Sunt foarte indicate jucăriile creative care implică joaca împreună cu un adult (părinţii, bunicii sau fraţii). Astfel de jucării susţin abilităţile de numărare, soluţionarea problemelor, dar şi cooperarea şi depăşirea conflictelor.

În cele din urmă, dacă sunteţi în căutarea unei jucării educative care să susţină dezvoltarea copilului pe toate planurile, aflaţi că nu există altă jucărie care să ajute mai mult decât îl puteţi ajuta dumneavoastră. Este esenţial să avem discuţii cu copiii, să le punem întrebări, să îi ascultăm şi să le oferim toate explicaţiile de care au nevoie. Cărţile sunt de mare ajutor, fiind cel mai bun instrument pe care părinţii îl pot folosi pentru a-i învăţa pe copii o multitudine de lucruri. Mama și tata au rolul cel mai important în educarea copilului, motiv pentru care trebuie să îşi petreacă timpul vorbind cu el, citindu-i dintr-o carte şi bucurându-se de minunile lumii alături de el, conform hvparent.com.

Cum alegem jucăriile educative în funcţie de vârsta copilului?

Cele mai potrivite jucării educative pentru copii sunt cele care se potrivesc cu etapa de dezvoltare în care se află şi cu abilităţile lui. Multe jucării cu valoare educaţională sunt gratuite şi le avem deja în casă. Cutiile de carton, bolurile şi capacele din plastic şi alte adevărate comori pot fi folosite de copii în mai multe feluri, provocându-le imaginaţia. Vârsta copilului este cel mai important criteriu de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem jucării educative, însă nu trebuie să omitem faptul că fiecare copil se dezvoltă într-un ritm individual. Iată mai jos exemple de jucării educative potrivite pentru fiecare categorie în parte, de la naştere şi până la împlinirea vârstei de 2 ani.

 • Jucării pentru sugari – de la naştere până la 6 luni. Bebeluşilor le place să se uite la oamenii din jurul lor şi să îi urmărească cu privirea. De obicei, ei preferă feţele şi culorile puternice. În plus, sugarii sunt fascinaţi de ceea ce pot face cu mâinile şi picioarele lor, îşi pot ridica capul, îşi întorc capetele spre sunete, pun obiecte în gură şi fac o sumedenie de alte lucruri. Printre cele mai potrivite jucării pentru sugari se numără cele cu o textură aparte, cele pe care le pot ţine în mâinile lor, cele pe care le pot băga în gură, care fac zgomote: inelele mari, jucăriile de dentiţie, păpuşile din materiale moi, bilele texturate şi cărţile plasticate. La fel de potrivite sunt jucăriile muzicale, cărţile cu rime şi poezii, dar şi melodiile de leagăn şi cântecele pentru sugari. Important de reținut că aceste jucării sunt gandite a putea fi manipulate de micuți: nici prea mici, nici prea mari, nici prea ușoare, nici prea grele, zgomotoase și colorate.
 • Jucării pentru bebeluşi – de la 7 până la 12 luni. Bebeluşii  puţin mai mari sunt deja mai activi, stau în fund, se răstoarnă, se tărâie, se trag de picioare şi înţeleg propriul lor nume şi alte cuvinte comune, pot identifica părţile corpului, pot găsi obiecte ascunse, pot scoate lucrurile din cutii sau alte recipiente şi le pot pune la loc. Prin urmare, jucăriile cele mai potrivite pentru ei sunt păpuşile, maşinuţele din plastic şi din lemn cu roţi, jucării cu apă, obiectele pe care le pot arunca, bolurile din plastic, mărgelele mari, bilele, cuburile din lemn, piesele cu care pot construi ceva, precum şi jucăriile care îi ajută să îşi întărească muşchii, precum cele pe care le împing sau pe care le târâie, conform naeyc.org.
 • Jucării pentru copii de 1 an. Copiii care deja au împlinit vârsta de 1 an sunt foarte activi, pot merge în mod constant şi chiar pot urca pe scări. În plus, ei se bucură dacă cineva le citeşte o poveste, rostesc primele lor cuvinte şi se pot juca lângă alţi copii. Este perioada când explorează şi experimentează, dar au nevoie de adulţi în preajma lor pentru a se simţi în siguranţă. Exemple de jucării educative potrivite pentru copiii care au împlinit vârsta de 1 an sunt cărţile cu ilustraţii şi fotografiile, jucăriile muzicale, cărţile audio cu poveşti, fabule, poezii, rime, ghicitori, dar şi obiectele cu care pot realiza propriile lucrări artistice, precum acuarele non-toxice, carioci lavabile, creioane colorate şi hârtii. Recomandate sunt şi jucăriile care facilitează jocul de rol, precum telefoanele de jucărie, păpuşile, marionetele, cărucioarele, articolele de îmbrăcăminte, jucăriile umplute, animalele din plastic şi maşinuţele din lemn. Opţiuni excelente sunt şi cuburile din lemn, piesele şi figurinele care pot fi stivuite, dar şi jucăriile care contribuie la întărirea muşchilor, precum puzzle-urile, bilele mari şi mici, jucăriile cu funcţii, cu butoane sau cu telecomandă, conform learningliftoff.com.
 • Jucării pentru copii de 2 ani. La această vârstă, copiii deja îşi dezvoltă abilităţile de vorbire, sunt deosebit de activi şi au un control bun asupra mâinilor şi degetelor. Prin urmare, cele mai indicate jucării educative sunt puzzle-urile, piesele cu care pot construi, figurinele care pot fi sortate după dimensiune, formă, culoare sau miros, precum şi jucăriile cu butoane, catarame, cârlige sau alte accesorii. La fel de recomandate sunt şi cuburile de construcţie, mobilierul pentru copii, articole de îmbrăcăminte, păpuşi cu accesorii, marionete, jucării pentru nisip şi apă. Lucrările artistice sunt în tendinţă la această vârstă, aşa că cei mici vor avea nevoie de creioane colorate, carioci non-toxice, pensule de mari dimensiuni, hârtie pentru desen şi pictură, tablă şi cretă, precum şi foarfece de dimensiuni mici cu vârfuri groase. Instrumentele muzicale, muzica şi cărţile audio sunt foarte apreciate de copiii care au împlinit vârsta de 2 ani. Tot acum, cei mici au nevoie de jucării cu care îşi pot întări muşchii, precum bile mari şi mici, antemergătoare, tuneluri, ziduri de alpinism, roabe, vagoane, bile şi bâte din plastic, ţinte şi lucruri de aruncat asupra lor şi o bancă de lucru cu o trusă completă de unelte, conform brightminds.co.uk.

Garanţia jucăriilor educative în funcţie de material

În prezent, există sute de jucării educative care încurajează dezvoltarea imaginaţiei şi stimulează curiozitatea copiilor. Jucăriile educative, la fel ca toate celelalte jucării, sunt clasificate în funcţie de vârsta copiilor şi stimulează anumite abilităţi. Este cert că toate jucăriile educative sunt considerate de cei mici distractive, întrucât sunt realizate în aşa fel încât să fie interactive, să fie captivante, să menţină concentrarea şi să nu plictisească nici după mai multe sesiuni de joacă. Realizate din diferite materiale, jucăriile au un aspect educaţional şi contribuie semnificativ la dezvoltarea copilului în domenii-cheie.

Jucăriile educative sunt mai mult decât obiecte distractive sau drăgălaşe, sunt chiar elementele de bază ale viitorului copilului. Jucăriile educative includ jucăriile tradiţionale, STEM, cărţi, jucării de echilibru, păpuşi şi multe alte jucării distractive, creative şi educaţionale. Jucăriile pot fi realizate din lemn, metal sigur pentru copii, vopsea non-toxică şi fără plumb, materiale textile, nu au părţi ascuţite sau tăioase şi sunt uşor de curăţat. Jucăriile educative pentru copii cu vârsta sub 3 ani nu au piese mici care prezintă pericol de sufocare.

Majoritatea jucăriilor educative, cu excepţia jucăriilor STEM şi a produselor de echilibru (biciclete de echilibru, bicicletă fără pedale, tricicletă) sunt însoţite de o garanţie de 90 de zile. Reţineţi că o jucărie educativă etichetată ca fiind sigură poate deveni periculoasă din cauza uzurii tipice, motiv pentru care părinţii sau îngrijitorii copilului trebuie să verifice frecvent jucăriile pentru a se asigura că sunt în stare bună, conform brightminds.co.uk.

Garanţia jucăriilor educative în funcţie de tipul acestora

În funcţie de abilităţile pe care le susţin, jucăriile educative pot fi din cele mai simple până la cele mai complexe. Prin urmare, părinţii pot opta pentru cuburi din lemn, figurine şi blocuri cu care cei mici pot construi, forme care se pot sorta după diferite criterii, jocuri cu cartonaşe magnetice, abac şi alte jocuri cu numere şi litere fabricate tot din lemn, puzzle-uri, păpuşi şi marionete din materiale textile, teatru de păpuşi, bucătării de jucărie, truse de unelte, corturi, jucării pentru întărirea muşchilor, dezvoltarea coordonării şi a echilibrului, maşinuţe, cărţi audio, cărţi cu poveşti, cărţi de colorat, materiale pentru activităţi artistice şi jucării STEM.

Toate jucăriile educative sunt sigure, durabile, fabricate în conformitate cu vârsta copiilor, nu se sparg, nu sunt fragile, nu conţin piese mici sau care reprezintă pericol de sufocare şi nici piese care se desprind. Jucăriile educative nu conțin substanţe toxice şi îndeplinesc sau chiar depăşesc toate reglementările de siguranţă.

În funcţie de tipul acestora, jucăriile educative beneficiază de o anumită garanţie. De exemplu, cărţile şi CD-urile pot beneficia de o perioadă de garanţie de 30 zile, jucăriile din lemn, tablele de scris, abacul sau alte jucării cu cartonaşe pot beneficia de o perioadă de garanţie de 90 zile.

În general, politica de garanţie acoperă defectele structurale/mecanice, adică dacă un produs nu mai îndeplinește funcția dorită după o utilizare normală. Garanția exclude daunele cauzate de folosirea incorectă sau de pierderea unor piese. De exemplu, dacă aţi achiziţionat o maşinuţă şi s-a rătăcit o roată, nu se poate înlocui produsul. De asemenea, deteriorarea sau uzarea prin folosire normală sau necorespunzătoare nu este acoperită.

Garanţia de 3 luni de la data achiziţionării nu se aplică pieselor consumabile, cum ar fi bateriile, daunelor cosmetice, incluzând, dar fără a se limita la zgârieturi și îndoieli, daunelor cauzate de utilizarea cu produse incompatibile, daunelor cauzate de accidente, folosire incorectă, utilizare nerezonabilă, scufundări în apă, neglijență, abuz, pierderi de baterii sau instalări necorespunzătoare, servicii necorespunzătoare sau alte cauze externe, daunelor cauzate de exploatarea produsului în afara utilizărilor permise sau intenționate descrise în manualul de utilizare, defectelor cauzate de uzura normală sau din cauza îmbătrânirii normale a produsului.

În cele din urmă, jucăriile STEM pot avea o garanţie de 1 an de la data iniţială de achiziţie în condiţii normale de utilizare şi, eventual, de service, conform discoverytoys.net.

Întreţinerea jucăriilor educative

Orice jucărie educativă pe care o achiziţionaţi pentru copilul dumneavoastră înseamnă o investiţie. Indiferent de cât de ieftină sau scumpă este, înseamnă o anumită sumă de bani. Prin urmare, este important ca cei mici să ştie că jucăriile înseamnă un efort financiar din partea părinţilor. Ca în oricare altă situaţie, părinţii sunt un exemplu pentru copii. De fiecare dată când achiziţionaţi o jucărie, trebuie să o scoateţi cu grijă din cutie, lăsând copilul să vadă modul în care faceţi acest lucru. Lăsaţi-l să vadă cum curăţaţi jucăriile şi explicaţi-i de ce este important ca jucăriile să fie curate. După ce încheie joaca, copiii ar trebui să fie responsabili pentru îngrijirea jucăriilor lor. Această etapă face parte tot din joc şi îl învaţă pe copil să fie responsabil şi să aibă grijă de jucăriile sale. Ambele discipline ar trebui să fie înrădăcinate în mintea copilului cât mai devreme cu putinţă.

Jucăriile trebuie păstrate la locul lor. Părinţii trebuie să le explice copiilor că jucăriile au locul lor unde trebuie depozitate cu grijă după joacă. Pentru a-i încuraja să fie organizaţi, explicaţi copiilor că acel spaţiu de depozitare este casa jucăriilor.

Spațiul de depozitare în sine trebuie păstrat curat. Atribuiți un program de curățare în fiecare săptămână în care copilul își curăță dulapul propriu cu jucării.

De asemenea, trebuie să atrageţi atenţia copiilor dacă nu se joacă corespunzător cu jucăriile, dacă le rupe, le izbeşte sau le aruncă. Permiţând copilului să se joace în acest fel, îi insuflaţi o credință că jocul dur este în regulă. În cazul în care copilul este deosebit de insistent, luați-i jucăria terminând efectiv timpul de joc. Spuneţi-i că îi veţi da înapoi jucăria dacă se joacă frumos.

Este foarte important ca cei mici să se joace împreună cu alţi copii şi să îşi împrumute jucăriile, dar trebuie să vă asiguraţi că toţi copiii se vor juca în mod responsabil. Copilul îşi poate ruga prietenii de joc să se joace frumos cu jucăriile sale. Astfel, copilul învaţă să îşi protejeze proprietatea, conform thekidstoystore.com.

Joaca este cel mai aşteptat moment al zilei pe care toţi copiii îl adoră. Timpul de joacă le permite să se relaxeze după o zi obositoare la grădiniţă şi poate fi o recompensă minunată pentru că şi-au efectuat temele sau pentru că au ajutat la treburile casnice. Este o certitudine că jocurile şi distracţia contribuie la dezvoltarea fizică a copilului, că stimulează imaginaţia şi creativitatea, iar atunci când se joacă cu alţi copii, cei mici deprind abilităţi sociale şi învaţă să lege şi să menţină prietenii, să colaboreze şi să împartă. Indiferent că se joacă cu o minge, cu un băţ sau cu o jucărie mai complexă cu tot felul de funcţii şi cu telecomandă, fiecare clipă de joacă este o aventură pentru cei mici şi niciun copil nu trebuie să fie privat de joacă.

Resurse despre „Ce garanţie au jucăriile educative?”

 1. clicstoys.com
 2. brightminds.co.uk
 3. learningliftoff.com
 4. hvparent.com
 5. naeyc.org
 6. fairview.org
 7. thekidstoystore.com
 8. discoverytoys.net

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie

Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294

Este ok să achiziționezi jucării educative la mâna a doua?

Articol redactat de Cristina Daniela Roşu și verificat de doctor George Dejeu, specialist în Chirurgie.

Sumar:

 1. Ce sunt jucăriile educative
 2. Tipuri de jocuri educative și materialele din care sunt confecționate
 3. Beneficiile jocului cu jucării educative
 4. Este sau nu în regulă să cumperi jucării educative la mâna a doua?
 5. La ce să fii atent când cumperi jucării educative la mâna a doua
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „Este ok să achiziționezi jucării educative la mâna a doua?”

Ce sunt jucăriile educative?

Primii ani din viața unui copil sunt și cei mai importanți din punctul de vedere al dezvoltării fizice, sociale, emoționale și cognitive. În această perioadă, viziunea copilului despre mediul în care trăiește este construită pe baza tuturor informațiilor pe care le ia din elementele cu care interacționează, cum ar fi jucăriile. Jucăriile educative au rolul de a dezvolta întâi capacitățile senzoriale, urmând ca apoi să îi stimuleze creativitatea sau abilitățile sociale.

Mulți consideră că jucăriile sunt oferite copiilor doar pentru a-i menține distrați o perioadă de timp, însă jucăriile sunt mai mult decât atât. Sunt instrumente care îi ajută pe cei mici să învețe despre ei înșiși, despre mediul lor și să își dezvolte abilitățile de care au nevoie. Prin joc, copiii își dezvoltă abilitățile motorii, imaginația și capacitatea de a rezolva probleme. De altfel, jocul este modalitatea prin care copiii încep să înțeleagă lumea și să își exprime curiozitatea într-un mod cât mai natural. Jocul implică un angajament activ și multă imaginație, iar o jucărie educativă îi oferă copilului oportunitatea de a învăța și stimulează într-un mod eficient acest proces de învățare. În același timp, o jucărie le oferă distracția de care au nevoie. Este important ca părinții să aleagă nu doar cele mai bune jucării educative pentru copiii lor, ci și cele mai potrivite pentru vârsta și nivelul de dezvoltare. Doar prin alegerea celor mai potrivite jucării, indiferent dacă sunt achiziționate din magazin sau cumpărate la mâna a doua, te poți asigura că ele vor contribui într-un mod eficient la dezvoltarea celui mic.

„Copiii folosesc jucăriile educative pentru distracție, în timp ce treptat și discret ei învață să își dezvolte diferite abilități și aptitudini. În prezent, aceste jucării sunt proiectate atât de inteligent, încât prin dimensiunea, forma, culoarea și modul în care copilul se joacă cu ele, să îi stimuleze diferite simțuri, exact ceea ce vrem noi pentru copiii noștri. În calitate de părinți, avem responsabilitatea de a ghida dezvoltarea copilului nostru și aceasta include alegerea celor mai potrivite jucării pentru a ne fi de ajutor în acest sens.” Doctor George Dejeu

Tipuri de jocuri educative și materialele din care sunt confecționate

Există mai multe tipuri de jocuri educative care se pot clasifica în funcție de mai multe criterii. Spre exemplu, dacă luăm în considerare pasiunile sau înclinațiile către un anumit domeniu ale copiilor, putem alege între jucării educative din sfera științei și a matematicii, jucării educative de construcție, jucării educative care țin de domeniul electronicii și jucării educative ce au ca scop dezvoltarea creierului.

Dacă observi că cel mic este pasionat de științe, tehnologii și calcule, ar trebui să te orientezi către niște jucării educative care să le dezvolte această pasiune. Majoritatea jucăriilor din această categorie sunt recomandate copiilor cu vârste de peste 5 ani pentru că au un nivel de dificultate mai mare, iar unele dintre ele conțin piese mai mici care pot fi ușor înghițite de copii cu o vârstă de până la 3 – 4 ani. Jocurile educative din sfera matematicii și a științei nu dezvoltă doar capacitatea de a rezolva probleme sau gândirea analitică, ci și creativitatea sau socializarea.

Pentru copiii care sunt pasionați de construcții, de jocul cu cuburi sau lego, cele mai bune jucării educative sunt chiar cele care dezvoltă abilitatea de a potrivi piesele și de a construi ceva măreț. Jucăriile educative din această categorie pot fi realizate din lemn, carton sau plastic reutilizabil, iar în funcție de dimensiunea pieselor și de dificultatea jocului, sunt recomandate pentru copiii începând cu vârsta de 1 – 2 ani până la cei cu vârsta de peste 10 ani.

Copiii care iubesc roboții și vor să fie încă de mici ingineri, se vor distra pe cinste cu jucăriile educative care le provoacă imaginația și le oferă satisfacția de a construi circuite electronice sau de a face tot felul de experimente. Aceste jocuri sunt recomandate de obicei copiilor cu vârsta de peste 4 ani pentru că presupun un nivel de înțelegere mai mare.

Jucăriile educative care au ca scop dezvoltarea creierului sunt și cele mai căutate de către părinți. Există o varietate mare de astfel de jocuri care provoacă mintea copiilor, îi pune în tot felul de situații pentru a lua decizii strategice. Unele jocuri, cum ar fi cele de tip board game, chiar pot fi jucate în familie, tocmai pentru a încuraja și interacțiunea.

Jocurile educative pot fi clasificate și în funcție de vârsta copilului. Am stabilit deja că este important ca părinții să aleagă jocurile potrivite pentru vârsta copilului și pentru stadiul său de dezvoltare.

Iată cum se împart jucăriile educative în funcție de vârstă!

 • Jucării educative pentru copii cu vârsta de până la un an: ajută la stimularea simțurilor copiilor și încurajează interacțiunea. Cele mai indicate în acest caz sunt jucăriile cu lumini și sunete.
 • Jucării educative pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1 – 2 ani: au rolul de a stimula curiozitatea celor mici, îi ajută să își dobândească echilibrul și coordonarea, să își dezvolte abilitățile de recunoaștere a lucrurilor din jurul lor și să îți dezvolte limbajul. Din această categorie, cele mai indicate sunt premergătoarele cu diverse activități, jucăriile sau cărțile tematice (animale, fructe, legume, culori etc.).
 • Jucării educative pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani: la această vârstă, copiii devin mult mai activi din punct de vedere fizic, deci este momentul ideal de a introduce în rutina lor și jucării care îi provoacă să își dezvolte abilitățile motorii. Această vârstă este și cea mai indicată de la care poți începe să îi dai copilului jocuri sau jucării care să îi dezvolte abilitățile cognitive. Nisipul kinetic, blocuri de construcție, mingi sau cărți educative sunt doar câteva idei de jucării cu care își pot consuma energia cei mici.

Jucăriile au rolul de a-i distra pe cei mici, dar dacă alegi jucăriile potrivite, ele pot contribui în mod semnificativ la dezvoltarea lor sănătoasă și armonioasă.

„Jucăriile educaționale joacă un rol esențial în dezvoltarea copilului dumneavoastră pentru că sunt jucării inteligente. Nu din cauza inteligenței artificiale, ci din cauza faptului că jocurile educaționale contribuie la dezvoltarea intelectuală, socială și motorie.” Doctor George Dejeu

Beneficiile jocului cu jucării educative

Jucăriile educative sunt benefice pentru cei mici pentru că în acest mod ei învată să se joace, să fie activi, să socializeze cu cei din jur, să exploreze și să descopere lucruri noi, să își folosească mai mult imaginația și să își depășească limitele. Jucăriile nu sunt doar obiecte neînsuflețite pentru copii, ci sunt adevărați parteneri de joacă cărora copiii le atribuie uneori nume sau caracteristici importante.

Există multe beneficii pe care le are jocul cu jucării educative.

Iată care sunt cele mai importante!

 • Ajută la dezvoltarea senzorială. Primul rol al jucăriilor educative este de a dezvolta capacitățile senzoriale ale celor mici. Spre exemplu, prin jucăriile pentru bebeluși ce produc zgomot, aceștia învață să asocieze acțiunea cu efectul pentru că acea mișcare repetitivă a jucăriei produce zgomotul. Jucăria în sine este obiectul unei analize pentru copil, un lucru ce îi stârnește curiozitatea. Nu degeaba copiii își strică jucăriile atunci când sunt mici, această acțiune nu se datorează comportamentului copilului, ci este mai degrabă o manifestare a curiozității lor și a spiritului de investigație.
 • Ajută la dezvoltarea cognitivă. Jucăriile educative, dacă sunt alese așa cum trebuie, pot contribui la creșterea IQ-ului copiilor. Mai mult decât atât, ele ajută la dezvoltarea memoriei (prin realizarea anumitor conexiuni în cadrul jocului sau reținerea regulilor de joc), a abilităților motorii și a coordonării. Am văzut deja că există jucării și jocuri educative împărțite în funcție de pasiunile copiilor – o jucărie educativă din sfera științelor sau a matematicii ajută la dezvoltarea curiozității și a cunoștințelor din aceste domenii. Anumite jocuri educative îi provoacă să găsească soluții la anumite probleme. Există jocuri educative care stimulează gândirea analitică sau jocuri care pun accent mai mult pe partea creativă, în funcție de pasiunile copilului.
 • Ajută la dezvoltarea socială și emoțională. Jocurile educative de grup ajută la dezvoltarea capacităților de socializare. În cadrul acestor jocuri, copiii învață mai multe despre munca în echipă și despre încrederea în partenerul de joacă, dar și despre exprimarea emoțiilor atunci când este cazul. Mai mult decât atât, astfel de jocuri dezvoltă și capacitatea de concentrare pentru că cei mici trebuie să fie atenți la coechipieri și la acțiunile lor.
 • Ajută la creșterea stimei de sine. De la o anumită vârstă, jocurile educative trebuie să fie mai complexe și să aibă un grad de dificultate mai ridicat. Astfel de jocuri ajută la creșterea stimei de sine și a încrederii în forțele proprii pentru că cel mic trebuie să parcurgă anumite etape pentru a ajunge la final. În momentul în care au ajuns la finalul jocului, ei vor experimenta o stare de mulțumire și mândrie care contribuie într-un mod semnificativ și la conturarea personalității.
 • Îi distrează și îi menține ocupați o perioadă. Jucăriile sau jocurile educative sunt distractive și le mențin interesul la cote ridicate, mai ales dacă sunt unele provocatoare. Până la urmă, jocul trebuie să fie o activitate plăcută pentru cel mic, iar o jucărie educativă potrivită pentru vârsta și preocupările sale poate fi modalitatea perfectă de a-și consuma energia.

Este sau nu în regulă să cumperi jucării educative la mâna a doua?

Jucăriile sau jocurile educative pot avea uneori prețuri destul de mari, iar unii părinți se întreabă dacă nu ar fi mai bine să cumpere jucării la mâna a doua la un preț mai accesibil. Luând în considerare faptul că, uneori, copiii își pierd interesul destul de repede față de jucării, cumpărarea unor jucării la mâna a doua pare a fi o decizie destul de bună. Când vine vorba de alegerea unei jucării educative noi cu un preț mai mic, dar de proastă calitate și cumpărarea unei jucării educative second-hand cu un preț la fel de mic, vom recomanda în majoritatea cazurilor cea de-a doua situație pentru că de cele mai multe ori, o jucărie educativă la mâna a doua va fi de o calitate mai ridicată, având în vedere că a fost folosită și s-a păstrat într-o stare excelentă.

Cumpărarea unor jucării educative la mâna a doua are în primul rând avantajul costului. De ce să faci o investiție într-o jucărie de care cel mic poate nu va fi interesat și să piezi astfel o sumă de bani destul de mare, când ai putea să optezi pentru o jucărie educativă second-hand, care în unele cazuri a fost foarte puțin folosită, la un preț mai mic? Mai mult decât atât, unii părinți optează pentru jucăriile la mâna a doua din considerente ecologice pentru protejarea mediului înconjurător. Din acest punct de vedere, jucăriile educative second-hand vor fi mult mai bune decât cele noi din magazine.

Este în regulă să optezi pentru o jucărie educativă second-hand, dacă respectă criteriile următoare.

La ce să fii atent când cumperi jucării educative la mâna a doua?

Nu orice jucărie educativă la mâna a doua este bună, tocmai de aceea, în momentul în care te hotărăști pentru această variantă, ar fi bine să fii atent la anumite lucruri, cum ar fi locul din care o achiziționezi. Poți cumpăra jucăriile educative și de la alți părinți prin intermediul site-urilor online sau a cunoștințelor, dar dacă vrei să te asiguri că într-adevăr cumperi o jucărie de calitate, ar fi bine să alegi un magazin care se ocupă cu acest lucru. Magazinele care vând jocuri sau jucării educative la mâna a doua se asigură că lucrurile scoase la vânzare sunt de calitate, nu sunt rupte sau nu au defecte majore (în orice caz, în cadrul jucăriilor educative la mâna a doua, defectele, dacă acestea există, ar trebui să fie semnalate în descrierea produsului, deci ar fi bine să citești cu mare atenție informațiile puse la dispoziție).

Un alt lucru la care ar trebui să fii atent atunci când cumperi jucării educative la mâna a doua, mai ales atunci când le poți și analiza înainte de a le cumpăra, este aspectul lor. Unele jucării second-hand au un aspect ca nou, fiind folosite prea puțin sau îngrijite foarte bine, dar s-ar putea să dai și peste jucării care au mici defecte. Ar fi bine să verifici jucăriile pentru a vedea dacă nu cumva există piese lipsă, dacă sunt murdare sau rupte, dacă au vopseaua sărită etc. Jucăriile educative, chiar dacă sunt la mâna a doua, ar trebui să se afle într-o stare perfectă de funcționare, iar copilul tău să se bucure la maxim de ele. Jucăriile trebuie să fie curate și, cel mai important, să prezinte siguranță pentru copilul tău. Dacă în cazul jucăriilor noi, acest lucru nu trebuie verificat, în cazul jucăriilor la mâna a doua, este necesar să verifici orice aspect.

Prețul este un alt lucru la care ar trebui să fii atent atunci când cumperi jucării second-hand. Ar fi bine să verifici și cât costă jucăria sau jocul în magazine pentru a vedea dacă prețul la mâna a doua este unul corect. Prețul unei jucării la mâna a doua trebuie să fie mai mic decât prețul din magazine. Iar dacă nu găsești prețul pentru a-l compara, ar fi bine să te asiguri că raportul preț-calitate pentru jucăria la mâna a doua este unul foarte bun.

Concluzii

Știm că părinții își doresc tot ce e mai bun pentru copilul lor – cele mai calitative articole de îmbrăcăminte, cea mai bună grădiniță sau cele mai bune jucării, însă și o jucărie la mâna a doua poate fi la fel de bună ca una nouă din magazine și îl poate învăța la fel de multe lucruri. De multe ori, părinții investesc în tot felul de jucării de care copilul nu apucă să se bucure sau nu îi trezesc interesul suficient de tare pentru a se număra printre jucăriile preferate. Aceste jucării ajung de cele mai multe ori să fie uitate într-un colț de cameră sau chiar aruncate. Jucăriile educative la mâna a doua reprezintă o opțiune mult mai bună, mai ales în situațiile în care nu îți permiți să dai o sumă prea mare de bani pe versiunea nouă. Nu vorbim aici doar de jucării de dimensiuni mici, ci și de premergătoare, mașinuțe, triciclete sau centre de joacă care implică o investiție destul de mare uneori. Prin alegerea unei jucării educative la mâna a doua, vei economisi bani și, în același timp, te vei asigura că cel mic va avea parte de o dezvoltare frumoasă și armonioasă.

Resurse

 1. momjunction.com
 2. newdimensionoz.com.au
 3. hotalingimports.com
 4. educational-toy-guide.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie

Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294

Share on facebook
Share on twitter
Share on email