Tipuri de jucării

Articolele au fost realizate de redacția Creative Art Copywriting și verificate de următorii specialiști:

Articol redactat de Cosmina Florescu şi verificat de psiholog Denisa Zdrobis.

Sumar:

 1. Despre jucăriile educative
 2. Jucării educative pe categorii de vârstă
 3. Jucării educative în funcţie de abilităţile pe care le dezvoltă
 4. Jucăriile educative în funcţie de materialele din care sunt realizate
 5. Jucării educative în funcţie de sex
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „Tipuri de jucării educative”

Despre jucăriile educative

Un rol esenţial în procesul de formare şi dezvoltare al copilului îl are jocul. Prin intermediul jocului şi jucăriilor, un copil are posibilitatea de a se descoperi pe sine, de a interacţiona cu mediul înconjurător şi de a învăţa să comunice.

Jucăriile educative deschid drumul spre dezvoltare. Prin intermediul jocului, activitatea cerebrală a unui copil este stimulată astfel încât să înceapă toate procesele psihologice care converg spre creştere şi dezvoltare.

Rolul jucăriilor educative începe să fie activ încă din primele săptămâni de viaţă într-un mod foarte delicat. Nou – născutul va începe să sesizeze sunete şi culori, însă despre efectele jucăriilor educative asupra acestuia se poate vorbi în jurul vârstei de două – trei  luni.

Astfel, încă de la trei luni, bebeluşul intră în procesul dezvoltării prin joc. Îşi descoperă simţurile, iar pe măsură ce creşte află texturi noi, sunete, culori, lumini, toate contribuind la dezvoltarea abilităţilor pas cu pas, etapă cu etapă.

Acestor etape de creştere le sunt destinate jucăriile strict adaptate capacităţilor şi stadiului de dezvoltare. Jucăriile educative se împart pe categorii de vârstă. Pentru ca rolul unei jucării să fie educativ, copilului i se vor pune la dispoziţie doar jucării destinate vârstei lui. Doar aşa se va bucura de o dezvoltare fizică şi psihică normală. Niciodată copilul nu va fi forţat să se joace cu o jucărie care nu este adaptată abilităţilor şi gradului de dezvoltare.

Jucăriile educative au rolul de a-l ajuta pe copil să-şi dezvolte gândirea, imaginaţia, motricitatea, mobilitatea, să-şi stimuleze atenţia, să-şi mărească puterea de concentrare şi, foarte important, să înveţe să comunice şi să se integreze social.

Jucăriile educative sunt repartizate pe categorii, în funcţie de palierul pe care îl vizează. Există jucării creative, de rol, logice, muzicale, lingvistice, motrice, manuale, de jocuri sociale, de grup  sau ştiinţifice.

O altă departajare se face în funcţie de locul unde au loc activităţile prin joc, fiind jucării educative destinate pentru interior şi jucării educative adaptate activităţilor în aer liber.

Foarte important pentru un copil este să aibă la dispoziţie jucăria potrivită abilităţilor şi gradului propriu de dezvoltare. Sunt jucării educative pentru băieţi, pentru fete şi jucării universale.

Catalogarea jucăriilor educative se poate face în funcţie de materialul din care sunt fabricate: lemn, carton, plastic, metal, material magnetic, fiind foarte important ca materia primă să nu prezinte niciun risc pentru copii.

Părinţii vor pune la dispoziţia copilului jucăriile educative destinate vârstei, potrivite abilităţilor şi înclinaţiilor. Nu vor impune anumite tipuri de jucării şi vor stabili o limitare a jucăriilor şi jocurilor, astfel încât atenţia copilului să fie canalizată corect şi eficient doar pe atâtea activităţi câte poate face şi de câte are nevoie pentru o dezvoltare echilibrată, conform: newdimensionoy.com.au .

„Este foarte important să cultivăm copiilor plăcerea pentru joacă și jocuri de tot felul, singuri sau în echipă, în interior sau în aer liber. Desigur că vorbim de o altă generație crescută și familiarizată cu tehnologia, însă este recomandat ca expunerea la tablete, telefoane, televizor să fie cu măsură și treptat. Organizația Mondială a Sănătății arată că tot mai mulți copii petrec din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor și asta le afectează serios calitatea vieții, suferă de tulburări ale somnului, de comportament și deficit de atenție. De asemenea, devin sedentari, iar autismul virtual și dependența de jocurile video au fost incluse ca noi boli în prezent. Prin urmare, joaca și jocurile ne ajută în echilibru cu tehnologia tot mai prezentă în viața noastră și a copiilor noștri, ne ajută să creștem viitori adulți pregătiți pentru viață. Este cu atât mai bine să implicăm întreaga familie în joaca celor mici, mai ales că este o activitate plăcută și distractivă pentru toți membrii familiei.” Psiholog Denisa Zdrobis

Jucării educative pe categorii de vârstă

La vârsta de trei luni, prin contactul cu o jucărioară, bebeluşul îşi va descoperi simţurile şi va începe să perceapă lumea înconjurătoare. Se poate vorbi despre un start al jocului, bebeluşul începând să întindă mânuţa după o jucărie, o va recunoaşte şi va manifesta bucurie. Este etapa jucăriilor muzicale, a zornăitorilor viu colorate şi cu imagini vesele; a texturilor moi şi plăcute. Odată cu trecerea timpului, micuţul va putea prinde o jucărie, iar spre vârsta de şase luni va reuşi să o ducă la guriţă.

În primul an de viaţă, cel mic va avea o dezvoltare fizică şi psihică semnificativă, iar prin joaca educativă, abilităţile acestuia vor fi susţinute masiv. Va învăţa să se coordoneze, îşi va dezvolta mobilitatea şi motricitatea, va realiza fenomenul acţiune – reacţiune, îşi va descoperi simţurile şi va învăţa să comunice. Jucăriile destinate acestei etape sunt pline de culoare şi sunete, fiecare având rolul de a-l familiariza cu noţiuni noi. Copilul creşte, iar părintele va putea achiziţiona jucării mai complexe care vor avea rolul de a dezvolta simţurile celui mic, de a începe procesul de recunoaştere al culorilor şi formelor, cel mic începând să descopere fenomenul cauză – efect. Sunt destinate jucăriile muzicale tip pian sau tobe, măsuţele de activităţi, unde se pot deprinde cu forme, culori, animăluţe şi sunetele scoase de acestea, balansoarele şi premergătoarele, jocurile tip puzzle, cărţile ilustrate în caractere mari şi clare, cuburile din burete pentru construit şi  animăluţele vorbitoare.

După vârsta de un an, jucăriile vor fi mai complexe, stimulând creativitatea, inteligenţa şi comunicarea, ajutând la descoperirea de noi abilităţi şi la dezvoltarea acestora, la un progres al copilului din punctul de vedere al concentrării şi comunicării.

După vârsta de trei ani, sunt recomandate seturile de pictură, jucăriile de modelat şi lucrat în plastilină sau lut, mozaicurile, jocurile de construit cu diverse cuburi şi forme geometrice, lucrul cu fire, aţe şi alte fibre destinate împletiturilor sau cusutului, prelucrarea planşelor din placaj,  jocurile de logică gen puzzle, lego, labirinturile, jocurile de familie în care copiii sunt nevoiţi să descopere strategii şi căi prin care să-şi asigure reuşita, jocurile de construit, cele tip ghicitoare, numărătoarele sau jocurile în care ar trebuie completate piesele lipsă. Copiilor mai mari le sunt destinate jocurile de rol, instrumentele muzicale, jocurile de strategii şi ştiinţifice.

Pentru ca rolul unei jucării să fie de a educa şi de a ajuta la dezvoltarea copilului, atunci aceasta trebuie adaptată vârstei copilului, conform parents.com.

Jucăriile educative în funcţie de abilităţile pe care le dezvoltă

Jucăriile educative au rolul de a dezvolta abilităţi, de a ajuta copilul să urce noi trepte spre o creştere normală şi armonioasă atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional. Bebeluşii vor fi ajutaţi să-şi descopere simţurile, să-şi dezvolte motricitatea, coordonarea, să înţeleagă fenomenele care se petrec în jurul lor şi vor fi  învăţaţi să comunice, să transmită şi să înţeleagă.

Prin joaca educativă, copilul trebuie să se înţeleagă pe sine, să-şi dezvolte abilităţile şi să-şi descopere înclinaţiile şi talentele, să îşi dea seama că este integrat unui grup format din familie şi prieteni. Prin joc, un copil învaţă să facă faţă oricărui context în care este implicat în mod firesc.

Prin joaca potrivită stadiului său de dezvoltare, copilul va începe să imite activităţi prin jocurile de rol ajungând să le stăpânească; va participa la istorisirea unei întâmplări dezvoltându-şi comunicarea, va învăţa să construiască, să modeleze, să coloreze stimulându-şi creativitatea, inteligenţa şi imaginaţia, se va angrena în jocuri colective care îi vor da încredere în sine şi îl vor susţine în evoluţie, în descoperirea de talente şi înclinaţii speciale, dându-i posibilitatea de a excela în anumite activităţi, susţinându-i concentrarea şi implicarea.

Astfel, un joc de construit sau modelat va dezvolta dexteritatea şi creativitatea; jocul de rol de grup va susţine comunicarea; cele cu profil ştiinţific vor influenţa inteligenţa şi gândirea;  jocurile în aer liber vor conduce spre o dezvoltare fizică echilibrată, iar un joc de logică va stimula activitatea cerebrală, contribuind la îmbunătăţirea atenţiei şi a concentrării, conform parents.com.

Jucării educative în funcţie de materialele din care sunt realizate

Pentru ca jucăriile şi jocurile educative să nu devină un pericol pentru copii, acestea ar trebui să fie fabricate din materiale de bună calitate, fără compuşi toxici sau cu potenţial alergen, să poată fi folosite şi întreţinute cu uşurinţă, să deţină date referitoare la depozitare şi folosire.

Pentru fabricarea jucăriilor se folosesc materiale precum lemnul, plasticul, metalul şi celuloza sub formă de hârtie şi carton. Jucăriile educative mai pot avea în componenţă magneţi, baterii  sau alte accesorii.

Lemnul este unul dintre cele mai des folosite materiale din industria jucăriilor având o textură plăcută şi fiind foarte rezistent. Jucăriile din lemn sunt sigure, foarte frumoase şi uşor de manevrat de către cei mici, lemnul fiind unul dintre cele mai vechi materiale folosite în fabricarea jucăriilor. Este rezistent, iar caracteristica de ecologic îi conferă calitatea de a nu fi toxic, ceea ce este foarte important pentru siguranţa şi sănătatea copiilor. Lemnul are o textură plăcută şi confortabilă, jucăriile din lemn fiind astfel foarte apreciate de către copiii de toate vârstele. Lemnul este folosit în fabricarea jucăriilor pentru copiii cu vârste între 0 – 14 ani. Pe lângă faptul că o jucărie din lemn este foarte frumoasă, aceasta prezintă şi caracteristica de a fi sigură. Jucăriile din lemn vizează dezvoltarea creativităţii şi a inteligenţei, descoperirea de noi abilităţi şi coordonarea mişcărilor în cazul celor mai mici.

Tratate cu substanţe şi vopsele non-toxice, jucăriile din lemn prezintă multe beneficii pentru cei mici. Astfel, pornind de la textura plăcută şi foarte rezistentă în timp până la rolul educativ al acestora, jucăriile din lemn ocupă unul dintre primele locuri pe lista preferinţelor celor mici, dar şi a părinţilor mulţumiţi de calitatea superioară a acestei materii prime ecologice. Este adevărat că pot fi mai scumpe, însă prezența a mai multor calităţi face să își merite banii.

Jucăriile din plastic sunt de asemenea apreciate de bebeluşi, având un aspect foarte neted şi un colorit variat. Plasticul este un material folosit pentru jucăriile care presupun sistem de iluminat şi sonorizare. Rezistenţa acestui material contribuie la durabilitatea şi eficienţa jucăriilor.

Cărţile ilustrate pentru cei mici, cărţile de colorat, jocurile colective, planşele de lucru şi multe alte piese incluse în jocurile colective și puzzle-urile sunt fabricate din hârtie sau carton, fiind materiale bio, non-toxice şi sigure pentru copii.

Piesele din fier sunt incluse în jocurile de construit, în tablele magnetice, în componenţa meselor  şi truselor de activăţi, fiind cuprinse cu precădere în jucăriile destinate activităţilor de exterior, conform clicstoys.com, hvparent.com.

Jucăriile educative în funcţie de sex

În anul 2002, Gerianne M. Alexandre de la A&M University din Texas şi Melissa Hines de la City University din Londra au realizat un studiu cu scopul de a demonstra preferinţele faţă de anumite jucării în funcţie de sex.  Studiul s-a aplicat pe maimuţe. Au fost alese 44 de maimuţe masculi şi 44 de maimuţe femele, exemplare care nu au mai intrat niciodată în contact cu jucăriile şi nici cu un comportament uman într-un contex  al jocului.

Masculul împinge o maşinuţă de poliţie, iar o maimuţă femelă strânge în braţe o păpuşică. Sunt imagini foarte elocvente publicate în urma studiului. Toate maimuţele incluse în studiu au manifestat acelaşi comportament, masculii preferând jucării de băieţi, iar femelele de fetiţe. Astfel, cercetătorii au demonstrat că băieţeii şi fetiţele manifestă interes pentru jucării diferite nu numai datorită mediului în care trăiesc şi a influenţei celor din jur, ci şi datorită structurii genetice, a hormonilor şi a altor influenţe biologice.

Jucăriile educative pentru fete sunt foarte variate. Evident că pe primul plan vor fi păpuşile, seturile de hăinuţe, seturile de creaţie vestimentară şi de bijuterii, plus toate accesoriile necesare. Acestea au rolul de a stimula şi dezvolta creativitatea şi comunicarea. Figurinele, micile peturi artificiale animate de sunete şi mişcări sunt printre preferatele fetelor, stimulându-le inteligenţa şi imaginaţia.

Mese de activităţi, bucătării pline de mici aparate electrocasnice, case de marcat, castele de prinţese şi caleşti, jocurile de rol, toate vor fi pe placul unei fetiţe dezvoltându-i talentele şi abilităţile.

Foarte importante pentru fetiţe sunt şi jocurile care dezvoltă creativitatea, seturile de culori şi creioane, plastilina, lutul, seturile de tricotat şi de cusut, tablele magnetice, puzzle-urile şi mozaicurile, instrumentele muzicale.

Pentru dezvoltarea comunicării, fetiţele pot juca jocuri care implică mai mulţi jucători şi se vor bucura de jocurile de echipă desfăşurate în aer liber.

Pentru băieţii, sunt recomandate jucării care îi localizează în spaţiu, care le solicită imaginaţia şi creativitatea, care le dezvoltă abilităţi tipic masculine. Părinţii pot achiziţiona pentru băieţi oricare dintre jucăriile destinate acestora atâta timp cât sunt potrivite vârstei şi gradului de dezvoltare: maşini, tractoare, avioane, dragoni şi roboţi, castele şi cazemate sau figurine, sporindu-le creativitatea şi solicitându-le activitatea cerebrală. Băieţii îşi vor dezvolta abilităţile şi talentele, creativitatea, inteligenţa şi capacitatea de a comunica, dacă vor avea la dispoziţie lego-uri, puzzle-uri, cuburi de construit, truse de scule, mese de lucru cu cele mai diferite activităţi specific masculine. Foarte importante pentru dezvoltarea comunicării şi socializării, sunt jocurile de rol, imaginaţia şi descoperirea de strategii. Nu în ultimul rând, sunt recomandate jucăriile şi jocurile de exterior, mingile, bicicletele, trotinetele, coşurile de baschet şi porţile de fotbal.

Este posibil ca un băiat să manifeste interes pentru o jucărie de fetiţe şi invers. Interesul va fi de foarte scurtă durată, atât cât îi trebuie copilului să înţeleagă cu jucăria respectivă nu îi satisface nevoile şi dorinţele în materie de joc, conform psychologytoday.com.

Concluzii

Jucăriile educative sunt esenţiale pentru dezvoltarea fizică şi psihică a copilului, pentru dezvoltarea de noi abilităţi, pentru comunicare, empatizare şi socializare, pentru descoperirea talentelor şi chiar a unei viitoare cariere ca adult. Însă, pentru ca beneficiile jucăriilor educative să fie cele dorite, acestea vor fi alese în funcţie de mai multe criterii.

Vor fi achiziționate doar jucării destinate strict vârstei şi sexului copilului, înclinaţiilor şi preferinţelor pe care le manifestă, jucării de calitate din materiale sigure, nontoxice şi fără potenţial alergen.

Jucării educative puteți găsi pe site-ul ArtOfPlay.ro.

Resurse despre „Tipuri de jucării educative”

newdimensionoy.com.au

parents.com

clicstoys.com

hvparent.com

psychologytoday.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

denisa.zdrobis@gmail.com

Care sunt cele mai potrivite jucării pentru fete?

Articol redactat de Andreea Roşu și verificat de psiholog Denisa Zdrobis.

Sumar:

 1. Cum ajută jocurile şi jucăriile la dezvoltarea copilului
 2. Tipuri de jucării pentru fete
 3. Alegerea jucăriei pentru o fată în funcţie de vârstă
 4. Alegerea jucăriei pentru o fată în funcţie de culoare
 5. Alegerea jucăriei pentru o fată în funcţie de activitate
 6. Resurse „Care sunt cele mai potrivite jucării pentru fete?”

Nu puţini sunt cei care subestimează puterea jocului. Pe de o parte, aşa cum ne aducem cu toţii aminte, jocul este distractiv, dar pe de altă parte este imperativ pentru dezvoltarea copilului. Mai precis, jocul este atât de important încât, la nivel global, este recunoscut ca fiind un drept de care ar trebui să se bucure fiecare copil.

Deşi jocul este o activitate esenţială, ceea ce se petrece în prezent poate dezavantaja copilăria celor mici. Pentru că trăim într-o epocă a tabletelor şi a telefoanelor inteligente, a zecilor de activităţi extraşcolare însoţite de o presiune academică necondiţionată, copiii petrec prea puţin timp jucându-se. Desigur, părinţii doresc ca tinerii să ţină pasul cu activităţile şcolare şi cu toate opţionalele, dar timpul pe care cei mici îl petrec jucându-se este la fel de important.

În rândurile următoare, vom explora rolul pe care îl îndeplinesc jucăriile pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor şi care sunt cele mai importante criterii de care este indicat să ţineţi cont atunci când achiziţionaţi jucării.

Cum ajută jocurile şi jucăriile la dezvoltarea copilului

În orice magazin aţi intra, veţi găsi o multitudine de jucării prezentate ca având o deosebită valoare educaţională, oferind astfel copiilor un stimulent academic de la o vârstă fragedă. Dată fiind varietatea jucăriilor educative, poate fi dificil pentru părinţi să opteze pentru cele mai potrivite jucării care să aibă o influenţă deosebită asupra copilăriei celor mici. Ceea ce trebuie să ştiţi este că scump nu înseamnă întotdeauna mai bun. Adesea, cele mai simple jucării sunt cele mai benefice.

Un mare semnal de alarmă este tras în privinţa timpului îndelungat pe care copiii îl petrec în faţa televizorului sau jucându-se cu tableta, telefonul sau cu alt dispozitiv electronic. Cele mai recente date arată că mulţi copii cu vârsta de până în opt ani petrec în medie peste două ore uitându-se la televizor sau jucându-se cu astfel de dispozitive electronice. Cifra aceasta creşte în mod dramatic, pe măsură ce copiii ating vârsta adolescenţei. Părinţii trebuie să ştie că expunerea excesivă la televizor şi utilizarea gadget-urilor electronice pot provoca tulburări de somn şi o serie întreagă de alte probleme. Aşadar, încercaţi să oferiţi copiilor jucării care încurajează învăţarea fără interferenţa televizorului sau a unui alt dispozitiv.

Recomandat este să alegeţi jucării care pot fi folosite în mai multe moduri şi pe o perioadă mai lungă de timp fără ca cei mici să se plictisească. De exemplu, puteţi opta pentru jocuri LEGO care pot fi folosite în mai multe contexte. În plus, astfel de jucării versatile încurajează gândirea critică şi abilităţile STEM.

Nu omiteţi nici creativitatea în goana de a-i oferi copilului toate resursele de care are nevoie pentru a dobândi cât mai multe cunoştinţe STEM. Cele mai bune jucării educative combină mai multe elemente de învăţare, permiţând copiilor să exploreze domeniul STEM, folosindu-şi totodată imaginaţia. Artele sunt importante, aşa că instrumentele muzicale şi multe alte jucării axate pe artă vor oferi educaţia artistică de care au nevoie copiii şi multe ore de distracţie.

Foarte important este să luaţi în considerare interesele copilului dumneavoastră. Nu încercaţi să obligați copilul să se joace cu o jucărie de care nu pare a fi interesat. Părinţii care doresc să extindă aria de interese a copilului, trebuie să se orienteze spre jucăriile care deţin unele caracteristici cu care copilul este deja obişnuit.

Foarte important este să încurajaţi colaborarea. Deşi jocurile şi jucăriile oferă numeroase avantaje chiar şi când copilul se joacă singur, beneficiile pot fi şi mai multe în jocurile care implică mai mai mulţi copii. Copiii care se joacă împreună învaţă să colaboreze, să găsească o cale de mijloc şi să se descurce cu uşurinţă în situaţiile conflictuale inevitabile. Unele jucării sunt mai uşor de împărţit decât altele, aşa că dacă doriţi să susţineţi abilităţile sociale ale copilului, orientaţi-vă spre acele jucării educative cu care se pot juca simultan mai mulţi copii.

În cele din urmă, aproape orice jucărie încurajează gândirea critică şi abilitatea de rezolvare a problemelor. Jucăriile sunt prilej de râsete, veselie şi voie bună şi este minunat să ştii că distracţia de care copilul are parte acum îl pregăteşte pentru un viitor strălucit, conform learningliftoff.com.

„Cele mai potrivite jucării pentru fete sunt jucăriile care le plac, pe care le preferă și care le dezvoltă aptitudinile. Desigur că există o programare genetică, dar să nu uităm că fiecare copil este unic și vine cu înzestrările lui. Părinții au rolul și datoria de a crește copii fericiți și autonomi, de aceea este nevoie să descopere ce le face plăcere și care le sunt înclinațiile.” Psiholog Denisa Zdrobis

Tipuri de jucării pentru fete

Deşi din cele mai vechi timpuri există jucării pentru fete şi jucării pentru băieţi, de puțin timp se afirmă că jucăriile tipice de gen reprezintă mai degrabă o chestiune culturală. Părinţii care au şi baieţi şi fete, observă adesea diferenţe în modul în care se joacă copiii lor. Cercetările confirmă că băieţii petrec mai mult timp implicându-se în jocuri fizice, mai dure şi mai solicitante. Băieţii sunt mai activi fizic pentru că aşa îi încurajează familia. În majoritatea culturilor, modelul este acelaşi, şi anume familiile încurajează băieţii să fie mai activi fizici, mai duri şi mai puternici, mai agresivi şi mai competitivi, conform todaysparent.com.

Totuşi, modul lor de joacă şi comportamentul lor nu este determinat în totalitate de factorii sociali. Cercetările arată că joaca copiilor este influenţată de dezvoltarea prenatală. Într-un studiu al testosteronului fetal, cercetătorii au măsurat nivelele de hormoni în lichidul amniotic al femeilor însărcinate. Apoi au urmărit copiii timp de mai mulți ani după naștere. Rezultatele? Nivelurile de testosteron au fost mai ridicate la fetușii masculi. La rândul lor, şi fetușii de sex feminin au fost expuși unor anumite cantităţi de testosteron. Ca atare, testosteronul fetal este asociat cu modul de joacă mai dur şi mai solicitant fizic. Cu cât nivelurile de testosteron sunt mai ridicate, cu atât este mai probabil ca un copil să prezinte comportamente tipice masculine. Aceste constatări sunt în concordanță cu experimentele care s-au desfăşurat în laboratoare. Dacă veţi crește artificial nivelele hormonale masculine la femelele în curs de dezvoltare, acestea se vor implica în activităţi mai tipice pentru bărbați. Dacă veţi reduce în mod artificial nivelele hormonale masculine la bărbați, aceştia se vor angaja în jocuri mai puțin masculin – tipice, conform parentingscience.com.

Natura, familia şi mediul de viaţă joacă un rol în dezvoltarea copilului şi în felul în care se joacă, inclusiv preferinţele sale de jucării. Deşi băieţii şi fetele se dezvoltă în mod diferit, asta nu înseamnă că jucăriile pe care le utilizează ar trebui să se bazeze exclusiv pe genul lor. În schimb, atât băieții, cât și fetele ar trebui să fie expuși unei game ample de jucării, mai degrabă decât celor specifice genului. Tipurile de jucării pe care le alegeți sunt foarte des influențate de societate/mediu.

Multe persoane au deja preconcepția că mașinile sunt pentru băieți și păpuşile sunt pentru fete. Cu toate acestea, băieții s-ar putea distra de minune jucându-se cu o bucătărie şi cu tot felul de accesorii de gătit. Dacă doresc, fetelor ar trebui să li se permită să se joace cu maşinuţe şi cu trenuri, conform www.healthxchange.sg.

Dar, indiferent ce explică preferința masculină pentru jocul mecanic, ar trebui să luăm în considerare faptul că abilitățile mecanice și spațiale susţinute de jocul mecanic şi foarte solicitant fizic sunt cheia succesului într-o varietate de domenii, inclusiv artă, arhitectură, inginerie și științele fizice. Și, deși jocul cu păpuși are propriile beneficii, trebuie să luaţi în considerare faptul că păpuşile comercializate în prezent pot învăța fetele să se aprecieze în primul rând pentru aspectul lor fizic, iar asta nu este o rețetă promițătoare pentru dezvoltarea intelectuală. Prin urmare, există motive serioase pentru a contracara presiunile culturale care împing copiii în jocuri clasificate pe sexe.

Iată, ca pentru o confirmare, printre cele mai populare şi apreciate jucării pentru fete se numără corturile de joacă, maşinuţele şi trotinetele care susţin echilibrul şi coordonarea, jucăriile de pluş desprinse din desenele animate, dronele STEM, păpuşile, minionii, tablele de scris, jucăriile artistice cu sclipici, pensule şi acuarele, creioanele colorate, instrumentele muzicale, dar şi tabletele, Nintendo şi alte gadgeturi de jucărie, conform www.heavy.com.

Alegerea jucăriei pentru o fată în funcţie de vârstă

Cele mai potrivite jucării pentru fetiţe de la naştere şi până la vârsta de 6 luni includ jucăriile din materiale moi, marionetele de mână, oglinzile pentru bebeluşi, precum şi jucăriile zgomotoase. În general, cele mai indicate jucării pentru fete în această perioadă sunt cele cu o textură aparte care stimulează simţul tactil, jucăriile în care se pot oglindi care încurajează văzul, dar şi jucăriile pe care le pot ţine în mână, pe care le pot agita şi pe care le pot arunca.

După 6 luni, deja vă puteţi orienta spre jucăriile care încurajează fetiţele să se mişte, să stea pe burtă, să meargă de-a buşilea, foarte potrivite fiind şi figurinele şi piesele care se pot stivui sau cu care se poate construi ceva, precum şi jucăriile muzicale.

Deja, începând cu vârsta de 12 luni şi până la 2 ani, fetele încep să se angajeze în jocuri funcţionale şi de rol, motiv pentru care jucăriile de diferite culori, forme şi mărimi le vor ajuta să lucreze la conceptele de bază, cum ar fi recunoașterea formei și culorii sau conștientizarea spațială. Manipularea acestor jucării se bazează pe abilitățile motorii fine și grosiere.

După vârsta de 2 ani, cele mai indicate jucării sunt LEGO, piesele şi figurinele cu care se poate construi ceva, căsuţele de păpuşi, bucătăriile echipate de jucărie, seturile de medic şi plastilina. Aceste jucării susţin nevoile de dezvoltare ale fetiţelor de la vârsta de 2 ani şi până în anii preșcolari. Aceasta este perioada în care copiii se bucură de episoade de joc mai lungi și mai imaginative, iar jocul lor este mai asociativ, cooperativ și narativ.

Jucăriile care provoacă imaginaţia şi jocul de rol au avantaje şi un impact pozitiv asupra dezvoltării sociale, emoționale și lingvistice, precum și în domeniul creativității. Cercetările au arătat că fetiţele care se angajează în jocul de rol sunt capabile să folosească un limbaj oral mai coerent, conform familiesforlife.sg.

Nu trebuie să uităm că joaca oferă o platforma grozavă pentru interacțiunea socială, pentru formarea legăturilor de prietenie şi pentru dezvoltarea emoţională.

De asemenea, jucăriile mai trebuie să şi provoace pentru ca fetiţele să reuşească să dobândească noi competenţe. O jucărie ar trebui să ofere o anumită dificultate pentru a contesta abilitățile copilului, dar nu ar trebui să fie într-atât de complicată încât să conducă doar la eşec şi la frustrare. Jocul ar trebui să nu fie atât de ușor încât copilul să se plictisească. În cele din urmă, jocul ar trebui să fie sigur și distractiv, să nu aibă muchii ascuţite sau margini tăioase, să fie non-toxic, să nu aibă piese mici care se pot desface uşor şi să nu fie fragile.

Pe lângă oferirea unor astfel de jucării, părinţii şi îngrijitorii trebuie să faciliteze comportamentele sociale corecte, inclusiv împărţirea jucăriilor sau dulciurilor, preluarea conducerii în timpul jocului, evitarea conflictelor şi acceptarea unor compromisuri, conform parents.com.

Alegerea jucăriei pentru o fată în funcţie de culoare

În primele trei luni, bebeluşii observă împrejurimile şi pentru că vederea lor este încă destul de neclară, cele mai potrivite jucării sunt cele în culori vii, eventual cu lumini intermitente sau led-uri. Jucăriile nu trebuie să fie doar alb-negru, ci ideal ar fi să optaţi pentru jucării în culori constrastante. Pe măsură ce vor creşte, fetiţele se vor bucura de jucării care vor implica şi celelalte simţuri. Din acest motiv, majoritatea jucăriile sunt în aşa fel elaborate încât să promoveze interacţiunea într-o varietate de moduri. Pot produce tot felul de zgomote, pot emite lumini, pot avea diferite texturi, pot fi moi sau lipicioase şi chiar pot ajuta la ameliorarea durerii dentare.

Cele mai potrivite jucării la această vârstă sunt oglinzile pentru bebeluşi, bilele mici şi colorate din material textil, dar şi păpuşile moi, cât mai colorate sau animalele de pluș. Tot până la vârsta de 1 an, alte jucării la fel de potrivite sunt cele cu butoane, colorate care se sortează, precum şi figurinele, inelele şi piesele în culori îndrăzneţe care se pot stivui sau cu care se poate construi, conform wikihow.com.

Pentru fetiţele cu vârsta cuprinsă între 1 – 2 ani, cele mai indicate jucării sunt cele tactile şi colorate. La această vârstă, copiii învață să exploreze lumea. Prin urmare, optaţi pentru jucării care emit tot felul de lumini colorate, cărţi ilustrate din carton sau din material textil, jucării care produc zgomote, precum şi jucării colorate de cadă. Pentru fetiţele cu vârsta cuprinsă între 2 – 3 ani, alegeți jucării interactive de interior. Din nou, culorile trebuie să fie cât mai puternice şi îndrăzneţe, întrucât acum trebuie să le permiteţi fetiţelor să îşi folosească imaginaţia cu jucării precum plastilină colorată, creioane colorate cerate, figurine în culori contrastante, cărţi colorate cu muzică şi, desigur, păpuşi.

După vârsta de 3 ani, deja optaţi pentru jucării care coincid cu interesele copilului, cum ar fi seturi colorate de construcţie, materiale artistice precum creioane, acuarele, dar şi instrumente muzicale sau echipamente sportive, conform familiesforlife.sg.

„De când fetele au acces la educație și drepturi egale cu ale băieților, tot mai multe femei se găsesc în funcții de conducere, în domenii considerate înainte exclusiv ale bărbaților și au revoluționat lumea științelor. Prin urmare, dacă observăm că o fetiță manifestă dorința de a demonta diverse jucării ca să vadă care este mecanismul sau pentru a le reasambla de exemplu, poate că are aptitudini tehnice și este de preferat să o ajutăm să și le dezvolte.” Psiholog Denisa Zdrobis

Alegerea jucăriei pentru o fată în funcţie de activitate

În general, jucăriile trebuie achiziţionate respectând categoria de vârstă, întrucât fiecare etapă a copilăriei este caracterizată de anumite activităţi. Iată mai jos, principalele activităţi în care se implică fetiţele până la vârsta şcolară!

 • Construirea unei alte lumi. Figurinele, inelele, piesele şi LEGO cu care se poate construi ceva nu doar că sunt distractive, dar promovează abilități diverse precum matematica, ingineria, gândirea creativă, rezolvarea problemelor și vorbirea. Figurinele din lemn sunt o alegere ideală şi vor rezista decenii la rând. Diferite tipuri de piese, cum ar fi piesele din plastic, figurinele mari de carton sau blocurile de spumă oferă fetiţelor o experiență veritabilă de construcție cu diferite forme și materiale.
 • Jucării pentru a experimenta noi perspective. Până la vârsta preşcolară şi şcolară, fetiţele trăiesc într-o lume a lor, unde îşi imaginează orice şi că ar putea fi oricine. Jocurile de rol, scenetele de teatru şi teatrul de păpuşi reprezintă oportunităţi minunate pentru ca fetiţele să exploreze perspectivele celorlalţi, învăţând totodată ce înseamnă empatia şi de ce e bine să cooperezi. De asemenea, prin astfel de jocuri, fetiţele îşi dezvoltă abilitatea de a crea poveşti, de a povesti, de a rezolva probleme, de a negocia roluri și de a rezolva conflicte. Prin urmare, cele mai potrivite jucării sunt cutiile, marionetele, articolele vestimentare, tacâmurile pentru copii, animalele de pluş, eşarfe, măşti şi alte costume, telefoane de jucărie, truse cu unelte de jucărie, marionete, păpuşi, dar şi trenuri şi maşini. Trebuie doar să vă urmăriţi copilul şi să vedeţi ce interese prezintă, ca apoi să îi oferiţi recuzita pentru a susţine această explorare.
 • Jucării pentru folosirea precisă a mâinilor şi degetelor. Există o multitudine de jucării care antrenează mâinile şi degetele fetiţelor. Printre aceste jucării se numără puzzle-urile, figurinele din lemn, creioanele de colorat, plastilina, cărţile de joc, nisip, accesorii de grădinărit, şevalete de mici dimensiuni şi instrumente muzicale cum ar fi xilofon, chitară sau pian de jucărie. De asemenea, jocurile simple de cărţi susţin o serie de abilităţi, precum rezolvarea problemelor, cooperarea şi abilităţile motrice fine.
 • Jucării pentru dezvoltarea armonioasă a corpului. În perioada copilăriei, fetiţele trec printr-o etapă de creştere fizică extraordinară, iar coordonarea lor, echilibrul şi forţa lor se îmbunătăţesc de la o zi la alta. Prin urmare, cele mai potrivite jucării sunt dispozitivele de tracțiune (triciclete, scutere, biciclete de echilibru, biciclete cu roți de antrenament), bile de diferite forme, dimensiuni și texturi, corturi de joacă, tuneluri şi mini terenuri de golf.
 • Cărţi pentru extinderea viziunii. Cu atât de multe jucării, este uşor să uităm cât de importante sunt cărţile pentru copii. Dar poveştile, poeziile şi ghicitorile încurajează imaginaţia fetiţelor şi aprofundează înţelegerea despre lumea din jurul lor. Literatura pentru copii pentru această vârstă include alegeri nesfârșite de poveşti uimitoare, dar alegerile trebuie făcute de comun acord. Nu forţaţi copiii să citiţi doar anumite poveşti, ci căutaţi cărţi captivante, care să îi extindă înţelegerea şi cunoştinţele.
 • Materiale pentru activităţi creative. Una dintre cele mai plăcute activităţi pentru fetiţe este cea de a crea tot felul de opere de artă. Aşadar, puteţi să le puneţi la dispoziţie o multitudine de materiale variate, precum cutii de carton, hîrtii colorate, plicuri, creioane, acuarele, carioci, panglici, nasturi, scoici, pietricele, frunze, flori şi orice altceva aveţi la îndemână şi consideraţi că este potrivit pentru joaca copiilor.

În consecinţă, joaca şi jucăriile înseamnă momente de distracţie, clipe de bucurie, dar şi oportunităţi grozave pentru a învăţa noi abilităţi. Optând pentru jucăriile potrivite la momentul potrivit, puteţi oferi copiilor şanse minunate de a explora şi de a descoperi tot ceea ce le oferă lumea din jurul lor. Pentru părinţi, jucăriile potrivite care intrigă, captivează şi îi menţin pe cei mici ocupaţi şi concentraţi înseamnă o pauză pe deplin meritată.

Resurse despre „Care sunt cele mai potrivite jucării pentru fete?”

 1. Sursa parentingscience.com
 2. Sursa learningliftoff.com
 3. Sursa healthxchange.sg
 4. Sursa heavy.com
 5. Sursa pbs.org
 6. Sursa wikihow.com
 7. Sursa parents.com
 8. Sursa familiesforlife.sg
 9. Sursa todaysparent.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

denisa.zdrobis@gmail.com

Ce jucării cumpărăm băieților?

Scopul acestui articol este de a informa cititorii despre „Ce jucării cumpărăm băieţilor?”

Articol redactat de Cosmina Florescu şi verificat de psiholog Denisa Zdrobis.

Sumar:

 1. Jucăriile pentru băieţi – necesitate sau răsfăţ?
 2. Tipuri de jucării pentru băieţi
 3. Alegerea jucăriei pentru un băiat în funcţie de vârstă
 4. Alegerea jucăriei pentru un băiat în funcţie de activitate
 5. Alegerea jucăriei pentru un băiat în funcţie de eveniment
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „Ce jucării cumpărăm băieţilor?”   

Jucăriile pentru băieţi – necesitate sau răsfăţ?

Jucăriile pentru băieţi sunt concepute astfel încât rolul acestora să se exercite atât asupra recreerii şi distracţiei, cât şi asupra formării şi dezvoltării. Sarcina părintelui şi a educatorilor este de a procura pentru băieţi produse bune şi de calitate superioară adaptate vârstei fiecăruia, destinate jocului şi descoperirii de noi abilităţi, dezvoltării înclinaţiilor şi talentelor manifestate.

Jucăriile pentru băieţi nu pot fi considerate un răsfăţ. Având în vedere rolul educativ al acestora, caracteristica jocului de a forma şi dezvolta abilităţi, importanţa pe care o au jucăriile în dezvoltarea comunicării şi faptul că prin joc şi joacă un copil descoperă lumea şi se integrează social, atunci jucăriile nu pot fi considerate un răsfăţ.

United Nation High Commission for Human Rights impune ideea conform căreia copilului trebuie să i se asigure dreptul la joacă, deoarece joaca nu înseamnă doar distracţie, ci este imperativă pentru dezvoltare. Pe de altă parte, se trage un semnal de alarmă în legătură cu actuala eră a tehnologiei, a smartphon-urilor şi tabletelor, a accesului rapid la internet şi la lumea virtulă, care au condus la o micşorare îngrijorătoare a timpului pe care copilul îl petrece jucându-se cu jucării, în favoarea statului în faţa unui ecran. În acest context, o jucărie nu poate fi considerată un moft sau un răsfăţ, ci o necesitate care ar trebui să aibă rolul de a îndepărta băieţelul din faţa ecranului şi de a-l angrena în jocuri şi strategii, care au rolul de a-i dezvolta inteligenţa, de a-l echilibra emoţional şi de a-l integra social. Nu în ultimul rând, jucăriile bine alese şi adaptate fiecărui context au rolul de a menţine un băiat sănătos şi echilibrat, conform: learningliftoff.com.

„Dezvoltarea comunicării și socializarea sunt abilități importante pentru că trăim în comunități, suntem ființe care avem nevoie unii de alții și comunicăm permanent pe parcursul vieții noastre. Aceste abilități oferă prilejul de a stabili relații sănătoase și de a ne dezvolta armonios.” psiholog Denisa Zdrobis.

Tipuri de jucării pentru băieţi

Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare şi manifestă înclinaţii spre anumite activităţi, iar fetiţele şi băieţii au etape de dezvoltare şi particularităţi diferite în ceea ce priveşte jocul şi joaca. Din aceste motive, este foarte important ca jucăriile alese pentru copii să fie adaptate vârstei, gradului de dezvoltare, precum şi contextului.

Jucăriile trebuie să fie fabricate din materiale de bună calitate, fără compuşi toxici sau cu potenţial alergen, bine concepute şi uşor de întreţinut. Jucăriile pentru băieţi trebuie să fie astfel alese încât să se poată acoperi toată plaja de interes a acestora, pentru  a susţine prin intermediul jocului, distracţia, dezvoltarea şi evoluţia.

Tipurile de jucării pentru băieţi sunt bazate pe formarea de strategii, pe construcţii şi montări. Sunt vizate jocurile de rol, educative, creative, jucăriile ştiinţifice, jocurile de familie, figurinele spaţiale, instrumentele muzicale sau jocurile tematice din lemn. Pentru un băiat, sunt indicate  jocuri tematice fiind o modalitate foarte recreativă prin care cel mic îşi poate demonstra înclinaţiile, talentele şi preferinţele. Băieţii se pot transforma în personajul pe care îl doresc, fie prin natura activităţii pe care o pot realiza jucându-se, fie prin modalitatea în care abordează o anumită problemă ivită în joc.

Pentru dezvoltarea echilibrată a unui băiat, sunt indicate jocurile de construcţie, din metal, lemn sau plastic, din puţine piese sau dintr-un sistem complex şi solicitant, cum ar fi piesele de lego sau puzzle. Acestea solicită băieţelul, dezvoltându-i atenţia şi organizarea, transformându-l într-un copil ordonat şi calculat. La acelaşi capitol, pot fi incluse şi jocurile de plastilină sau nisip/lut, planşele şi tablele de desenat, care au rolul de a le dezvolta creativitatea.

Fiind vorba despre băieţi, nu pot lipsi maşinuţele, avioanele, elicopterele, navele şi trenuleţele, însă în sisteme cât mai complexe, pe care ar trebui să şi le monteze singuri, realizând piste de curse sau o rută feroviară complicată.

Pentru exterior, băieţilor li se vor procura mingi, palete, triciclete sau biciclete, role, coşuri de baschet sau porţi de handball, adaptate vârstei şi dezvoltării acestora. Activităţile în aer liber sunt absolut necesare pentru o bună dezvoltare fizică şi pentru sporirea imunităţii, astfel că se vor adopta cele mai atractive metode de a ţine micii năzdrănavi cât mai mult timp în afară, conform: pbs.org.

„Gadget-urile fac parte din lumea în care trăiesc copiii noștri. Este nevoie să îi familiarizăm cu ele, ca să fie adaptați contextului de viață în care trăiesc. Acest lucru se va realiza treptat, pe măsură ce cresc, în funcție de vârstă, de cerințe și într-un timp clar definit.” Psiholog Denisa Zdrobis.

Alegerea jucăriei pentru un băiat în funcţie de vârstă

Pe lângă faptul că o jucărie pentru băieţi trebuie să fie sigură, trebuie să fie adaptată vârstei, astfel încât să se încadreze dezvoltării şi abilităţilor acestora. Foarte importante sunt caracteristicile fiecărui copil în parte, astfel că părintele va ţine cont de acestea atunci când cumpără o jucărie pentru băieţi. Încă de a naştere, băieţeii vor auzi sunetele unui carusel şi vor fi atraşi de culorile stridente ale acestuia.

 • Practic, abia în jurul vârstei de trei – patru luni va manifesta un interes clar pentru jucării, începând să întindă mânuţele către ele, ulterior reuşind chiar să le prindă. Astfel, pentru un bebeluş până în şapte luni se vor achiziţiona zornăitori şi carusele vesele şi plăcute.
 • Pe măsură ce creşte, până la un anişor, unui băieţel i se vor cumpăra jucării de calitate din materiale sigure, care pot fi manevrate cu uşurinţă şi care nu au incluse piese mici detaşabile. Aici se pot încadra mingiuţe, cuburi din materiale moi, jucării muzicale cu sisteme de apăsare, măsuţe de activităţi, premergătoare sau antemergătoare dotate cu jucării.
 • După vârsta de un anişor, băieţeii se vor juca bucuroşi cu maşinuţe şi trenuleţe, însă nu demontabile, cărţi cu ilustraţie mare, animăluţe din plastic, mingi, cuburi de construit din lemn, puzzle-uri  şi lego-uri din patru sau şase piese. Între doi şi trei anişori, băieţeii deja sunt mari, se mişcă foarte rapid şi încep să conştientizeze pericolul. Abilităţile acestora sunt dezvoltate, astfel că şi modalităţile de joacă sunt multiple. Li se vor achiziţiona cuburi de constuit mai complexe, maşini cu remorcă, dându-le posibilitatea de a o încărca, lego-uri şi puzzle-uri cu 12 piese, instrumente muzicale cu funcţia de înregistrare, mingi mai mari.
 • După vârsta de trei ani, deja paleta de jucării se extinde. Băiatul poate interpreta jocuri de rol, devenind pompier, doctor, bucătar sau eroul favorit, poate realiza un lego sau un puzzle din mai mult de 20 de piese, va construi sisteme mult mai elaborate din cuburi de lemn, va putea monta  o şină de tren sau o pistă de curse. Maşinuţele, trenurile, roboţii nu vor lipsi din coşul cu jucării, la care se pot adăuga, în funcţie de înclinaţiile fiecăruia, jocurile de creativitate, tablele de desenat, cărţile de colorat, plastilina, nisipul, acuarela sau lutul. Instrumentele muzicale mai evoluate reprezintă o variantă foarte bună pentru băieţeii cu înclinaţii spre muzică. Este vârsta de la care pot fi incluşi în jocurile interactive de familie, care presupun doi, trei sau patru participanţi, ajutându-i să-şi dezvolte comunicarea şi socializarea, conform: naeyc.org.

„Joaca îl face pe copil să se imagineze că este oricine și că poate orice, iar acest lucru îi poate da posibilitatea de a avea încredere, de a încerca și de a găsi  soluții. Bineînțeles că avem grijă ca acest lucru să se petreacă într-un cadru securizant și să poata fi cât mai realizabil. De multe ori, tăiem aripile copiilor noștri cu exprimări de genul „este imposibil”, „așa ceva nu se poate”, „tu nu poți asta”, în loc să îi lăsăm să își dezvolte imaginația și capacitățile. Și lui Beethoven i s-a zis că nu va reuși niciodată să facă muzică pentru că e surd.” Psiholog Denisa Zdrobis.

Alegerea unei jucării pentru un băiat în funcţie de activitate

Alegerea jucăriei pentru un băiat se va face astfel încât să-i asigure distracţia, să-l ajute să se dezvolte, dar şi să socializeze cu ceilalţi copii. Pe lângă faptul că o jucărie trebuie să fie sigură, bine realizată şi destinată vârstei băiatului, aceasta va trebui adaptată şi activităţilor vizate.

În principiu, pentru un băiat se vor achiziţiona jucării de interior şi de exterior. În interior, atunci când nu are un partener de joacă, se poate angrena în jocuri de construit, lego sau puzzle-uri, în  modelat, pictură sau colorat, stimulându-şi astfel creativitatea. De asemenea, îşi poate dezvolta imaginaţia şi creativitatea jucând rolul personajului preferat adoptând jocuri de rol, folosind o trusă de unelte sau cântând la un instrument. Joaca printre maşinuţe şi roboţei este una dintre cele mai apreciate de către băieţi. Atunci când are un partener de joacă, se poate opta pentru jocurile de rol sau pentru cursele de maşini. Jocurile care presupun cel puţin doi jucători reprezintă  varianta cea mai bună pentru dezvoltarea socializării şi a strategiilor de joc. În funcţie de vârsta băieţilor, se pot alege unele dintre cele mai diferite jocuri care le vor stimula dorinţa de competiţie, dezvolarea gândirii şi comunicarea. Un băiat va fi foarte încântat dacă va putea face experimente într-un joc ştiinţific, însă se recomandă supravegherea unui adult.

Pentru activităţile în aer liber, variantele sunt foarte multe. Joaca în nisip este foarte apreciată de băieţi. Un set de forme îi va ajuta să-şi construiască multe cazemate şi castele, fiind un joc la care poate participa singur sau împreună cu alţi micuți. Astfel va învăţa să împartă, să comunice şi să se joace în echipă. Pentru cei mai mici, foarte atrăgătoare pentru activităţile în aer liber sunt maşinile mai mari cu pedale sau electrice, fiind foarte încântaţi să exploreze aleile din parc din propria maşinuţă. Pentru mai multă mişcare, băieţilor li se pot achiziţiona triciclete, trotinete, role, patine adaptate vârstei şi însoţite de cască de protecţie, cotiere şi genunchere.

Pentru a putea angrena cât mai mulţi copii în joc, se pot achiziţiona palete, mingi sau zmee. Pentru cei mici, sunt de evitat dispozitivele tip arme cu încărcător, chiar dacă i-ar antrena într-o joacă foarte incitantă, sunt totuşi periculoase. Atâta timp cât nu se conformează instrucţiunilor de joc, se pot răni sau pot face rău celorlalţi. Din acest motiv, armele, arcurile, catapultele sau bumerangul şi discurile de aruncat, sunt recomandate doar celor mari, conform: wikihow.com.

Alegerea unei jucării pentru un băiat în funcţie de eveniment

Dacă se fac pregătiri pentru o petrecere la care vor participa mai mulţi băieţi, se va încerca o departajare în funcţie de vârste şi se va ţine cont de locul unde are loc petrecerea. Pentru interior,  se vor achiziţiona jucării care presupun competiţia, pornind de la jocuri de contruit pe echipe, până la jocuri care necesită de la doi jucători în sus. Li se va stimula astfel creativitatea şi inteligenţa, încercând să găsescă strategii de joc. De asemenea, foarte atrăgătoare vor fi instrumentele muzicale dacă invitaţii manifestă înclinaţii în acest domeniu. Pentru exterior, tot în funcţie de vârstele băieţilor, se pot alege variante care să îi angreneze în descoperirea de strategii, stimulându-le comunicarea şi socializarea. Pentru cei mici, se pot monta leagăne şi topogane, iar cei mari se pot bucura de un coş de baschet sau de un teren de golf.

Nu toţi copiii se dezvoltă în acelaşi ritm, astfel că la o petrecere cu mai mulţi băieţi, trebuie avut grijă ca fiecare să-şi găsescă un joc sau o jucărie potrivită, impunându-se prezenţa unui adult care să ghideze activităţile.

Chiar dacă nu este vorba despre o petrecere, este recomandat ca din când în când prietenii  să-şi facă vizite unii altora, să se joace în alt mediu. În aceste cazuri este indicat ca băieţii să aibă la dispoziţie jucăriile destinate vârstelor lor care să îi angreneze în activităţi comune. Se va dezvolta jocul în echipă, se vor descoperi noi strategii, va fi încurajată comunicarea, vor învăţa să împartă şi să-şi aprecieze sau să-şi critice camaradul de joacă, vor asimila informaţii şi date noi.

Atunci când părinţii vor merge împreună cu cel mic la o petrecere de adulţi, este recomandat a se informa dacă există vreo modalitate de distracţie şi pentru copii. În astfel de ocazii, se recomandă prezenţa unui animator care ar trebui să integreze copiii în activităţi adaptate vârstei şi abilităţilor acestora. Pentru băieţi, sunt recomandate jocurile interactive, jocurile de rol, teatrul de păpuşi cu marionete mânuite chiar de ei, consursurile de orice tip, care să le stimuleze dexteritatea, atenţia şi inteligenţa.

Pentru călătoriile lungi, se va alege o carte de colorat sau de citit, un lego sau un puzzle, atâta timp cât există loc de manevrare, fie mini jocuri de şah sau domino. Fiecare părinte va alege jucăriile potrivite, astfel încât călătoria să decurgă cât mai confortabil şi plăcut pentru copil, conform: familiesforlife.sg.

Concluzii

Fiecare copil are ritmul său de creştere. Băieţeii şi fetiţele prezintă particularităţi în ceea ce priveşte ritmul de descoperire a simţurilor, de dezvoltare a abilităţilor, gradul de comunicare şi socializare. Din aceste motive, pentru fiecare copil, părintele va şti ce jucării să achiziţioneze, astfel încât copilul să se bucure de distracţie.

Pentru băieţi, indiferent de vârstă, paleta de jucării şi jocuri este foarte mare. Se vor achiziţiona jucării de caliate din materiale sigure cu instrucţiuni de folosire şi întreţinere.  Astfel, pentru băieţi se vor cumpăra jocuri de construit, maşini, mingi, jocuri ştiinţifice, roboţi, coşuri de basket, puzzle-uri, lego, sisteme de şine şi şosele, biciclete, role, jocuri de creativitate, instrumente muzicale sau jocuri de şah şi domino, alegerea fiind dictată de înclinaţiile băiatului, de gradul lui de dezvoltare, dar şi de contextul în care va folosi jucăriile.

Gadget-urile fac parte din lumea în care trăiesc copiii noștri. Este nevoie să îi familiarizăm cu ele, ca să fie adaptați contextului de viață în care trăiesc. Acest lucru se va realiza treptat, pe măsura ce cresc, în funcție de vârstă, de cerințe și într-un timp clar definit.

Resurse despre „Ce jucării cumpărăm băieţilor?”

 1. learningliftoff.com
 2. pbs.org
 3. naeyc.org
 4. wikihow.com
 5. familiesforlife.sg

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

denisa.zdrobis@gmail.com

Ce se întâmplă atunci când băieţii preferă jucării de fete şi invers? Le înfrânăm sau le satisfacem curiozitatea?

Scopul acestui articol este de a informa cititorii despre „Ce se întâmplă atunci când băieţii preferă jucării de fete şi invers, le înfrânăm sau le satisfacem curiozitatea?”

Articol redactat de Cosmina Florescu şi verificat de psiholog Denisa Zdrobis.

Sumar

 1. Importanţa jucăriilor în dezvoltarea copiilor
 2. Tipuri de jucării pentru fete
 3. Tipuri de jucării pentru băieţi
 4. De ce să ţii cont când alegi jucăriile
 5. Ce se întâmplă atunci când băieţii preferă jucării de fete, şi invers, le înfrânăm sau satisfacem curiozitatea?
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „Ce se întâmplă atunci când băieţii preferă jucării de fete şi invers, le înfrânăm saule satisfacem curiozitatea?”

Importanţa jucăriilor în dezvoltarea copiilor

Jucăriile reprezintă mult mai mult decât distracţia şi bucuria copiilor. Jucăriile sunt calea prin care un copil va pătrunde într-o lume nouă, descoperindu-şi simţurile, dezvoltându-şi inteligenţa,  abilităţile, cretivitatea  şi comunicarea.

Joaca şi jucăriile au rolul de a ajuta copilul să se dezvolte fizic şi psihic. Din acest motiv, părinţii trebuie să acorde o mare importanţă modului cum achiziţionează jucăriile, să ţină cont de vârsta celui mic, de gradul lui de dezvoltare şi, nu în ultimul rând, de sex. Modul în care un copil abordează o jucărie şi felul în care alege să se joace cu ea, poate furniza multe date despre stadiul de dezvoltare al copilului, dar şi despre eventuale întârzieri de creştere sau alte tipuri de manifestări.

Prin joacă, un copil are posibilitatea de a-şi descoperi înclinaţii speciale, talente, afinităţi cu anumite activităţi. Prin joc şi joacă, un copil se va manifesta pe măsura gradului său de dezvoltare, care poate căpăta un plus atunci când cel mic deţine un bagaj de abilităţi speciale.

Doar prin joacă şi prin angrenarea în acestă lume a jucăriilor, un copil va învăţa să comunice, să socializeze, să colaboreze şi să lucreze în echipă, va percepe lumea ca un tot din care face parte şi care îl acceptă cu uşurinţă.

Pentru ca jucăriile să fie cei mai buni prieteni ai celor mici şi pentru ca acestea să-şi poată îndeplini rolul educativ, se vor respecta anumite regului.

Jucăriile şi jocurile achiziţionate vor fi destinate strict vârstei copilului. Raportat la acest aspect, se va încerca acoperirea întregii palete de jocuri şi jucării, pornind de la cele de interior, la cele de exterior, individuale şi de grup, educative, de creaţie, de rol, de familie, ştiinţifice. Se vor sesiza înclinaţiile copilului spre un anumit tip de joc şi se va insista pe dezvoltarea respectivelor abilităţi.

Se vor procura jocuri de exterior, deoarece joaca în aer liber înseamnă sănătate. Jocurile interactive cu doi, trei sau mai mulţi jucători sunt esenţiale în dezvoltarea comunicării şi a integrării sociale.

Conform studiilor, încă de la vârsta de trei luni, sexul copilului pare să conteze atunci când cel mic îşi manifestă interesul pentru o jucărie. Specialiştii sunt de părere că răspunzători de acest fenomen sunt hormonii. Pe măsură ce cresc, băieţeii vor manifesta un interes strict spre toate jucăriile care solicită mai mult efort şi implicare fizică, tocmai datorită nivelului de testosteron, fetiţele, în schimb, înclinând spre o păpuşă şi multe hăinuţe de schimb, din acelaşi motiv, specificul hormonal. Astfel, în mod normal, un părinte va ţine cont atunci când achiziţionează jucării: să fie adaptate sexului copilului, pentru că acelea i se potrivesc şi pe acelea le va accepta instinctiv, contribuind la dezvoltarea normală fizică şi psihică, conform: childdevelopmentinfo.com, livescience.com

„Toți factorii sunt importanți și contribuie la preferințele copiilor pentru anumite jucării, atât cei genetici, cât și cei culturali. Să nu uităm însă că factorii sociali au un impact destul de mare în educarea gusturilor noastre. Industria de jucării dezvoltată foarte mult în ultimele decenii are un impact enorm. De exemplu, până acum un secol, culorile roșu și roz erau considerate predominant culori de băieți, întrucât erau folosite pentru hainele regilor. De ceva timp, vedem peste tot în magazine majoritatea hăinuțelor și jucăriilor pentru băieți sunt albastre și pentru fetițe, roz. Copiii sunt influențați în alegerile lor de reclame și desene animate.” Psiholog Denisa Zdrobis

Tipuri de jucării pentru fete

Peste tot în lume, fetiţele îşi manifestă preferinţele pentru păpuşi, hăinuţe, pătuţuri şi cărucioare, dormitoare şi bucătărioare pentru micile lor prietene. Iniţial, s-a mers pe ideea că acestă înclinaţie foarte clară şi specifică a fetelor pentru păpuşi este indusă şi cultivată de părinţi, de mediu, de societate, pornind de la firescul lucrurilor, că o fetiţă trebuie să aibă preocupări asemeni mamei sau bunicii.

În anul 2002, Gerianne M. Alexandre de la A&M University din Texas şi Melissa Hines de la City University din Londra au realizat un studiu pe maimuţe pentru a demonstra preferinţele acestora faţă de anumite jucării, în funcţie de sex. Au fost alese 44 de maimuţele masculi şi 44 de maimuţele femele, exemplare care nu au mai intrat niciodată în contact cu jucăriile şi care nu au văzut comportamentul uman într-un context similar, anume de a manevra jucării.

Imaginile publicate după efectuarea studiului sunt elocvente şi impresionante. Un mascul împinge o maşinuţă de poliţie, iar o maimuţică femelă strânge în braţe o păpuşică. Toate maimuţele incluse în studiu au manifestat acelaşi comportament. Masculii au preferat jucării de băieţi, iar femelele au ales păpuşile. Astfel, cercetătorii au încercat să demonstreze faptul că băieţeii şi fetiţele manifestă interes pentru jucării diferite, nu numai datorită mediului în care trăiesc şi a influenţei celor din jur, ci datorită structurii genetice, a hormonilor şi a altor influenţe biologice.

Tipurile de jucării pentru fete sunt variate. Evident că pe primul plan vor fi păpuşile, seturile de hăinuţe, seturile de creaţie vestimentară şi de bijuterii, plus toate accesoriile necesare micilor prietene. Figurinele, micile peturi artificiale animate de sunete şi mişcări sunt printre preferatele fetelor, stimulându-le creativitatea şi inteligenţa.

Mese de activităţi, bucătării pline de mici aparate electrocasnice, case de marcat, castele de prinţese şi caleşti, toate vor fi pe placul unei fetiţe.

Foarte importante sunt jocurile care dezvoltă creativitatea: seturile de culori şi creioane, plastilina, lutul, seturile de tricotat şi de cusut, tablele magnetice, puzzle-urile şi mozaicurile, instrumentele muzicale.

Pentru dezvoltarea comunicării, fetiţele se pot juca jocuri care implică mai mulţi jucători şi se vor bucura de jocurile de echipă, desfăşurate în aer liber, conform: psychologytoday.com, zerotothree.org

Tipuri de jucării pentru băieţi

City University din Londra a efectuat un studiu pe 101 copii cu vârste cuprinse între 9 – 32 de luni. Studiul a constat în studierea comportamentului celor mici în timpul jocului şi în descoperirea înclinaţiilor spre un anumit tip de jucărie, în funcţie de sex. Pe parcursul studiului, părinţii nu au fost prezenţi, eliminându-se posibilitatea influenţării celor mici. Copiii au avut la dispoziţie păpuşi, ursuleţi roz şi albaştri, excavatoare, mingi şi jucării tip oale de gătit.

În urma studiului, Brenda Todd, psiholog în cadrul City University din Londra, a notat că, în general, băieţii s-au jucat cu jucării destinate lor, iar fetiţele au ales păpuşi, ursuleţi roz şi alte jucării tipice. Studiul demonstrează că abilităţile diferite dintre băieţi şi fete sunt dictate de moştenirea genetică, de activitatea hormonală şi de influenţa biologică. Băieţii vor alege jucării care îi localizează în spaţiu, care le solicită imaginaţia, pe când fetele sunt mult mai atrase de imagine, de faţa jucăriei, având o  dexteritate mai mare în a manipula lucruri mici. În urma studiului, s-a constatat că sunt băieţi care manifestă o curioazitate pentru jucăriile fetelor, şi invers, fete care sunt atrase de o maşină, însă, de regulă, perioada de timp petrecută cu jucăria respectivă este de scurtă durată, copilul renunţând repede la ea.

Astfel, părinţii pot achiziţiona pentru băieţi oricare dintre jucăriile destinate acestora, atâta timp cât sunt potrivite vârstei lor şi gradului de dezvoltare. Se pot procura maşini, tractoare, avioane, dragoni şi roboţi, castele sau figurine. Băieţii îşi vor dezvolta abilităţile şi talentele, creativitatea, inteligenţa şi capacitatea de a comunica, dacă vor avea la dispoziţie lego-uri, puzzle-uri, cuburi de construit, truse de scule, mese de lucru cu cele mai diferite activităţi specific masculine. Foarte importante sunt jocurile de rol, imaginaţia acestora fiind bine pusă în valoare, jocurile de familie cu doi, trei sau mai mulţi jucători, jocurile de creativitate pentru băieţi, instrumentele muzicale şi, nu în ultumul rând, mingile, bicicletele, trotinetele, coşurile de basket şi porţile de fotbal, conform: todaysparent.com,

zerotothree.org

De ce să ţii cont când alegi jucăriile

Jucăriile reprezintă o lume minunată în care cei mici se descoperă, îşi dezvoltă simţurile şi abilităţile, se educă, o lume  în care învaţă să socializeze şi să comunice, găsesc soluţii pentru problemele lor.

Un copil are nevoie de jucării şi de joc. Prin joc şi joacă, un copil se distrează, se echilibrează din punct de vedere psihic, se dezvoltă şi creşte normal. Chiar mai mult, jocul şi jucăria potrivite au rolul de a ajuta un copil cu probleme comportamentale sau cu diverse tulburări psihice.

Atunci când cumpără o jucărie, părintele trebuie să ţină cont de anumite aspecte. În primul rând, jucăria trebuie aleasă din cele destinate vârstei copilului. Cele avansate îl pot pune în pericol şi nu îl vor ajuta cu nimic în descoperirea  abilităţilor, fiind nepotrivite gradului lui de dezvoltare.

Trebuie ştiut de la început dacă se doreşte o jucărie de interior sau una de exterior. Pornind de la această departajare, părintele trebuie să ţină cont de scopul pentru care achiziţionează jucăria. Va alege o jucărie care să dezvolte creativitatea, cum ar fi cuburile şi seturile  de construit, lego-ul, puzzle-ul, plastilina, creioanele de colorat, tabla magnetică, instrumentele muzicale, una care să susţină comunicarea, precum jocurile de rol, cele care presupun mai mulţi jucători sau o jucărie sau un joc educativ, precum  jocurile matematice, şahul sau dominoul.

Pentru activităţile în aer liber, părintele va ţine cont de abilităţile şi înclinaţiile sportive ale copilului, alegând cea mai potrivită variantă.

Părintele nu va cumpăra o jucărie doar din dorinţa de a determina copilul să-şi dezvolte anumite aptitudini, ci va încerca să se localizeze într-un mediul acceptat şi dorit de către copil. Cu toate acestea, părintele trebuie să aleagă și alte tipuri de jucării pentru copil ca să descopere și să dezvolte și alte abilități ale acestuia. Deseori, teama de nou poate face un copil să nu încerce altceva și, din obișnuință și siguranță, să prefere doar un anumit tip de activitate.

Foarte important este ca o jucărie să aibă o multitudine de variante de joc, să poată fi adaptată mai multor contexte sau evenimente.

Părintele este cel care pune bazele formării şi dezvoltării copilului. Alegând jucăriile potrivite, susţine procesul de dezvoltare normală, de educare şi formare.

Pentru băieţi se vor achiziţiona jucării şi jocuri specifice lor (maşini, seturi de construit şi de scule, machete, mingii, roboţi), iar pentru fete se vor alege păpuşi şi accesorii, kituri creative de cusut şi tricotat, bucătărioare. Sunt jucării pentru care manifestă interes atât fetele, cât şi băieţii, cum ar fi instrumentele muzicale, plastilina, nisipul, lutul sau jocurile interactive.

Jucăriile alese trebuie să fie realizate din materiale de calitate, non-toxice, să prezinte date de provenienţă şi  instrucţiuni clare de folosire şi întreţinere.

Cea mai bună jucărie este jucăria potrivită vârstei şi gradului de dezvoltare al copilului, care contribuie la dezvoltarea, educarea şi evoluţia fizică şi psihică a acestuia, care susţine şi încurajează comunicarea şi socializarea, jucăria care nu îl pune în pericol şi care îi asigură bucurie, conform: learningliftoff.com

Ce se întâmplă atunci când băieţii preferă jucării de fete, şi invers? Le înfrânăm sau le satisfacem curiozitatea?

Doctorul Laura Zimmermann, profesor în psihologie la Shenandoah University din Virginia, susține: „copiii ar trebui lăsaţi să se joace cu ce jucării doresc – jucăriile nu ar trebui dictate de sexul copilului”.

Doctorul este de părere că părinţii nu ar trebui să se îngrijoreze dacă cel mic manifestă interes pentru o jucărie nepotrivită din acest punct de vedere, ci, din contră, să lase copilul să exploreze jucăria, acest fenomen făcând parte din procesul de dezvoltare al anumitor abilităţi. Interzicerea unui trenuleţ în camera de joacă a unei fetiţe nu este deloc indicată.

S-au efectuat studii care au demonstrat că, predominant, băieţii aleg jucării care presupun activităţi masculine, iar fetele aleg păpuşi, seturi de hăinuţe, mărgele şi alte accesorii. Explicaţia ştiinţifică ţine cont de activitatea hormonală, de prezenţa mărită de testosteron la băieţi, de dezvoltarea diferită a activităţii cerebrale şi de abilităţi.

Probabilitatea ca un băiat să manifeste un interes susţinut şi constant doar pentru jucării de fete este foarte mică, asemenea şi în cazul fetelor interesate doar de maşini şi mingi. Este normal ca un copil să manifeste interes pentru orice jucărie nouă, însă lăsat să o exploreze, va constata că nu este potrivită abilităţilor şi necesităţilor lui în materie de joacă.

Copilul va alege jucăria dorită în funcţie de interes sau fiind influenţat de contextul familiei.

Evident, un părinte care sesizează un comportament total nepotrivit şi exagerat al unui băiat faţă  de îndeletniciri şi jocuri specifice fetelor poate avea temeri legate de existenţa anumitor tulburări, iar pentru o clarificare este nevoie de consultul unui specialist în  psihologie sau psihiatrie pediatrică.

Moştenirea genetică, activitatea hormonală şi alte repere biologice dictează preferinţele băieţilor pentru maşini şi ale fetiţelor pentru păpuşi, conform: todaysparent.com

Concluzii

Jucăriile reprezintă cea mai frumoasă cale prin care un copil se distrează, se dezvoltă, se descoperă, comunică, se bucură, învaţă să lupte, să încerce şi să câştige. Jucăriile au rolul de a susţine procesul de creşte şi dezvoltare fizică şi psihică. Părintele are datoria de a pune la dispoziţia copilului jucăriile potrivite vârstei şi gradului de dezvoltare, jucării sigure şi adaptate fiecărui context.

Este indicat ca un părinte să nu se blocheze în tipare, ci să accepte faptul că băieţelul lui pare a fi tentat de o păpuşă sau fetiţa de un tanc. Bazându-se pe structura biologică şi pe moştenirea genetică, părintele îşi va lăsa băiatul să exploreze păpuşa, pentru că în cele mai multe dintre cazuri, cel mic va descoperi singur că nu este pe placul lui, că nu răspunde cerinţelor lui în materie de joc. De asemenea, şi fetiţa va renunţa la o maşină sau la şinele de tren, întorcându-se bucuroasă la păpuşele, rochiţe şi mărgele.

Este decizia părintelui şi a medicului pediatru dacă un comportament exagerat manifestat printr-un interes masiv pentru o jucărie nepotrivită va  fi semnalat unui specialist.

Resurse despre „Ce se întâmplă atunci când băieţii preferă jucării de fete şi invers? Le înfrânăm sau le satisfacem curiozitatea?”

 1. childdevelopmentinfo.com
 2. livescience.com
 3. todaysparent.com
 4. zerotothree.org
 5. todaysparent.com
 6. learningliftoff.com
 7. nytimes.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

Denisa.zdrobis@gmail.com

De ce să alegem jucăriile din lemn în detrimentul celor de plastic?

Articol redactat de Mara Luca și verificat de doctor George Dejeu, specialist în Chirurgie.

Sumar:

 1. Jucăriile și rolul important pe care îl au în dezvoltarea copilului
 2. Cum să alegi jucăriile pentru un copil
 3. De ce să alegi jucării din lemn
 4. Tipuri de jucării din lemn
 5. Jucării din lemn versus jucării din plastic
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „De ce să alegem jucăriile din lemn în detrimentul celor de plastic?”

Copiii adoră jucăriile, iar orice zi poate constitui un prilej de a le aduce o mică bucurie. Află motivul din spatele întrebării: De ce să alegem jucăriile din lemn în detrimentul celor din plastic? și asigură-te că cel mic are parte de tot ce-i mai bun!

Cine ajunge în Austria, la Kunsthistorisches Museum, poate admira unul dintre cele mai celebre tablouri ale lui Pieter Bruegel cel Bătrân: „Jocurile”, realizat în 1560. Zeci de copii sunt surprinși de pictorul olandez în 78 de experiențe ludice, după cum declară specialiștii. O parte din ei țin în mâini jucării din lemn. În ciuda faptului că tehnologiile au evoluat, iar la trei secole distanță de la apariția tabloului s-a inventat plasticul și, odată cu el, jucăriile din plastic, astăzi, în secolul XXI, unii le preferă în continuare pe cele din lemn. Dincolo de nostalgia și naturalețea pe care reușește s-o transmită acest material care a bucurat de-a lungul timpului nenumărați copii, aparent încă de pe vremea anticilor greci și egipteni, există și alte motive care se ascund în spatele întrebării: De ce să alegem jucăriile din lemn în detrimentul celor din plastic? Asupra lor ne vom opri în cele ce urmează, pentru a încuraja nu doar jocul, „esența copilăriei”, după cum îl cataloga scriitorul chilian Pablo Neruda, ci și siguranța și buna dezvoltare a micilor jucători de azi, viitorii adulți de mâine.

„Fabricate din materiale organice și decorate cu coloranți naturali, jucăriile din lemn sunt considerate mai sigure decât cele din plastic, care au substanțe chimice toxice în compoziție, cum ar fi ftalații, care sunt responsabili pentru o serie de afecțiuni endocrine, probleme neurologice și de reproducere. Chiar și atunci când alegeți jucăriile din lemn, este important să verificați și să alegeți acele jucării care conțin vopsele netoxice pentru organism.” Doctor George Dejeu

Jucăriile și rolul important pe care îl au în dezvoltarea copilului

În 1938, Johan Huizinga publica un studiu pentru a demonstra că jocul și ludicul stau la baza întregii culturi. De atunci până astăzi, experți din diverse domenii, au încercat să analizeze și să scoată în evidență importanța jocurilor și a jucăriilor asupra dezvoltării individuale.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că jucăriile stimulează mai multe abilități „pre-academice”, după cum subliniază cei de la Scholastic. Este vorba de:

 • Creativitate
 • Dexteritate fizică
 • Dezvoltarea limbajului
 • Dezvoltarea unor calități sociale
 • Dobândirea capacității de a face față problemelor.

Specialiștii în neurologie au mers și mai departe, lansând ipoteza că abilitățile cognitive ale fetițelor și ale băieților diferă atunci când cresc, deoarece jucăriile existente pe piață sunt concepute diferit, în funcție de sexul copiilor. Iată de ce, conform WeHaveKids, băieții ajung să-și dezvolte, în special, abilitățile spațiale și matematice, în timp ce fetele manifestă o predilecție și o pregătire mai mare în domeniile legate de comunicare. Explicația e simplă: ani la rând, industria publicitară a promovat mașinuțele și jucăriile-constructor pentru băieți, iar păpușile – pentru fete. Primele antrenează orientarea spațială și gândirea logică, în timp ce ultimele – dau undă verde imaginației și discuțiilor, păpușile servind drept înlocuitori ai prezenței umane.

Asemenea detalii se pot dovedi eficiente atunci când mergem într-un magazin pentru a achiziționa o jucărie. Practic, datele menționate schițează portretul robot al jucăriei perfecte. Urmărind această logică, rezultă că o jucărie ideală ar trebui să antreneze simțurile copilului, să-i stimuleze imaginația și să-l încurajeze să interacționeze cu ceilalți. În plus, ar fi bine ca ea să fie de tip unisex. În caz contrar, influențăm nu doar gusturile copilului, îngrădindu-i libertatea de a alege, ci îi inoculăm anumite idei legate de așteptările pe care societatea le are de la el, inhibându-l și lipsindu-l de ocazia de a-și dezvolta propriile talente.

Cum să alegi jucăriile pentru un copil

Cunoscând importanța jucăriilor pentru dezvoltarea celor mici atât din punct de vedere fizic, precum și psihic, specialiștii au venit cu diverse sugestii pentru părinți la capitolul: Cum să alegi jucăriile pentru un copil. În mare, acestea se axează pe criteriul vârstei, ținând cont de interesele pe care le au copiii la un moment dat, dar și de abilitățile pe care ar trebui să le învețe/cunoască atunci.

Astfel, Child Development Institute oferă următorul ghid de alegere a jucăriilor:

 • Pentru bebelușii de până la 1 an

Jucăriile zornăitoare constituie cea mai bună opțiune pentru această categorie de vârstă. Sunt trei motive ca un părinte să le aleagă. Primul – jucăriile zornăitoare contribuie activ la dezvoltarea abilităților motorii, dar și la o bună coordonare mâini-ochi. Al doilea – viu colorate, ele îi fascinează pe bebeluși și le stimulează simțurile, în special văzul și auzul. Al treilea motiv vizează contribuția jucăriilor zornăitoare la experiența de învățare. Mai ales că bebelușii sunt la vârsta când descoperă lumea din jur, fiind dornici de învățare. Orice formă, textură, sunet sau gust nou le poate furniza o nouă viziune despre lumea înconjurătoare.

Pe măsură ce cresc, sugarii mai pot folosi jucării precum cuburile pentru a înțelege relațiile de tip cauză-efect, confruntându-se, totodată, cu fenomenul temporarității lucrurilor.

 • Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani

Jocurile educative, cum ar fi cele de tip sortator sau cutiuțele muzicale, constituie alegerea perfectă pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani. Ele sunt un mijloc prin care cei mici își pot dezvolta abilitățile motorii, învățând totodată mai multe lucruri despre simetrie, culori ș.a.

Firește, cei mici pot manifesta predilecția pentru jucăriile lor vechi, de exemplu cuburile. E un lucru normal. Însă, în acest interval de timp, atrag atenția specialiștii, trebuie să ținem cont că ies la iveală talentele celui mic. Ele pot fi identificate printr-o simplă observare a modului în care acesta se joacă și a preocupărilor pe care le are. În mod evident, pentru a identifica și cultiva talentul unui copil, e necesar să-i oferim, înainte de toate, cât mai multe ocazii să și-l manifeste. Iar jucăriile educative se pot dovedi utile, scoțând la iveală și interesele picilor pentru cifre (matematică), pentru culori (artă), muzică etc.

Conform WikiHow, tot în această perioadă se formează și obiceiurile legate de stilul de viață. Iată motivul pentru care experții sugerează alegerea unor jucării care să încurajeze mișcarea în aer liber. În categoria dată pot fi incluse jucăriile de tras/împins, clasica minge, jucăriile pentru nisip etc.

 • Copiii preșcolari

Când ating vârsta preșcolară, este timpul ca cei mici să înceapă să învețe să scrie și să numere, punându-se totodată un accent deosebit pe dezvoltarea abilităților lingvistice. Cercetătorii au demonstrat că 50% din capacitatea noastră de a învăța se dezvoltă în jurul vârstei de 4 ani, arată Mother.ly. Firește, asta nu înseamnă că jumătate din inteligența cuiva se formează până la 4 ani, ci, pur și simplu, demonstrează că un copil își dezvoltă principalele metode de învățare în primii ani de viață.

Există o mulțime de jucării care încurajează educația preșcolarilor într-un mod interactiv. De la simple puzzle-uri sau carduri alfabet, până la gadget-uri electronice performante, toate pot furniza baza de informații necesare de care cei mici vor avea nevoie odată cu începerea școlii.

 • Copiii școlari

Jucăriile se pot dovedi utile, distractive și educative, inclusiv pentru copiii care merg la școală. Oferindu-le elevilor șansa de a se distra în timp ce fac apel la lucrurile învățate în timpul orelor, nu face altceva decât să le îmbunătățească memoria. În plus, după cum susține o zicală din popor: „repetiția este mama învățăturii”.

Potrivite pentru școlari sunt, de asemenea, jocurile care urmăresc dezvoltarea unui hobby.

Indiferent de vârsta copilului, experții sugerează că jucăriile alese n-ar trebui să fie niciodată: cu capete ascuțite, cu o greutate mare, cu componente magnetice mici sau alcătuite din materiale toxice.

De ce să alegi jucării din lemn

Analiza suporturilor pentru tăiat alcătuite din lemn sau plastic, a scos la iveală că cele din urmă se degradează mai rapid și pot constitui un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, conform Huffpost. Același lucru pare a fi valabil și când vine vorba de jucării.

Jucăriile din lemn au început să fie produse în masă în secolul al XVIII-lea, primele având formă de puzzle și fiind menite să-i învețe pe copii geografia. În cele trei secole care s-au scurs, ele au continuat să fie produse sub diverse forme, deși au intrat într-un con de umbră, odată cu răspândirea tot mai mare a jucăriilor de plastic.

În ultima vreme însă, popularitatea lor a început să crească. Motivele sunt cât se poate de evidente. Jucăriile din lemn sunt sigure pentru copii și prietenoase cu mediul înconjurător.

Dacă încă te-ntrebi de ce să le alegi, Tom’s of Maine oferă alte trei motive suplimentare:

 • Durabilitate

Jucăriile din lemn sunt mai durabile, producând mai puține deșeuri decât cele din plastic.

 • Calitate înaltă la prețuri accesibile

Contrar așteptărilor, jucăriile din lemn nu te vor lăsa cu o gaură în buget, deși au marele avantaj de a nu conține PVC, ftalați cancerigeni sau alte substanțe chimice precum plumbul, utilizate la fabricarea și vopsirea jucăriilor din plastic.

 • Originalitate

Deși s-ar părea că jucăriile din lemn sunt mai puțin atractive decât cele din plastic, rezultatele unor concursuri internaționale arată contrariul. Unele jucării din lemn au câștigat chiar și premii, grație creativității de care au dat dovadă creatorii lor. În plus, să ne amintim că o jucărie din lemn, kendama, a generat recent o adevărată modă în rândul tinerilor.

Tipuri de jucării din lemn

Jucăriile din lemn existente astăzi pe piață pot fi împărțite în trei categorii, conform LoveToKnow:

 • Jucării din lemn tip constructor

Extrem de populare la începutul anilor 1900, jucăriile-constructor realizate din lemn rămân printre preferatele copiilor. Iar cap de afiș sunt Tinker Toys, elaborate în America și care din 2001 s-au ales cu titlul de cele mai bune jucării din lemn pentru bebeluși și preșcolari.

 • Jucării din lemn care mimează lucrurile adulților

Cei mici adoră să joace rolul de adulți. Iată motivul pentru care jucăriile care sunt copii miniaturale ale ustensilelor de bucătărie, ale uneltelor de lucru ș.a. sunt pe placul lor. Iar pe lângă plăcere, îi ajută să capete și dexteritate.

 • Jucării din lemn educative

De la cuburi, puzzle-uri, blocuri alfabet și socotelnițe, magazinele de jucării oferă o gamă variată de jucării educative din lemn,care transformă învățătura într-o joacă.

Atunci când le alegi, Handmadeology sugerează că ar fi bine să atragi atenție la: tipul lemnului din care sunt făcute (optează pentru lemn tare) și prezența metalelor în structura jucăriei (metalele ar trebui evitate sau, în caz că sunt indispensabile, să fie vorba doar de oțel inoxidabil). De asemenea, jucăriile din lemn trebuie să fie bine șlefuite (non-abrazive) și, dacă sunt vopsite, culoarea să fie rezistentă.

Jucării din lemn versus jucării din plastic

Dacă ne lăsăm cuprinși de febra jocului, iar tema articolului ne permite să fim ludici, atunci ne-am putea imagina un dialog între jucăriile din lemn și cele din plastic.

Jucăriile din lemn și-ar începe pledoaria punctându-și principalele opt calități, conform Kaboutjie:

 • Sigure.
 • Durabile.
 • Excelente pentru stimularea imaginației.
 • Utile pentru dezvoltarea logicii și cogniției.
 • Perfecte pentru dezvoltarea abilităților motorii și a forței copilului.
 • Educative.
 • Estetice.
 • Prietenoase cu natura.

Jucăriile din plastic ar prelua imediat ștafeta. Și, înainte de a-și enumera calitățile, s-ar grăbi să puncteze punctele slabe ale jucăriilor din lemn precum greutatea lor mai mare, care îngreunează utilizarea sau pericolul ca, fiind roase de către copii, să-i zgârâie.

Apoi, împăcate, ar aminti punctele lor forte, menționate și de BucketOfToys:

 • Mai ieftine (deseori).
 • Lavabile, deci mai lesne de curățat.
 • Incitante, grație culorii și flexibilității de care dau dovadă.

Firește, jucăriile din lemn nu s-ar da bătute și le-ar aminti jucăriilor din plastic, atât faptul că au de trei ori mai puține calități, precum și nenumăratele lor dezavantaje: o durată de viață mai scurtă, ușor deteriorabile în urma mușcăturilor sau acțiunilor exercitate de copii, prezența pericolului ca bucăți din ele să fie înghițite, provocând asfixiere. Și, nu în ultimul rând, faptul că elimină în natură substanțe chimice nocive, fiind puțin ecologice și periculoase pentru sănătatea celor mici.

În mod previzibil, analizând plusurile și minusurile, discuția ar scoate la iveală că jucăriile din lemn sunt o alegere mult mai bună.

Concluzii

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au apelat la jucării, cunoscând lumea inclusiv prin intermediul lor. Astăzi, psihologii susțin unanim că jucăriile au un rol incontestabil în dezvoltarea fizică și psihică a celor mici, contribuind la integrarea lor în societate.

Odată cu dezvoltarea industriei și a tehnologiei, pe piață a apărut un număr imens de jucării create din diverse materiale. Cele mai frecvente sunt din plastic sau din lemn. Studiile efectuate de-a lungul anilor au scos în evidență faptul că plasticul se poate dovedi extrem de nociv atât pentru sănătate, cât și pentru mediul înconjurător. Iată de ce, jucăriile din lemn au intrat din nou în atenția părinților. Accesibile și creative, acestea sunt recunoscute pentru simplitatea, durabilitatea și rolul lor educativ. În plus, sunt biodegradabile și eco. Un detaliu cu atât mai important cu cât, anual, datele NPD arată că, în lume, sunt comercializate circa 400 milioane de jucării. Tu ce alegi?

Resurse despre „De ce să alegem jucăriile din lemn în detrimentul celor de plastic?”

 1. scholastic.com
 2. wehavekids.com
 3. childdevelopmentinfo.com
 4. wikihow.com
 5. mother.ly
 6. huffingtonpost.com
 7. tomsofmaine.com
 8. kids.lovetoknow.com
 9. handmadeology.com
 10. kaboutjie.com
 11. bucketoftoys.com
 12. aptparenting.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie

Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294

Jucăriile din lemn şi siguranţa copiilor. Nu sunt periculoase jucăriile din lemn?

Articol redactat de Cosmina Florescu şi verificat de dr. GEORGE DEJEU, specialist în Chirurgie.

Sumar:

 1. Siguranţa copiilor în casă şi la joacă
 2. La ce să fii atent când alegi jucăriile, astfel încât copilul să fie în siguranţă
 3. Beneficiile jucăriilor din lemn
 4. Tipuri de jucării din lemn
 5. Jucăriile din lemn: periculoase sau nu?
 6. Patru  motive pentru care orice copil ar trebui să aibă jucării din lemn
 7. Concluzii
 8. Resurse despre „Jucăriile din lemn şi siguranţa copiilor. Nu sunt periculoase jucăriile din lemn?”

Siguranţa copiilor în casă şi la joacă

Joaca este cea mai frumoasă şi mai firească modalitate prin care cei mici se descoperă pe ei, explorează lumea înconjurătoare și îşi dezvoltă abilităţile şi talentele. Jucăriile şi jocurile vor ajuta copilul să crească frumos, să se dezvolte fizic şi psihic, să comunice şi, nu în ultimul rând, să fie echilibrat şi fericit.

Însă, pentru ca toate acestea să se întâmple în mod firesc, trebuie întrunite câteva condiţii. În primul rând, orice jucărie care intră în contact cu cel mic trebuie să fie adaptată vârstei acestuia, gradului de dezvoltare fizică şi psihică, precum şi contextului respectiv.

Pe măsură ce cresc, abilităţile micuţilor se dezvoltă, iar combinate cu setea lor de explorare pot genera contexte de-a dreptul periculoase pentru ei. Acesta este unul dintre motivele pentru care un copil nu trebuie lăsat nesupravegheat. Siguranţa copilului înseamnă şi asigurarea unui mediu, pe cât posibil, lipsit de pericole. Riscul de accidentare există atât în casă, cât şi afară.

Pericolele din interior sunt multe. Din acest motiv, ar trebui ca cel mic să nu se joace în toată casa şi să aibă un spaţiu clar delimitat, unde ar fi mai uşor de eliminat riscurile de accidentare. Deoarece acest lucru este greu de realizat, indicat este să se ia măsuri de siguranţă în toată casa.

Siguranţa copilului în casă înseamnă supravegherea de către un adult responsabil, asigurarea unui mediu sigur şi instruirea copilului pentru a putea realiza ce este periculos şi ce nu.

În primul rând, mobilierul din casă trebuie să fie sigur. Dulapurile la care cel mic are acces trebuie prinse de perete pentru a elimina riscul răsturnării.

Riscul căzăturilor este unul dintre cel mai des întâlnite. Pentru a-l evita pe cât posibil, se vor monta uşiţe de siguranţă la scări, iar ferestrele vor fi tot timpul închise sau asigurate cu gratii. Se vor monta senzori de lumină, astfel încât, dacă cel mic pleacă noaptea spre toaletă, să nu se lovescă.

Arsurile reprezintă un alt risc ce trebuie înlăturat de către adult. Orice recipient cu băuturi fierbinţi va fi pus într-un loc sigur, nu pe mese sau dulapuri la care cel mic poate ajunge. Copilul nu va avea voie în preajma aragazului sau a cuptorului atâta timp cât se găteşte, chiar dacă există grilaj de siguranţă. Dacă în casă există sobă sau şemineu, atunci se va monta neapărat grilajul de siguranţă care are rolul de a ţine copilul departe de foc.

Atâta timp cât sunt copii în casă, substanţe precum detergenţi, solvenţi, diluanţi, albitori sau orice alt tip de produs chimic nu vor fi depozitate la întâmplare. Se va alege un loc sigur, într-o cămară răcoroasă, pe un raft poziţionat sus. De asemenea, dulapul cu medicamente va fi foarte bine asigurat, astfel încât cel mic să nu aibă acces la el.

Prizele vor fi asigurate cu mici capsule de siguranţă care nu vor fi uitate niciodată. Imediat ce un adult a folosit o priză, va pune la loc capsula de siguranţă.

Un mediu sigur presupune multă ordine. Nu vor fi lăsate prin casă şnururi, cordoane, corzi, frânghii, pungi, saci sau orice alt obiect care l-ar pune pe copil în pericol, prin joacă ajungând să se sufoce.

Apa reprezintă un mare pericol pentru copii. În primul rând, copilul nu va fi lăsat nesupravegheat pe timpul băiţei şi nu se vor păstra recipiente mari pline cu apă.

Pericolul pentru cei mici există şi afară. Atunci când copiii merg la joacă în curte, se impun măsuri ca şi în interior. Dacă există piscină, atunci obligatoriu va fi împrejmuită cu gard de protecţie, cel mic mergând la apă doar însoţit, indiferent dacă ştie sau nu să înoate.

Dacă se amenajează un loc de joacă, atunci acesta va avea incluse doar jocuri sigure adaptate vârstei, bine asigurate şi delimitate printr-un gard de protecţie de restul curţii.

Se vor asigura toate sursele de electricitate şi de foc, limitând accesul copiilor către acestea. În cazul în care există animale în curte, atunci acestea vor avea un padoc al lor, acolo unde copilul nu are acces nesupravegheat.

Locurile publice de joacă pot fi un pericol pentru copil atâta timp cât nu este destinat vârstei lui, dacă nu este bine întreţinut şi dacă cel mic rămâne nesupravegheat, prezenţa unui adult fiind obligatorie.

Tot  o măsură de siguranţă obligatorie este folosirea căştilor, cotierelor şi a genuncherelor atunci când copilul merge pe bicicletă, role sau trotinete, conform raisingchildren.net.au, babycenter.com.

La ce să fii atent când alegi jucăriile, astfel încât copilul să fie în siguranţă

Conform CPSC – U.S Consumer Products Safety Commission, majoritatea copiilor care ajung la camerele de urgenţă ale spitalelor din cauza accidentelor provocate de jucării este reprezentată de copii cu vârsta sub 5 ani. Curiozitatea acestora, neconştientizarea pericolelor şi lipsa supravegherii unui adult conduc la astfel de situaţii, uneori dramatice.

Din acest motiv, atunci când se cumpără o jucărie, se ţine cont ca aceasta să fie sigură pentru copil. În primul rând, jucăriile date copilului sunt doar cele destinate vârstei şi abilităţilor lui. Se va acorda o foarte mare atenţie copiilor care au tendinţa de a băga totul în gură, indiferent de vârstă. Riscul de sufocare este foarte mare. Din acest motiv, nu i se vor pune la dispoziţie jucărioare sau jucării demontabile. În mod normal, până la vârsta de 3 ani, copilul va primi doar jucării mai mari decât guriţa lui. Chiar dacă are tendinţa să o ducă la gură, nu o va putea introduce în cavitatea bucală.

De asemenea, nu se vor procura jucării grele, nici prevăzute cu benzi, şireturi sau cureluşe. Se vor evita piesele care au ataşaţi magneţi mici care se pot dezlipi. Printre preferatele copiilor, sunt baloanele. Plăcute şi colorate, acestea sunt totuşi extrem de periculoase atât ca materie primă folosită la fabricare, cât şi ca risc de sufocare, dacă cel mic ingerează vreo bucăţică de balon spart.

Pentru a fi în siguranţă, cel mic trebuie să ştie cum să manevreze o jucărie. Din acest motiv, părintele va ţine cont atunci când procură o jucărie nouă, dacă gradul de dezvoltare fizică şi psihică al copilului permite manevrarea corectă şi sigură a jucăriei respective. O bicicletă mai mare decât permite fizicul copilului poate genera accidente grave. Un copil cu probleme de echilibru şi mobilitate nu va fi pus pe role, patine sau skateboard decât atunci când va fi pregătit, chiar dacă cei de vârsta lui deja stăpânesc aceste activităţi.

Foarte importantă este calitatea jucăriei. O jucărie trebuie să prezinte date clare despre provenienţa acesteia şi despre compuşii materialului din care este fabricată. Se vor evita jucăriile din materiale alergene sau toxice. Jucăriile vor fi verificate permanent de către părinte pentru a nu suferi modificări şi pentru a fi ajustate pentru nevoile celui mic. De exemplu, o jucărie muzicală va necesita reglarea sonorului, astfel încât să nu fie foarte tare şi să genereze disconfort. O tricicletă va fi ajustată pe mărimea celui mic, astfel încât să se menţină o postură  corectă, conform babycenter.com, thespruce.com.

Beneficiile jucăriilor din lemn

Jucăriile din lemn reprezintă cele mai bune variante atunci când se vizează siguranţa, dar şi educarea şi dezvoltarea celor mici.

Lemnul este cel mai vechi material folosit în fabricarea jucăriilor. Este un material foarte rezistent, iar caracteristica de ecologic îi conferă calitatea de a nu fi toxic, ceea ce este foarte important pentru copii. Lemnul are o textură plăcută şi confortabilă, jucăriile din lemn fiind foarte apreciate de către cei mici. Lemnul este folosit în fabricarea jucăriilor pentru toţi copiii cu vârste între 0 – 14 ani. Pe lângă faptul că o jucărie din lemn este foarte frumoasă, acesta prezintă şi caracteristica de a fi sigură. Jucăriile din lemn vizează foarte mult dezvoltarea creativităţii şi a inteligenţei, descoperirea de noi abilităţi şi buna coordonare a mişcărilor în cazul celor mai micuți.

Tratate cu substanţe şi vopsele non-toxice, jucăriile din lemn prezintă multe beneficii pentru cei mici. Pornind de la textura plăcută şi foarte rezistentă în timp, până la rolul educativ al acestora, jucăriile din lemn ocupă un loc fruntaş pe lista preferinţelor celor mici, dar şi a părinţilor mulţumiţi de calitatea superioară a acestei materii prime ecologice, conform kaboutjie.com.

Tipuri de jucării din lemn

Jucăriile din lemn acoperă aproape întreaga gamă educaţională pe care o vizează creşterea şi dezvoltarea prin joc şi joacă. Lemnul este folosit pentru fabricarea jucăriilor atât de interior, cât şi de exterior, fiind un material foarte rezistent şi maleabil.

Există jucării din lemn pentru bebeluşi: carusele vesele, mici zornăitori cu chipuri vesele şi colorate, puzzle-uri din două sau trei piese, figurine, cuburi de construit, cutiuţe muzicale, mese de activităţi, premergătoare, căluţi sau antemergătoare.

Pentru cei mai mărişori, jucăriile din lemn reprezintă o adevărată sursă de descoperire şi dezvoltare, având un puternic caracter educativ. Puzzle-uri din multe piese, cuburi de construit, mese de lucru cu activităţi complexe şi elaborate, truse de scule, cărucioare şi căsuţe din lemn pentru păpuşi, mozaicuri, seturi de construit, ceasuri din lemn, table magnetice cu piese din lemn, personaje şi animăluţe din lemn, toate au rolul de a angrena copilul într-o joacă foarte plăcută care are rolul de a-i stimula imaginaţia şi de a-i dezvolta inteligenţa.

Paleta de jocuri din lemn care presupun mai mulţi jucători s-a extins foarte mult. Pe lângă bine cunoscutul şah sau domino, părinţii pot procura unele dintre cele mai diferite jocuri care le vor stimula şi dezvolta comunicarea, conform kaboutjie.com.

Jucăriile din lemn: periculoase sau nu?

Atunci când se vorbeşte despre siguranţa copilului în timpul jocului, trebuie vizate mai multe aspecte. Dacă o jucărie întruneşte toate normele de siguranţă şi calitate, însă nu este adaptată vârstei şi stadiului de dezvoltare ale celui mic, atunci nu va mai fi sigură, ci va reprezenta un pericol pentru copil. Dacă unui bebeluş i se vor da piese mici dintr-un puzzle, atunci acesta este în pericol din cauza jucăriei, nu pentru că jucăria nu este bună, ci pentru că nu este indicată celor mici care pot băga piesele în guriţă.

Privind lucrurile din acest punct de vedere, o jucărie de lemn va fi periculoasă pentru un bebeluş dacă ea este destinată palierului 5 – 7 ani.

De asemenea, o jucărie educativă din lemn prevăzută cu şnururi şi recomandată copiilor peste 5 ani va reprezenta un pericol pentru un copil mic a cărui dezvoltare fizică şi psihică nu permite manevrarea corectă.

O jucărie din lemn poate deveni periculoasă doar dacă nu se respectă indicaţiile de pe ambalaj, dacă nu este păstrată şi întreţinută corect, fapt ce ar conduce la deteriorarea acesteia, dar şi dacă este folosită în alt scop decât cel pentru care a fost concepută.

Jucăriile din lemn reprezintă un palier masiv de jucării şi jocuri educative şi distractive, însă, dacă nu sunt adaptate vârstei şi abilităţilor copilului, dacă nu sunt folosite şi întreţinute corect, pot deveni pericole, asemeni oricărei alte jucării, indiferent din ce material ar fi fabricată, conform thespruce.com.

Patru  motive pentru care orice copil ar trebui să aibă jucării din lemn

Părintele care doreşte să asigure copilului un mediu sigur, plăcut şi propice educaţiei, formării şi dezvoltării, trebuie să cumpere pentru cel mic jucării din lemn. Orice copil ar trebui să aibă jucării din lemn din mai multe motive.

Siguranţa şi rezistenţa oferite de o jucărie din lemn sunt asigurate de calităţile incontestabile ale lemnului. Lemnul este un material bio cu o textură plăcută, însă extrem de solid. O jucărie din lemn nu va reprezenta niciun pericol pentru copil, atâta timp cât jucăria este destinată vârstei lui. Jucăriile din lemn nu se rup cu ușurință, de aceea riscul de a avea muchii ascuțite sau de a se rupe în bucăți mici și a pune în pericol siguranța copiilor este mult mai mic, conform thenaturalparentmagazine.com.

Rolul educativ al jucăriilor din lemn este extrem de important. Jucăriile din lemn stimulează imaginaţia şi inteligenţa celor mici, contribuind astfel la dezvoltarea şi descoperirea de noi abilităţi, susţinând învăţarea prin joc.

Calităţile ecologice specifice lemnului sunt extrem de importante atunci când este vorba de siguranţă. Lemnul este un material natural fără compuşi toxici, recomandat copiilor cu fond alergic. Jucăriile din lemn nu vor polua casa cu substanțe chimice nedorite – spre deosebire de jucăriile din plastic care conțin din plin aceste substanțe pe care nu le doriți în apropierea copilului dvs., conform thenaturalparentmagazine.com.

Aspectul jucăriilor din lemn este foarte important. Culorile vesele şi textura fină a unei jucării din lemn va atrage cu siguranţă orice copil.

Concluzii

Lemnul este un material ecologic folosit în fabricarea jucăriilor încă din cele mai vechi timpuri. O jucărie din lemn este sigură, frumos colorată, rezistentă şi durabilă, asigurând posibilitatea celui mic de a-şi descoperi simţurile, de a dezvolta noi abilităţi, de a se forma, de a-şi specula imaginaţia şi inteligenţa. Jucăriile din lemn reprezintă o mare atracţie atât pentru bebeluşi, cât şi pentru cei mari, iar pentru a se bucura de toate beneficiile de care dispune, va trebui aleasă corespunzător vârstei copilului.

Resurse despre „Jucăriile din lemn şi siguranţa copiilor. Nu sunt periculoase jucăriile din lemn?”

 1. raisingchildren.net.au
 2. babycenter.com
 3. thespruce.com
 4. kaboutjie.com
 5. admissions-rewiew.org.uk
 6. thenaturalparentmagazine.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie

Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294

Rolul centrului de activităţi în dezvoltarea copiilor

Articol redactat de Livia Şandru și verificat de psiholog Denisa Zdrobis.

Sumar:

 1. Despre centru de activităţi
 2. De ce să ţii cont când alegi centrul de activităţi
 3. Tipuri de centre de activităţi
 4. Rolul centrului de activităţi în dezvoltarea copiilor
 5. Până la ce vârstă se poate juca cu centrul de activităţi
 6. Concluzii
 7. Resurse „Rolul centrului de activităţi în dezvoltarea copiilor”

Despre centru de activităţi

Centrele de activităţi reprezintă spaţii special concepute pentru ca cei mici să se joace în voie, experimentând în acelaşi timp şi activităţi educative şi de dezvoltare armonioasă atât fizică, cât şi mentală.

Pentru aceste centre se aleg spaţii confortabile care să ofere siguranţă maximă.

Materialele din care sunt construite centrele de activitate trebuie să fie rezistente, non-toxice, să aibă suprafaţa netedă pentru a nu-l răni pe micuţ. În plus, cu ajutorul acestui centru de joacă, i se va asigura copilului o poziţie naturală a coloanei atunci când va alege să interacţioneze cu jucăriile cu care acesta este prevăzut.

Centrul trebuie să asigure copilului cele mai potrivite condiţii de îngrijire şi dezvoltare fizică, cognitivă, psiho-emoţională şi socială, în conformitate cu particularităţile lui individuale şi de vârstă.

Alte roluri ale centrului:

Să ajute la stimularea potenţialului nativ, al creativităţii şi al independenţei. Să dezvolte capacitatea de interacţionare cu alţi copii, cu adulţii şi mediul înconjurător pentru a acumula cunoştinţe, deprinderi, atitudini şi comportamente noi.
Să faciliteze procesul de descoperire a propriei identităţi și a imaginii de sine.
Să asigure copilului un mediu sigur, stimulativ, prietenos, atractiv din punct de vedere cognitiv, afectiv şi social.
Să asigure integrarea şcolară şi socială a copilului prin achiziţionarea de  cunoştinţe, deprinderi şi atitudini necesare la intrarea în şcoală şi chiar pe parcursul vieţii. Este vorba de deprinderi care privesc modul sănătos de viaţă.
În procesul de dezvoltare a copilului, indiferent de vârstă, un rol important îl are psihopedagogul care poate depista din timp eventuale dificultăţi de dezvoltare, învăţare şi adaptare la noutăţile accesibile vârstei lor. În funcţie de rezultatele observaţiilor, aceștia vor oferi suportul necesar pentru depăşirea dificultăţilor şi asigurarea dezvoltării progresive a copilului. Împreună cu părinţii, vor alege pentru copil centrele de activităţi potrivite.

„Obiectivul educației în copilărie este să activăm dorința naturală a copiilor de a învăța” (Maria Montessori). Prin folosirea centrelor de activități și a jucăriilor, încurajăm și dezvoltăm dorința înnăscută a copilului de a explora, de a fi curios de ceea ce se întâmplă cu el și cu restul lumii. Este important un echilibru între petrecerea timpului printre jucării și interacțiunea cu alți oameni/copii din jurul lui și adulții care au grijă de el. Cu ajutorul jocurilor, copiii dezvoltă relații și comunică cu semenii lor. Dezvoltarea relațiilor cu persoanele semnificative din viața lor reprezintă baza unei dezvoltări normale pentru că au nevoie de modele de comportament care pot fi date numai de alți oameni. „Să nu credeți că educați copilul numai atunci când vorbiți cu el, când îl povățuiți sau îi porunciți. Îl educați în fiecare moment al vieții voastre, chiar și atunci când nu sunteți acasă. Felul cum vă îmbrăcați, cum vorbiți cu alți oameni, cum vă purtați cu dușmanii, cum râdeți, cum citiți ziarul – toate acestea au pentru copil o mare însemnătate” (A. S. Makarenko).” psiholog Denisa Zdrobis.

De ce să ţii cont când alegi centrul de activităţi

Alegerea unui centru de activităţi nu se face la întâmplare. Se ţine cont de vârsta copilului, de capacitatea lui de înţelegere şi de scopul pe care îl urmăresc părinţii.

Ofertele pieţii sunt multe, iar reclamele nu sunt întotdeauna cele mai potrivite pentru a simplifica lucrurile, aşa că se va cere sfatul unui pediatru specialist care cunoaşte copilul. Mama va studia cu atenţie jocurile şi centrele de activităţi grupate în funcţie de rolul lor în dezvoltarea copilului şi va alege ceea ce i se potriveşte.

Vom trece în revistă centre şi jucării pentru a uşura această alegere.

 • Pentru bebeluşi:

Centru de activităţi multifuncţional cu lumini şi sunete, pian, jucării zornăitoare, toate în culori şi forme care să atragă atenţia bebeluşului încă din primele luni de viaţă pentru a le stimula curiozitatea şi dorinţa de a explora. Imaginile şi formele viu colorate învaţă bebeluşii să îşi coordoneze mișcările, să își dezvolte/folosească simțurile.

Jucăriile sunt dispuse pe o arcadă, bebeluşul le descoperă treptat şi învaţă să interacţioneze cu ele mai întâi vizual, urmând să se sprijine în mâini şi începe să se joace cu ele, folosindu-se de simţurile tactil şi gustativ. Pentru a câştiga cât mai mult spaţiu de joacă şi mişcare a bebeluşului, arcada este îndepărtată şi în locul ei apar clapele muzicale. Bebeluşul va descoperi notele muzicale şi va asculta cântece apăsând pe tastele colorate. Centrul este astfel conceput pentru a oferi copilului toate facilităţile prin reglarea unghiului de poziţionare, încât să poată fi accesat în poziţia culcat sau în şezut. De asemenea, se poate regla şi volumul sonor pentru a fi plăcut şi util bebeluşului.

Un astfel de centru interactiv – educativ antrenează copilul în activităţi care dezvoltă abilităţile de coordonare a mişcărilor şi pe cele asociative (logice).

Pentru bebeluşii care încep să se deplaseze de-a buşilea sau susţinuţi a fost conceput antemergătorul simplu sau cel dotat cu jucării pentru a dezvolta simţul de orientare şi de interes pentru tot ce se află în imediata lor apropiere. Jucăriile sunt construite din plastic, plăcut colorate și scot diverse sunete atunci când sunt învârtite sau mişcate.

Scaunul este înalt şi căptuşit cu materiale care să ofere confort suplimentar în zona lombară. Se roteşte la 360̊  pentru ca bebeluşul să aibă acces la toate jucăriile şi activităţile. Dispune de posibilitatea reglării înălţimii pe patru nivele diferite, ceea ce face ca acest centru de activităţi să poată fi utilizat pe o perioadă îndelungată. Reglarea se face cu grijă pentru a asigura copilului să atingă solul cu întreaga talpă.

Dimensiunea este potrivită vârstei şi dezvoltării copilului pentru a-i conferi confortul necesar. Centrul are greutatea de aproximativ 1 – 2 kg, fiind dotat cu picioare stabile, astfel încât riscul răsturnării nu există sau e foarte scăzut.

 • Pentru copiii de vârste mai mari (peste 1 an şi jumătate):

Au fost concepute centre de activităţi creative dotate cu seturi care să descopere şi să stimuleze creativitatea, imaginaţia sau simţul artistic. Sunt jucării muzicale din lemn, jucării creative pentru fete şi băieţi care îi învaţă să deseneze, jocuri de ţesut şi desene de colorat, multe creioane şi carioci colorate.

În seria de activităţi creative sunt incluse şi puzzle-urile care îi ajută pe cei mici să-şi formeze şi să-şi dezvolte diferite abilităţi şi deprinderi, precum şi asimilarea într-un mod plăcut, practic şi atractiv a unor noţiuni noi.

Există o mare varietate de puzzle-uri educative, având complexitate diferită pentru a satisface necesităţile tuturor copiilor în funcţie de vârstă, capacitatea lor de înţelegere şi abilităţile de rezolvare.

Copiilor mai energici li se recomandă centre de activităţi sub forma unor plase pentru sărit. Copiii vor consuma energia şi se vor distra sărind, în timp ce vor explora vizual împrejurimile. În felul acesta, copilul va învăţa să-şi coordoneze atenţia, va învăţa cum  să se autodescopere şi să-şi antreneze motricitatea.

 • Pentru copiii de peste 4 – 5 ani (incluzând şi primii ani de şcolarizare)

Sunt jocuri mai complexe sub formă de puzzle-uri sau cărţi în imagini pentru a cunoaşte şi a explora Planeta Pământ. Copiii fac cunoştinţă cu noţiuni şi imagini privind formele de relief, poziţionarea şi recunoaşterea lor pe hartă după culoare, împărţirea planetei în spaţii destinate unor ţări sau continente. Se oferă copiilor călătorii şi excursii palpitante în cele două emisfere ale planetei. Copiii pot afla cât de adânci sunt marile oceane ale lumii şi vor face cunoştinţă cu cele mai mari animale din sălbăticie.Tot aici, vor afla care sunt cele mai interesante şi impresionante clădiri din lume. Prezentate în culori plăcute şi o grafică atractivă, aceste centre de activităţi sunt mijloace perfecte pentru dezvoltarea imaginaţiei, a îndemânării, a memoriei şi pentru îmbogăţirea vocabularului.

Şcolarilor le sunt adresate centre de activităţi sub formă de cărţi cu o imagistică bogată şi colorit atractiv care le stimulează optarea pentru diferite categorii de noţiuni, cum ar fi matematica, lingvistica, ştiinţa, logica, transformând procesul de învăţare dintr-o corvoadă într-o plăcere. În felul acesta, se vor naşte pasiunile de mai târziu.

Tipuri de centre de activităţi

Centrele de activităţi sunt grupate după vârsta copiilor cărora li se adresează.

 • Până la 1 an, centrele de activităţi au rolul de a trezi interesul pentru lumea înconjurătoare prin lumină, culoare, sunet şi ajută la descoperirea şi folosirea treptată a simţurilor cu care sunt înzestraţi. Se începe cu jucării zornăitoare, jucării viu colorate însoţite de sunete muzicale sau care imită glasul animalelor domestice din imediata apropiere a copilului. Pe măsură ce copilul înaintează în vârstă, centrele de activităţi cresc în dificultatea de folosire şi înţelegere. Aici se regăsesc antemergătoarele care îi ajută să se deplaseze, precum şi jucării ceva mai complexe cu care să interacţioneze.
 • Urmează o altă grupă de vârstă (după 1 – 2 ani) în care copilul este din ce în ce mai independent şi este dornic să exploreze tot ceea ce-i atrage atenţia, respectiv desenul, creioanele şi cariocile colorate. Pe măsură ce le foloseşte, aceste centre de activităţi îi devin cei mai buni prieteni, devenind modul concret de exprimare, de comunicare cu cei din jur. Tot acum se folosesc şi puzzle-uri uşoare care se rezolvă prin culori şi imagini.
 • Pentru vârstele de 4 – 5 ani şi chiar a primilor ani ai de școală, când copilul stăpâneşte noţiuni mai complexe, centrele de activităţi continuă să crească în complexitate. Puzzle-urile au deja o tematică, un subiect, o poveste, un erou cunoscut, mai apar şi cărţi ilustrate prin imagini, dar şi prin poveşti concise, pe care copilul de memorează cu interes şi le reproduce cu plăcere. Copilul face cunoştinţă cu Lumea Planetei Pământ prin jocuri, desene şi cărţi din care află noţiuni interesante despre locul lui în Univers. Desigur, este o exagerare voită, dar în mod precis copilul va fi marcat de toate noutăţile de acest gen şi pe măsură ce va înainta în vârstă, va încerca să afle tot mai multe amănunte.
 • În anii şcolarizării, centrele de activităţi vor ţine pasul cu evoluţia copilului în procesul educativ, de noutăţi descoperite în lecturile suplimentare. Copilul îşi va descoperi posibilităţile şi abilităţile cognitive şi le va folosi la maximum pentru îmbogăţirea universului de cunoştinţe.

Activităţile suplimentare îl vor ajuta pe copil să-şi exteriorizeze preferinţele şi să le exerseze până la limita de pasiuni, acestea putându-se regăsi uneori în profesiile alese la vârsta adultă.

Rolul centrului de activităţi în dezvoltarea copiilor

Pentru a se dezvolta complet, un copil trebuie să exploreze cât mai mult şi să aibă parte de experienţe cât mai variate încă din primii ani de viaţă. De aceea, este necesar ca orice părinte să investească în activităţi extraşcolare şi să se implice activ în educaţia nonformală a celui mic.

Unii părinţi au însă tendinţa de a supraaglomera programul celor mici cu tot felul de activităţi pe care le consideră interesante sau utile, motiv pentru care se impune o mare atenţie la câteva aspecte.

Copilul trebuie să fie sănătos şi relaxat pentru ca solicitarea unui program suplimentar celui de la şcoală să nu reprezinte o povară obositoare.
Copilul trebuie să prezinte atracţie pentru una dintre aceste activităţi încât să o frecventeze cu plăcere şi interes.
Se va ţine seama de programul şcolar şi nu se va încărca programul zilnic cu activităţi extraşcolare mai mult de două ore pe zi.
Se va respecta ritmul de lucru al copilului şi nu se vor face presiuni asupra lui în funcţie de comparaţiile cu alţi copii, deoarece acest lucru îl poate face să piardă încrederea în sine, transformându-l într-un copil abătut, timid şi trist. Acest lucru poate influenţa negativ chiar rezultatele la învăţătură.
Se va păstra un echilibru pentru toate activităţile şi un timp liber dedicat jocului. Astfel, copilul va fi relaxat, fericit şi plin de energie.
Câteva posibile activităţi extraşcolare:

 • Oferirea de jocuri educative atractive pentru ca timpul de joacă petrecut acasă sau în parc să fie plăcut pentru copil şi să contribuie la dezvoltarea gândirii logice,  a creativităţii şi la încercarea abilităţii. Se poate opta pentru puzzle-uri cu diferite niveluri de dificultate, banc de lucru din lemn, camion din lemn pentru asamblat, joc labirint, joc gherghef pentru ţesut şi altele asemănătoare.
 • Practicarea unui sport pentru dezvoltare fizică armonioasă, pentru menţinerea unei sănătăţi perfecte şi pentru a învăţa să fie disciplinat, atent, rapid şi perspicace. Sigur, alegerea sportului ar trebui să fie pe placul copilului, dar şi potrivit posibilităţilor lui de acomodare. Sunt preferabile jocurile de echipă pentru ca micuţul să înveţe ce înseamnă spiritul de echipă şi să-şi formeze noi prieteni.
 • Abordarea pasiunii pentru artă se poate concretiza prin:
 • Frecventarea unui club de teatru – dacă e vorba de un copil cu o expresivitate deosebită, dornic de a fi mereu în centrul atenţiei. La clubul de teatru, copilul va învăţa să-şi gestioneze emoţiile, să-şi exprime liber sentimentele diferenţiindu-le. O asemenea activitate desfăşurată în grup îi dă posibilitatea micuţului de a socializa,  de a cunoaşte o mare varietate de persoane şi de a-şi înmulţi grupul de prieteni.
 • Dezvoltarea talentelor native muzicale sau de artă plastică: dacă copilului îi place să fredoneze melodiile pe care le aude, să inventeze cântece noi sau să imite diferite instrumente muzicale folosinde-se de obiecte casnice, cu siguranţă, respectivul copil are talent muzical şi o chemare firească pentru a-l împlini. Acelaşi lucru se poate spune şi despre un copil căruia îi place să reproducă în imagini, grafice sau pictate ceea ce vede sau ceea ce simte. Cu siguranţă, copilul are nevoie de studii de arte plastice pentru a-şi defini personalitatea artistică. Micul muzician poate să urmeze o şcoală de muzică pentru a descifra secretele instrumentelor muzicale şi cum le poate folosi sau poate să-şi şlefuiască vocea dacă are talent de solist vocal. Astfel, copiii cu talente artistice vor avea o stare de spirit pozitivă, vor căpăta încredere de sine şi îşi vor dezvolta abilităţile creative. Ei trebuie susţinuţi de cei dragi.
 • Învăţarea unei limbi străine poate fi un alt motiv pentru activităţi extraşcolare. Dacă copilul se arată interesat de acest lucru şi dacă demonstrează o uşurinţă deosebită pentru asimilarea unei limbi străine, mai ales a celor de circulaţie internaţională, trebuie încurajat şi ajutat să facă acest lucru urmând cursuri cu profesori specializaţi.

Până la ce vârstă se poate juca cu centrul de activităţi

Practic, nu se poate vorbi de o limitare a folosirii centrelor de activităţi după vârstă întrucât acestea se vor regăsi într-o formă sau alta pe toată durata vieții. La vârsta adultă, individul va folosi centre de activităţi reprezentate de cărţi, spectacole de teatru, film, dans şi muzică, emisiuni televizate sau presă scrisă, doar că aceste oportunităţi nu se mai numesc centre de activităţi ca la vârsta copilăriei.

Concluzii

Procesul de dezvoltare a societăţii sub toate aspectele cunoaşte o viteză tot mai accentuată şi pentru a face faţă acestui proces şi provocărilor ce se impun, omul trebuie să se adapteze permanent. Centrele de activităţi sunt mijloacele ideale pentru reuşita acestui proces şi cu cât se vor folosi mai timpuriu şi mai intens, se va dovedi utilitatea lor.

Resurse

 1. mamaot.com
 2. raisingchildren.net.au
 3. pathways.org
 4. everydayhealth.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

denisa.zdrobis@gmail.com

Care sunt cele mai potrivite jucării care ajută la dezvoltarea motrică a copiilor?

Articol redactat de Panseluța Codreanu și verificat de medic dr. Dejeu George, specialist în chirurgie.

Sumar:

 1. Dezvoltarea motrică a copilului în funcție de vârstă
 2. Semne care ar trebui să te îngrijoreze
 3. Jucăriile pot ajuta la dezvoltarea motrică. Iată care sunt și ce caracteristici trebuie să îndeplinească!
 4. Activități pe care le pot face părinții pentru dezvoltarea motrică a copilului
 5. La ce tip de terapeut și terapii să apelezi dacă copilul tău are probleme în dezvoltarea motrică.
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „Care sunt cele mai potrivite jucării care ajuta la dezvoltarea motrică a copiilor?” 

E. Claparede: „Copilăria este făcută pentru a te juca.”

Nu există niciun dubiu asupra acestui adevăr. Mult timp, jocul a fost considerat o banalitate specifică celor mici, neavând nicio legătură cu dezvoltarea micuțului. Însă jocul este mai mult decât o simplă activitate prin care îi ținem ocupați pe cei mici. Din contră, ludicul reprezintă o activitate specifică copilăriei care își pune amprenta asupra dezvoltării copilului pe mai multe planuri: fizic, psihic și social. În acest articol, vom aprofunda dezvoltarea fizică, și anume dezvoltarea motrică. Dezvoltarea motrică implică grupurile musculare mai mari și mai puternice ale corpului. La început, dezvoltarea acestor mușchi permit copilului să își țină capul sus, să stea, să se târască, pentru ca atunci când a depășit copilăria timpurie, să poată merge independent, să poată alerga și să poată sări.

Dezvoltarea motrică a copilului în funcție de vârstă

Prin mâinile lui, copilul dumneavoastră face legătura între gândire și acțiune.” Rhoda Erhardt, terapeut pediatru.

Pornind de la această afirmație a terapeutului Rhoda Erhardt, este necesar ca părintele să urmărească mișcările mâinilor nou – născutului în primele zile/luni de viață.

Iată la ce trebuie să vă așteptați în primele 12 luni de viață!

La vârsta de 0 – 3 luni, mișcările mâinilor copilului dumneavoastră sunt involuntare. Un joc pe care îl puteți face este să puneți un deget în palma micuțului, urmărind ca degetele acestuia să se închidă în jurul lui, acesta fiind un răspuns automat. Cu timpul, aceste reflexii se vor transforma în acțiuni voluntare.

Vârsta de 4 – 6 luni este de o importanță crucială în dezvoltarea abilităților motorii ale copilului. Va începe să își coordoneze gândurile cu mișcările, va începe să își prindă propriile picioare și mâini, precum și să transfere obiecte dintr-o mână în alta.

Sfatul specialistului este ca adultul să schimbe frecvent pozițiile bebelușului, în felul acesta abilitățile motorii sunt provocate în moduri diferite dezvoltându-se mai bine.

Când se aduce în discuție subiectul dezvoltarea motrică la copil, trebuie stabilit încă de la început certitudinea că nu toți copiii se dezvoltă în același ritm, astfel încât orice fișă/listă de acest gen nu face altceva decât reprezintă un instrument de lucru care punctează parametrii de dezvoltare motrică ai copilului, conform parents.com.

Dezvoltarea motrică a copilului cu vârsta cuprinsă între 12 – 18 luni.

Abilitățile motorii sunt:

 • Începe să meargă independent.
 • Se apleacă să ridice ceva de jos.
 • Să tragă o jucărie după el în timpul mersului.

Abilități motorii pentru copil cu vârsta cuprinsă între 18 luni – 2 ani:

 • Fuge destul de bine.
 • Sare în jos și înainte.
 • Stă pe vârf cu suport.
 • Aruncă o minge într-o cutie sau înainte.

Un copil cu vârsta cuprinsă între 3 – 4 ani are următoarele abilități motorii:

Motricitate grosieră:

 • Merge drept cu privirea înainte.
 • Stă într-un picior (5 secunde).
 • Lovește mingea cu piciorul.
 • Merge în cerc.
 • Aleargă și schimbă direcția cu oprire.
 • Sare înainte.
 • Coboară scările pășind alternativ fără să se țină de balustradă.

Motricitate fină:

 • Face un puzzle simplu.
 • Face un turn din mai mult de nouă cuburi.
 • Decupează urmărind o linie dreaptă.
 • Face un pod din trei cuburi.
 • Potrivește sau alege obiectele doar pe baza indicilor tactili: rece/cald, ud/uscat, lipicios etc.
 • Modelează plastilina.
 • Ține creionul cu trei degete.
 • Desenează, imitând adultul, cercul, pătratul.

Pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 4 – 5 ani, specialiștii amintesc următoarele abilități motorii:

 • Aruncă o minge mică aproape.
 • Prinde o minge aruncată de altcineva.
 • Desenează schematic un om.
 • Conturează modelul palmei.
 • Reproduce o construcție din cuburi dintr-o imagine.
 • Lipește hârtie sau alte materiale.
 • Colorează interiorul unui cerc.
 • Trasează linii diagonale și zigzag.
 • Desenează un triunghi imitând un adult.

Dezvoltarea motrică a unui copil de 5 – 7 ani.

 • Coboară scările ducând un obiect.
 • Aleargă printre obstacole.
 • Sare din poziția ghemuit.
 • Desenează un romb după model.
 • Desenează o imagine cu cel puțin trei obiecte.
 • Face puzzle complex.
 • Decupează figuri complexe.
 • Potrivește literele identice.
 • Scrie litere și cifre, copiind după model, dar chiar și fără model, conform kamloopschildrenstherapy.org.

„Dobândirea abilităților motorii fine și grosiere este doar o parte a dezvoltării copiilor și este importantă pentru creșterea și dezvoltarea independenței copiilor. Având un control bun asupra motricității lor, copiii pot explora mai ușor lumea, învățând lucruri noi zi de zi.” Doctor George Dejeu

Semne care ar trebui să te îngrijoreze

Preocuparea unui părinte începe din momentul în care află că va avea un copil și crește odată cu venirea noii ființe pe lume. Astfel, pe lângă grijile care țin de igienă, asigurarea confortului necesar, modalitatea de alăptare, diversificare etc., există permanent interesul acut pentru o dezvoltare motrică în limitele graficului de creștere pe vârste ale celui mic. Atunci când dezvoltarea motrică este mult mai înceată decât ritmul obișnuit sau când apar nelămuriri cu privire la ritmul de dezvoltare, părintele trebuie să caute îndrumare, sfat și soluții la medicul specialist care va fi recomandat de pediatru, atunci când situația o cere, conform kamloopschildrenstherapy.org.

Deși fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, există totuși unele semne care să-l determine pe părinte să facă o programare la medic. Urmează o clasificare a acestor semne de îngrijorare pe perioadă de vârstă:

0 – 3 ani:

 • Nu își ține capul ridicat (1,5 – 3 luni).
 •  Nu stă pe burtă și plânge atunci când este pus în această poziție (2 – 3 luni).
 • Palma este puternic închisă în pumn și nu se deschide (2 – 3 luni).
 • Nu stă în poziția șezând (5,5 – 8 luni).
 • Nu se ridică în patru labe, iar atunci când e pus în patru labe, îi alunecă genunchii în lateral (8 – 9 luni).
 • Nu face pași cu susținere (6,5 – 12,5 luni).
 • Nu merge de-a bușilea (10 – 11 luni).
 • Nu duce obiecte la gură.
 • Nu se rostogolește de pe burtă pe spate (3 – 6,5 luni).
 • Nu poate introduce sau scoate obiecte din diverse recipiente.
 • Nu poate apuca obiecte mici.
 • Nu își folosește ambele mâini.
 • Nu poate realiza un turn din 3 – 4 cuburi.

O încetinire a dezvoltării motrice poate reprezenta o problemă, motiv pentru care nu trebuie găsite pretexte pentru a amâna o vizită la medic. Chiar din primele zile/săptămâni sau luni de viață, bebelușul își poate pierde posibilitatea de recuperare. Astfel, tonusul muscular anormal, menținerea incorectă a capului, a trunchiului și a membrelor reprezintă adevărate semne de îngrijorare.

Jucăriile pot ajuta la dezvoltarea motrică. Iată care sunt și ce calități trebuie să îndeplinească!

Jocul a fost și va continua să rămână specific atât copilăriei timpurii, cât și după aceasta. Prin joc, mușchii micuțului se fortifică, aceasta fiind și modalitatea celui mic de a interacționa cu lumea și de a o cunoaște. Adultul care supraveghează dezvoltarea micuțului trebuie să fie implicat activ în dezvoltarea motrică a acestuia. Creativitatea în acest domeniu trebuie să se dezlănțuie, fiind ajutată de diverse jucării care pot ajuta.

Varietatea jucăriilor ne permite să alegem varianta cea mai potrivită, ținând cont de unele calități pe care acestea trebuie să le îndeplinească:

 • Să fie specifice vârstei copilului.
 • Materialul din care este confecționată poate fi din material textil, moale (în cazul bebelușilor) sau din plastic de foarte bună calitate, care să nu prezinte colțuri de care micuțul se poate lovi. În felul acesta este îndepărtată preocuparea referitoare la igiena respectivei jucării, deoarece materialul textil se poate spăla la mașina de spălat, iar plasticul poate fi curățat cu ușurință.
 • Jucăriile pot fi alcătuite din mai multe piese viu colorate (forme geometrice, litere afabetului, diverse animale/păsări etc.). în felul acesta, în joaca sa, micuțul va dezvolta coordonarea gândire – mâini pentru a le potrivi sau pentru a se întinde să adune părțile componente.
 • Jocurile trebuie să fie educative și să antreneze copilul în mișcare.

Pentru a învăța să-și coordoneze mișcările sincronizându-le cu privirea, sunt recomandate următoarele jucării: jetoane magnetice, seturi de alfabet de culori și mărimi diferite, tricicleta și jucării de călărit pentru copiii mai mari, jucării de tras și de împins etc., conform therapyshoppe.com.

Activități pe care le pot face părinții pentru dezvoltarea motrică a copilului

Cel mai important lucru pe care îl poate face un părinte pentru dezvoltarea motrică a copilului este să îi respecte individualitatea care implică și propriul ritm de dezvoltare. Există însă și o listă lungă de activități benefice pe care părinții le pot face alături de copiii lor pentru a facilita acest proces. Activitățile trebuie adaptate în funcție de vârstă și de preferințele micuțului.

Iată câteva idei!

 • Citiți-i povești celui mic încă de când este în burtică și păstrați-vă acest obicei pentru cel puțin o dată pe zi!
 • Petreceți timp în natură, lăsându-l să se bucure de fiecare moment petrecut afară (ex. săritul în bălți, analiza unei frunze/flori, culegeți frunze/flori etc.).
 • Plimbarea cu bicicleta sau trotineta prin parc.
 • Jucați diferite jocuri cu cel mic: de-a v-ați ascunselea, „baba oarba”, fotbal, aruncați mingea, alergați împreună, faceți baloane de săpun etc.
 • Jucați-vă în nisip, de-a bucătăria, cu mașinuțele, cu păpușile sau cu plastilină.
 • Decupați desene sau cuvinte pe care le puteți așeza într-o anumită ordine.
 • Plantați ceva în grădină.
 • Faceți un puzzle împreună.
 • Organizați o competiție după ce ați realizat un zmeu.
 • Titirezul.
 • Faceți diferite jocuri din hârtie: avioane, evantaie, bărci etc.
 • Schimbarea poziției bebelușului în fiecare noapte ajută la dezvoltarea mușchilor gâtului și previne apariția torticolisului, conform pathways.org.

Când ne referim la primele luni de viață ale nou – născutului, jocul pentru care poate opta părintele este:

 • joaca cu degetele, analizându-i și arătându-i mânuțele;
 • îți pui mâinile pe față, jucând cucu – bau;
 • îi arăți diverse obiecte de culori diferite;
 • îl lași să se joace cu mâncarea;
 • îi arăți cum trebuie să țină lingurița;
 • îi dai în mână diverse obiecte, conform parents.com.

La ce tip de terapeut și terapii să apelezi dacă copilul tău are probleme în dezvoltarea motrică

Terapiile reprezintă o parcurgere a unor procedee specifice pentru a ajuta copilul să devină autonom (să devină un copil independent) și sunt un instrument de lucru benefic pentru dezvoltarea pe mai multe planuri a copiilor.

Terapeutul este medicul specializat în terapeutică, ramură a medicinei care studiază mijloacele și metodele de tratament, precum și modul de utilizare a medicamentelor; știința vindecării bolilor.

Atunci când dezvoltarea motrică a copilului dă semne de încetinire sau apar semne de îngrijorare, părintele trebuie să meargă fără întârziere la medicul pediatru, iar acesta va recomanda terapeutul și terapia de care micuțul are nevoie pentru a se putea bucura în cele din urmă de o dezvoltare motrică armonioasă.

În cazul copiilor care au întârzieri în dezvoltarea motrică, se recomandă următoarele terapii.

Kinetoterapie – ajută la dezvoltarea motricității. Îi ajută pe copii să își cunoască propriul corp și să depășească problemele aferente. Obiectivele acesteia sunt în primul rând de a dezvolta motricitatea generală și fină, de a educa ritmul și coordonarea mișcărilor, precum și orientarea și organizarea spațio – temporală.

Hidroterapia sau terapia prin apă este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Apa neutralizează efectele gravitației, ajutând copilul să se miște cu puțin efort. Ca efecte, pe lângă faptul că îmbunătățește funcționarea plămânilor, fortifică extremitățile: mâini, brațe, picioare, degete. Poate fi utilizată în tratarea bolilor neuromusculare, cât și a celor care țin de întârzieri de dezvoltare sau ADHD.

Meloterapia sau terapia prin muzică. Datorită influențelor sonore armonioase, este folositoare ca mijloc de recuperare a unor deficiențe cognitive, dar și motorii.

Ludoterapia – aici totul se realizează prin joacă.

Terapia Dévény – tehnică manuală specială pentru stimularea directă a sistemului nervos și pentru dezvoltarea motrică a copilului.

Concluzii

Nimic nu este mai frumos și nicio răsplată nu este mai frumoasă decât ca un părinte să își vadă copilul sănătos din punct de vedere fizic și psihic. De asemenea, nimic nu este mai admirabil decât a asigura copilului toate ingredientele necesare unei dezvoltări armonioase. Dacă în primele luni de viață, părintele se bucură de prezența micuțului și învață treptat care îi sunt nevoile, începând cu primul an de viață copilul va aduce bucurie și zâmbet pe fețele adulților când va face primii pași. Pe de altă parte, nimic nu este mai trist decât a descoperi că propriul copil este suspectat de încetiniri ale dezvoltării motrice și nu se bucură de un ritm relativ asemănător de dezvoltare cu al celorlalți copii.

Înarmându-se cu tenacitate, curaj și optimism, copilul cu probleme de dezvoltare motrică poate fi inclus în diverse terapii, iar cu ajutorul specialistului de care are nevoie, problemele pot fi doar o amintire urâtă sau pot fi ținute sub control.

Între timp, dincolo de tot și indiferent de situația în care vă aflați, nu uitați să vă bucurați de copilăria copilului dumneavoastră retrăindu-vă încă o dată copilăria!

Resurse despre „Care sunt cele mai potrivite jucării care ajută la dezvoltarea motrică a copiilor?”

 1. kamloopschildrenstherapy.org
 2. kamloopschildrenstherapy.org
 3. emedicinehealth.com
 4. verywellfamily.com
 5. therapyshoppe.com
 6. parents.com
 7. pathways.org

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie

Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294

Copiii cu autism şi jucăriile. Cât de importante sunt jucăriile în diagnosticarea, evaluarea şi îmbunătăţirea simptomelor în autism?

Articol redactat de Andreea Roşu și verificat de psiholog Denisa Zdrobis.

Sumar:

 1. Ce este autismul şi la ce vârstă se poate diagnostica?
 2. Indicii şi simptome ale copilului care suferă de autism
 3. Cum poţi să îmbunătăţeşti viaţa unui copil care suferă de autism?
 4. Jucăriile şi rolul important pe care îl deţin în viaţa unui copil cu autism. Diagnosticare, evaluare şi îmbunătăţirea simptomelor cu ajutorul jucăriilor
 5. 4 sfaturi care le vin în ajutor părinţilor care au copii cu autism
 6. Resurse „Copiii cu autism şi jucăriile. Cât de importante sunt jucăriile în diagnosticarea, evaluarea şi îmbunătăţirea simptomelor în autism?”

Autismul poate fi definit ca fiind o afecţiune complexă neuro-comportamentală, care în cele mai multe cazuri se manifestă prin deficienţe asociate cu abilităţile sociale, de vorbire şi printr-o serie de comportamente rigide şi repetitive.

Date fiind multitudinea şi varietatea simptomelor şi faptul că niciun pacient cu autism nu seamană cu alt pacient, această afecţiune poartă denumirea de tulburare de spectru autist. Acest termen-umbrelă acoperă întreg spectrul de simptome, abilităţi şi niveluri de insuficienţă. În funcţie de severitate, autismul poate varia de la un handicap care limitează într-o oarecare măsură viaţa altfel normală a pacientului la o invaliditate devastatoare care poate necesita îngrijire de specialitate.

În esenţă, copiii cu autism prezintă probleme de comunicare. Ei au probleme în a înţelege ce gândesc şi ce simt oamenii din jurul lor. Prin urmare, este foarte greu să se exprime fie prin cuvinte, prin gesturi şi atitudini, fie prin mimică sau prin atingeri.

Ce este autismul şi la ce vârstă se poate diagnostica?

Autismul este un spectru de tulburări strâns legate şi care au un nucleu comun de simptome. În cele mai multe cazuri, tulburările de spectru autist încep să îşi facă apariţia încă din primele luni de viaţă, continuând apoi pe tot parcursul copilăriei, provocând întârzieri de vorbire, de interacţiune şi chiar de joacă.

Semnele şi simptomele autismului variază foarte mult, la fel ca efectele sale. Unii copii cu autism prezintă doar deficienţe uşoare, în timp ce alţii se confruntă cu mai multe obstacole. Totuşi, majoritatea copiilor cu autism prezintă, cel puţin într-o oarecare măsură, probleme de comunicare verbală şi non-verbală, probleme de interacţiune cu persoanele şi cu mediul din jurul lor, probleme de gândire, toate fiind însoţite de un comportament considerat inflexibil.

Există opinii diferite în rândul medicilor, experţilor, cercetătorilor şi părinţilor cu privire la ce anume cauzează autismul şi care este cea mai potrivită formă de tratament. Există totuşi un fapt cu care cu toţii sunt de acord, şi anume intervenţia timpurie şi intensivă oferă un ajutor uriaş, conform helpguide.org.

În cazul copiilor aflaţi în situaţii de risc şi care prezintă semne timpurii, diagnosticarea şi tratamentul pot face diferenţa. Simptomele comportamentale ale tulburării de spectru autist apar adesea la începutul dezvoltării. Cei mai mulţi dintre copiii diagnosticaţi cu autism au început să prezinte primele semne între primele12 – 18 luni de viaţă sau chiar şi mai devreme.

Printre cele mai frecvente semne timpurii ale autismului se numără incapacitatea copilului de a avea un contact vizual, lipsa răspunsului atunci când este strigat, absenţa unui reacţii atunci când i se arată ceva, abilităţi slabe de joc şi probleme de comunicare non-verbală. Foarte mulţi părinţi nu îşi dau seama că aceste semne indică o problemă şi încep să se gândească la autism doar atunci când copilul ajunge la vârsta tipică la care ar trebui să înceapă să vorbească şi nu vorbeşte. Majoritatea copiilor cu autism au fost diagnosticaţi după ce au împlinit vârsta de 3 ani.

Cercetările arată că depistarea precoce şi intervenţia timpurie îmbunătăţesc semnificativ rezultatele, aşa că este important să fiţi atenţi la comportamentul copilului chiar din primele luni de viaţă. Depistat cât mai devreme, tratamentul poate profita de plasticitatea remarcabilă a creierului.

Dacă ar trebui să aducem în discuţie vârste cât mai precise, simptomele autismului apar adesea între 12 – 18 luni, însă autismul este greu de diagnosticat înainte de 24 de luni. Dacă semnele sunt detectate până la vârsta de 18 luni, tratamentul intensiv poate ajuta la inversarea simptomelor.

Multora le vine greu sa înţeleagă de ce simptomele autismului sunt atât de greu de detectat şi de ce, în cele mai multe cazuri, autismul este diagnosticat abia după vârsta de 2 ani. O explicaţie ar putea fi că cele mai timpurii semne ale autismului nu implică prezenţa unor comportamente anormale, ci implică tocmai absenţa unor comportamente normale. În multe cazuri, cele mai frecvente simptome ale autismului sunt interpretate greşit, părinţii considerând că au un copil bun, liniştit şi chiar independent. În realitate, copilul suferă de autism, aşa că nu poate stabili un contact vizual nici măcar cu mama sa, nu poate interacţiona cu cei din jur, nu răspunde la îmbrăţişări şi la alte gesturi de afecţiune şi nu aşteaptă să fie luat în braţe, conform nichd.nih.gov.

Indicii şi simptome ale copilului care suferă de autism

Niciun copil care suferă de autism nu seamănă cu altul, deoarece tulburările de spectru autist sunt foarte multe şi variate. În general, această tulburare de dezvoltare afectează modul în care copiii comunică, se comportă sau interacţionează cu ceilalţi. Simptomele pot fi foarte uşoare sau foarte severe. Mai mult decât atât, unii copii încep să prezinte unele semne în primele luni de viaţă, iar alţi copii par să aibă o dezvoltare normală în primele câteva luni sau ani de viaţă şi de abia apoi încep să prezinte simptome.

Cele mai recente date arată că doar jumătate dintre părinţii copiilor cu autism au observat simptome până la împlinirea vârstei de 12 luni, în timp ce ceilalţi părinţi au observat semne de autism până la împlinirea vârstei de 2 ani. Copiii cu tulburări de spectru autist vor avea simptome pe tot parcursul vieţii, dar este posibil să apară unele ameliorări pe măsură ce înaintează în vârstă. Spectrul de tulburări de autism fiind foarte amplu, unii copii ar putea avea probleme foarte vizibile, în timp ce alţii s-ar putea confrunta cu probleme mai puţin severe. În toate cazurile de autism, într-o mai mică sau mai mare măsură, se observă tulburări de socializare, de comunicare şi de comportament.

 • Abilităţi sociale. Un copil cu autism întâmpină dificultăţi în a interacţiona cu alţii. Ar putea dori să aibă relaţii apropiate, dar nu ştie cum. Tulburările sociale pot fi vizibile până la vârsta de 8-10 luni. Acestea pot include absenţa unei reacţii atunci când este strigat, lipsa interesului faţă de joacă şi comunicarea cu alţii, dorinţa de a fi singur, evitarea sau respingerea contactului fizic, incapacitatea de a înţelege emoţiile sale şi ale celor din jurul său.
 • Comunicare. Aproximativ 40% dintre copiii cu tulburări din spectrul autismului nu vorbesc deloc, iar între 25 – 30% dezvoltă anumite abilități lingvistice în timpul copilăriei, dar apoi le pierd. Unii copii cu autism încep să vorbească mai târziu în viață. Majoritatea copiilor cu autism au probleme de comunicare şi prezintă doar câteva sau mai multe simptome precum întârzierea dezvoltării abilităţilor lingvistice, voce plată sau robotizzata, indiferent de situaţie, repetarea aceleiaşi expresii de mai multe ori, probleme cu pronumele (de exemplu, spune tu în loc de eu), absenţa limbajului non-verbal, incapacitatea de a rămâne pe subiect atunci când vorbeşte sau răspunde la întrebări, nu detectează sarcasmul sau glumele.
 • Tulburări de comportament. Copiii cu autism acţionează în moduri care par neobişnuite sau prezintă interese care nu sunt tipice. De exemplu, pot prezenta un comportament repetitiv (se balansează continuu, se joacă cu întrerupătorul, pocnesc din degete), formează fixaţii asupra unor anumite activităţi sau obiecte, au propria rutină sau un ritual specific şi se supără foarte tare atunci când ceva deranjează acea rutină. Au sensibilitate extremă la atingere, lumină şi sunet, nu imită comportamentele adulţilor, au obieceiuri alimentare neobişnuite (pot prefera doar mâncarea de o anumită culoare), sunt agitaţi, impulsivi (acţionează fără să gândească), au un comportament agresiv atât cu sine, cât şi cu alţii şi prezintă atenţie redusă, conform webmd.com.

Cum poţi să îmbunătăţeşti viaţa unui copil care suferă de autism?

Pentru a îmbunătăţi viaţa unui copil care suferă de autism şi pentru a-i înţelege comportamentul trebuie să aflaţi cât mai multe lucruri despre autism şi trebuie să ajungeţi să înţelegeţi lucrurile care îl afectează, inclusiv starea lui. Indiferent de provocarea cu care se confruntă copilul dumneavoastră, încercaţi să aflaţi cât mai multe informaţii despre factorii unici medicali, comportamentali şi psihologici care îi afectează dezvoltarea. Citiţi despre autism şi adresaţi întrebări medicului personal sau terapeutului ori de câte ori ceva vi se pare neclar!

De asemenea, de mare ajutor v-ar fi să discutaţi cu alţi părinţi ai căror copii suferă de autism pentru a determina dacă comportamentul provocator al copilului dumneavoastră este tipic sau individual. De exemplu, mai sunt şi alţi părinţi care au probleme în a-şi îmbrăca copilul dimineaţa? Împărtășirea experiențelor vă va oferi o modalitate de a măsura așteptările dumneavoastră și de a învăța ce comportamente sunt legate de diagnosticul copilului și care sunt acele comportamente care ţin strict de dezvoltarea firească a copiilor. De asemenea, puteți obține câteva sfaturi utile despre cum să faceți față comportamentului pe care îl observați. Odată ce ştiţi cum să diferenţiaţi comportamentul tipic tulburărilor de spectru autist şi comportanentul specific vârstei, puteţi stabili unele aşteptări comportamentale realiste, conform autismspeaks.org.

În al doilea rând, foarte important atât pentru părinţi, cât şi pentru copiii cu autism este stabilirea unei discipline. Desigur, stabilirea unor reguli și a unei discipline reprezintă o provocare pentru orice părinte. Din acest motiv, întocmiţi un plan simplu şi lucraţi treptat cu fiecare nouă provocare. Pe măsură ce copilul dumneavoastră atinge un obiectiv comportamental, puteţi trece la următorul.

Pe lângă disciplină, mai este necesară şi o rutină. Copiii cu anumite afecțiuni, cum ar fi autismul și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, răspund foarte bine la disciplina care are la bază cunoașterea exactă a ceea ce se va întâmpla. Așa că încercați să rămâneți la aceeași rutină în fiecare zi. De exemplu, dacă copilul dumneavoastră are tendința de a se odihni după-amiaza după școală, stabiliți un program pentru timpul liber. Poate că trebuie să aibă o gustare mai întâi și apoi să îşi facă temele înainte de joacă. Graficele pot fi utile. Dacă copilul dumneavoastră este non-verbal, puteţi utiliza stickere pentru a indica ce activitate urmează. Stabiliți un program care să fie realist și să încurajeze cooperarea copilului dumneavoastră.

Poate că cel mai important gest pe care îl puteţi face pentru a îmbunătăţi viaţa unui copil cu autism este să credeţi în el. Gândiţi-vă că orice copilaş are nevoie de multă practică şi de mai multe încercări înainte de a reuşi să meargă fără să cadă, nicidecum nu veţi cumpăra un scaun cu rotile de la primele căzături. Tot această atitudine este necesară şi în cazul unui copil cu autism. Chiar dacă nu se poate încălţa singur nici a zecea oară, lăsaţi-l să mai încerce şi continuaţi să îl încurajaţi. Ori de câte ori credeţi că micuţul dumneavoastră poate face ceva, îi veţi da forţa necesară pentru a atinge acel obiectiv. Același lucru este valabil și pentru comportament. De exemplu, dacă copilul dumneavoastră este prea agresiv atunci când se joacă cu alți copii, nu opriți complet jocul. În schimb, lucrați cu copilul dumneavoastră, includeţi pauze în joc şi integraţi momente mai puţin solicitante fizic. Utilizați disciplina acolo unde este necesar, sub formă de pauze și reguli precum „nu atingeți” și oferiți recompense atunci când cerinţele dumneavoastră sunt îndeplinite.

Indiferent ce s-ar întâmpla, nu renunţaţi să credeţi în copilul dumneavoastră. Este bine de ştiut că un comportament agresiv care este ignorat în primii ani poate deveni insuportabil sau chiar periculos în anii adolescenţei sau la vârsta adultă. Fiţi cât se poate de răbdători şi încercaţi să vă faceţi timp pentru a lucra alături de copilul dumneavoastră şi pentru a-l ajuta să devină cea mai bună versiune a sa. Uneori, încrederea părinţilor este singurul lucru de care copilul cu autism are nevoie pentru a reuşi, conform kidshealth.org.

Jucăriile şi rolul important pe care îl deţin în viaţa unui copil cu autism. Diagnosticare, evaluare şi îmbunătăţirea simptomelor cu ajutorul jucăriilor

Copiii cu autism, la fel ca toţi ceilalţi copii, au nevoie de jucării pentru a se putea bucura de o dezvoltare armonioasă şi de o copilărie fericită. Doar că ori de câte ori dorim să achiziţionăm jucării pentru un copil cu autism, mult mai indicat ar fi să ne gândim la capacitatea sa de dezvoltare, şi mai puţin la vârstă. În general, toate jucăriile sunt însoţite de o recomandare de vârstă, întrucât la elaborarea lor s-a ţinut cont de caracteristicile specifice acelei vârste, de exemplu ce interese are şi în ce stadiu de dezvoltare se află un copil de trei ani.

Jucăriile pentru copii cu autism trebuie să îndeplinească aceleaşi standarde de calitate şi de siguranţă ca cele pentru toţi copiii. Nu trebuie să aibă margini ascuţite, nu trebuie să fie tăioase, nu trebuie să aibă piese mici care se desprind şi nici nu trebuie să se spargă dacă sunt aruncate. Toate jucăriile trebuie să fie sigure şi să nu reprezintă un pericol de sufocare. Achiziţionarea unei jucării pentru un copil cu autism poate fi o provocare, dar în realitate trebuie doar să ţineţi cont de câteva aspecte. În primul rând, jucăriile care au un efect calmant şi liniştitor sunt foarte apreciate. Jucăriile de pluş şi animalele de pluş umplute sunt alegeri foarte bune pentru utilizarea lor în casă, afară sau pe parcursul călătoriilor cu maşina şi în vacanţe. La fel de potrivite sunt şi păturile din materiale moi.

Pentru că problemele de comunicare, neînţelegerile şi conflictele sociale sunt frecvente în rândul copiilor cu autism, stresul, anxietatea şi căderile nervoase pot fi frecvente. O jucărie liniştitoare este plăcută şi utilă atât pentru copil, cât şi pentru întreaga familie. Luaţi în considerare jucăriile care sunt prevăzute cu elemente de mişcare lentă şi repetitivă, care pot calma vizual. Gândiţi-vă la o clepsidră, la stickere fosforescente sau la jucării care proiectează lumini pe tavan sau chiar Aurora Borealis, conform autismspeaks.org.

Jucăriile senzoriale sunt alte alegeri excelente. Mulţi copii se bucură de obiecte care emit vibraţii blânde, cum ar fi o pernă cu o vibraţie liniştitoare. Jucăriile care emit lumini sunt grozave, la fel şi jucăriile muzicale. Dacă copilului îi place să atingă o mulţime de lucruri sau adoră o anumită textură, orientaţi-vă spre jucării tactile, animale de pluş, bile din material textil sau jucării din lemn. Totuşi, elementele senzoriale trebuie să fie moderate. Aveți grijă să nu alegeți o jucărie care să fie copleșitoare. Poate fi mai bine să optaţi pentru o jucărie care oferă un singur tip de stimulare, fie ea tactilă, auditivă sau vizuală. O jucărie cu prea multe elemente de stimulare poate provoca suprastimulare și stres.

În prezent, sunt o multitudine  de jucării care susţin dezvoltarea abilităţilor sociale. Pentru că o caracteristică a autismului este dată de incapacitatea de interacţiune sau de întârzierea dezvoltării abilităţilor sociale, jucăriile care încurajează această latură sunt recomandate. Abilitățile sociale sunt complexe și există numeroase jocuri care acoperă o mare varietate de scenarii pentru a-i ajuta pe copii să le dobândească. Învățarea de a recunoaște emoțiile și de a empatiza este o aptitudine socială vitală, fiind disponibile jucării şi pentru dezvoltarea acestei abilităţi.

Învăţarea de a purta o conversaţie este o altă abilitate vitală, iar jocurile cu întrebări sunt alegeri foarte bune. În cele din urmă, jucăriile care îi învaţă pe cei mici ce înseamnă cauză şi efect sunt cele mai potrivite pentru copiii cu autism. De exemplu, construirea unui turn din piese şi apoi dărâmarea lui îl poate face pe copilul cu autism să se răzgândească în anumite situaţii, să renunţe treptat la agresivitate şi să fie mai puţin impulsiv, conform nationalautismresources.com.

4 sfaturi care le vin în ajutor părinţilor care au copii cu autism

De multe ori, auzim experţii vorbind despre managementul comportamentului copiilor. Acest management sau modelare a comportamentului nu înseamnă nicidecum pedepsirea sau demoralizarea copilului. În schimb, reprezintă o modalitate de a stabili limite şi de a comunica aşteptările într-un mod care dă dovadă de grijă şi dragoste. Disciplina, corectarea acţiunilor copiilor, arătându-le ce este bine şi ce este rău, ce este acceptabil şi ce nu este acceptabil, sunt cele mai importante modalităţi prin care toţi părinţii pot arăta copiilor că îi iubesc şi că nu sunt niciodată singuri.

 1. Disciplină şi perseverenţă. Beneficiile disciplinei sunt aceleaşi, indiferent că vorbim despre copii cu autism sau care nu suferă de autism. De fapt, copiii cu autism răspund foarte bine la disciplină şi structură. Dar, pentru ca disciplina şi structura să funcţioneze, părinţii trebuie să facă din disciplină o prioritate şi trebuie să fie consecvenţi. Toți copiii, indiferent de nevoile și abilitățile lor, au nevoie de o anumită coerență. Când pot anticipa ce se va întâmpla în ziua următoare, se simt încrezători și în siguranță.
 2. Utilizaţi recompense. Întocmiţi un sistem care include recompense pentru un comportament bun şi consecinţe naturale pentru un comportament neadecvat. Consecințele naturale sunt pedepsele care sunt direct legate de comportament. De exemplu, dacă copilul aruncă mâncare, îi puteţi lua farfuria. Dacă nu răspunde la această consecinţă naturală, îl puteţi priva de o jucărie.
 3. Utilizați mesaje clare și simple. Comunicaţi care sunt așteptările dumneavoastră într-un mod simplu. Pentru copiii cu autism, acest lucru poate necesita imagini sau gesturi. Păstrați limbajul verbal și vizual simplu, clar și consistent. Explicați cât mai simplu posibil ce comportamente doriți să vedeți. Consistența este cheia, deci asigurați-vă că bunicii, îngrijitorii, frații și profesorii susţin aceste strategii.
 4. Încurajările şi laudele sunt, de asemenea, de mare ajutor. Încurajaţi realizările, reamintindu-i copilului ce poate câştiga dacă va îndeplini un anumit obiectiv. Și, asigurați-vă că vă lăudați și recompensați copilul atât pentru efort, cât și pentru succes, conform kidshealth.org.

În cele din urmă, trebuie să aveţi o încredere neştirbită în abilităţile personale. Disciplina şi tot ceea ce presupune ea poate fi obositoare. Vor fi zile bune când veţi fi uimiţi de progresul copiilor, dar şi zile proaste când veţi crede că toată munca de până acum a fost în zadar şi că progresul este undeva departe. Totuşi, modelarea comportamentului copiilor este o provocare pentru toţi părinţii. Dacă vă veţi stabili aşteptările în conformitate cu abilităţile copilului şi veţi crede în copilul dumneavoastră şi în abilităţile personale, progresele se vor arăta de la o zi la alta.

„Toate aceste recomandări este bine să fie respectate de părinți și de adulți din viața copiilor cu autism, în paralel cu o terapie care este obligatorie și absolut necesară. Numai o terapie susținută și pe termen lung poate duce la vindecarea sau la ameliorarea simptomelor. Doar terapia însă nu este suficientă dacă persoanele de îngrijire ale copiilor cu tulburări din spectrul autist nu continuă acasă munca făcută în timpul ședințelor de terapie ți nu tin cont de indicațiile terapeuților și a celorlalți specialiști.

Din păcate, este greu și poate fi copleșitor pentru mulți părinți să accepte că al lor copil poate avea o astfel de tulburare și pot apărea anumite mecanisme de apărare, cum ar fi negarea, pentru a se proteja de durerea acceptării unui diagnostic de tulburare de spectru autist.

Este important de știut că, atunci când sunt diagnosticate timpuriu, persoanele care suferă de autism au cele mai mari șanse de a fi cât mai bine recuperate. De aceea, este important să mergem la un consult de specialitate când observăm orice fel de semne că nu se dezvoltă copilul conform cu stadiul de dezvoltare în care se află și să începem terapia cât mai repede cu putință.” Psiholog Denisa Zdrobis.

Resurse despre „Copiii cu autism şi jucăriile. Cât de importante sunt jucăriile în diagnosticarea, evaluarea şi îmbunătăţirea simptomelor în autism?”

 1. helpguide.org
 2. nichd.nih.gov
 3. kidshealth.org
 4. webmd.com
 5. helpguide.org
 6. autismspeaks.org
 7. autismspeaks.org
 8. nationalautismresources.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

denisa.zdrobis@gmail.com

Care sunt jucăriile care pot fi incluse în categoria jucării educative?

Articol redactat de Andreea Roşu și verificat de psiholog Denisa Zdrobis.

Sumar:

 1. Ce înseamnă jucării educative?
 2. Din ce materiale sunt realizate jucăriile educative?
 3. Tipurile jucăriilor educative
 4. Beneficiile jucăriilor educative
 5. Jucării educative pe grupe de vârstă
 6. Resurse: Care sunt jucăriile care pot fi incluse în categoria jucării educative?”

Este dovedit ştiinţific că învăţarea prin joc are un rol deosebit pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Jocul este cea mai naturală formă prin care cei mici dobândesc cunoştinţe noi. Totodată, jocul este modalitatea prin care copiii înţeleg lumea din jurul lor şi își exprimă curiozitatea firească. Nu în ultimul rând, jocul oferă bucurie, este spontan şi voluntar, implică angajamentul activ şi imaginaţia, nefiind orientat în mod extrinsec spre un obiectiv. Iar dacă jocul este facilitat şi de unele jucării educative, beneficiile vor fi şi mai multe.

Jucăriile educative nu sunt nicidecum plictisitoare şi nu se rezumă doar la litere, cifre şi cuvinte simple. Dimpotrivă, jucăriile educative reuşesc să răspundă la toate nevoile şi solicitările copiilor, fiind concepute în scopul susţinerii şi dezvoltării continue a abilităţilor copiilor.

„Joaca este un mod minunat de a petrece timp cu copiii noștri, în familie. În timpul jocului, îi putem ajuta pe copii să se descopere pe ei și lumea înconjurătoare, le putem descoperi aptitudinile, să le dezvolte și îi putem ajuta să își însușească anumite abilități. Este bine să ținem cont de capacitățile lor, dar și de perioada de dezvoltare în care se află, pentru că este posibil ca atunci când ajung la grădiniță sau la școală, în cazul în care sunt cu mult înaintea colegilor lor, să se plictisească și să își piardă interesul. Însă cel mai important este ca timpul alocat jocului să fie de calitate, timp în care ne cunoaștem, ne simțim bine, dezvoltăm relații sănătoase și de încredere, ceea ce oferă copiilor baza de care au nevoie în viață.” psiholog Denisa Zdrobis

Ce înseamnă jucării educative?

Jucăriile educative sunt jucării şi obiecte de joc destinate în special copiilor cu vârsta peste 2 ani. Sunt concepute cu scopul de a stimula anumite simţuri şi de a susţine învăţarea într-o formă sau alta. Aceste jucării sunt create pentru a îndeplini un scop educaţional, cum ar fi predarea unui subiect, dezvoltarea unei noi abilităţi sau învăţarea unei forme de artă.

Deoarece aceste jucării sunt concepute pentru a-i învăţa pe cei mici lucruri noi, sunt deseori create într-o manieră simplă, dar totuşi captivantă şi interactivă. Unele jucării educative pot arăta ca miniaturi ale unor obiecte mai mari, unele sunt foarte complexe, iar altele sunt asemănătoare cu obiectele folosite de adulţi. Cei mici preferă lucrurile adulţilor mai mult decât jucăriile, dar pentru că ceea ce folosesc adulţii în rutina lor nu este întotdeauna sigur pentru copii, jucăriile educative reprezintă înlocuitori foarte buni.

Fără îndoială, avem nevoie de obiecte în formă de jucării pentru a le oferi copiilor o idee despre cum funcţionează anumite lucruri şi de ce funcţionează aşa. Dacă vă întrebaţi cum anume acţionează jucăriile educative, gândiţi-vă că acestea sunt concepute pentru a îndeplini un singur scop, şi anume pentru a-i învăţa pe copii lucruri noi. Scopul poate fi îndeplinit într-o manieră fizică, emoţională sau intelectuală.

Este de aşteptat ca o jucărie educativă să îi înveţe pe cei mici lucruri noi despre un anumit subiect sau să îi ajute să îşi dezvolte o nouă abilitate, cum ar fi coordonarea mână-ochi, abilităţi motrice fine, abilităţi lingvistice etc. Un copil se află la început de drum şi sunt multe lucruri pe care le are de învăţat! Acesta este motivul pentru care o mulțime de cercetări și metodologii științifice cooperează pentru construirea jucăriilor educative, fie vorba chiar şi de câteva piese simple de construit. Cercetarea și studiul în timp real al psihologiei copilului ajută producătorii să creeze jucării semnificative şi educative.

Jucăriile educative joacă un rol esenţial în dezvoltarea copilului, fiind jucării inteligente. Nu pentru că ar avea la bază inteligenţă artificială, ci pentru că jucăriile educative contribuie la dezvoltarea intelectuală, socială şi motrică a copiilor. Mai mult decât atât, jucăriile educative de calitate sunt concepute într-o astfel de manieră încât copilul le va considera a fi deosebit de distractive. Cu alte cuvinte, copilul se va juca şi va învăţa, conform clicstoys.com.

Din ce materiale sunt realizate jucăriile educative?

Jucăriile educative sunt variate, ajutându-i pe copii să dobândească noi cunoştinţe din domenii diferite. Se poate vorbi despre jucării educative axate pe numere, alfabet şi culori; despre jucării care îi introduc pe cei mici în domeniul STEM; jucării care stimulează creativitatea, inventivitatea, găsirea soluţiilor; despre jucării care încurajează dezvoltarea abilităţilor lingvistice şi îmbogăţirea vocabularului etc.

Jucăriile educative sunt realizate din diverse tipuri de materiale. Producătorii se asigură că jucăriile educative sunt potrivite pentru categoria de vârstă pentru care le recomandă, sunt sigure şi nu reprezintă niciun pericol. Prin urmare, jucăriile educative sunt fabricate din lemn, din plastic de cea mai bună calitate, din metal sigur pentru copii, din bumbac sau lână, pot fi chiar operate manual.

Puteţi opta pentru figurine, păpuşi şi jucării foarte realiste care sunt pictate manual. Puteţi aduce imaginaţia copiilor la viaţă cu dinozauri, animale de fermă sau de zoo realizate din plastic. Mulţi producători lucrează doar cu lemn, sfoară şi vopsea non-toxică, rezultând jucării ecologice minunate.

Materialele textile precum bumbacul, lâna şi satinul sunt folosite cu precădere pentru realizarea păpuşilor, marionetelor, jucăriilor umplute, dar şi pentru realizarea unor veritabile scene de teatru, teatru de păpuşi sau articole de îmbrăcăminte. Lemnul, plasticul şi metalul sunt folosite în special pentru realizarea jucăriilor educative de exterior.

În cele din urmă, poate cel mai popular material folosit pentru realizarea jucăriilor educative este hârtia. În funcţie de vârsta copilului, puteţi opta pentru puzzle-uri complexe, pentru jocuri interactive cu cartonaşe ilustrate, pentru cărţi de colorat şi pentru multe alte jucării care îndeplinesc scopuri educaţionale, conform hotalingimports.com.

Tipurile jucăriilor educative

Mintea unui copil este asemenea unui foc care nu are nevoie decât de o mică scânteie pentru a lumina totul de jur-împrejur. Modul potrivit de a aprinde această mică scânteie duce adesea la învăţarea şi înţelegerea a ceea se petrece în mediul înconjurător, ceea ce este de mare ajutor în vremuri atât de delicate şi încărcate de întrebări şi îndoieli cu privire la ce, cum şi când se întâmplă anumite lucruri. Realizate pentru a-i învăţa pe cei mici o multitudine de lucruri, jucăriile educative încântă prin varietatea lor, prin construcţia lor ştiinţifică, atractivă şi adesea deosebit de captivantă. Printre cele mai apreciate tipuri de jucării educative se numără păpuşile, jucăriile umplute, puzzle-urile, jucăriile care susţin activitatea fizică, alimentele de jucărie şi, desigur, jucăriile STEM şi jocurile online.

 • Păpuşile. Oricât de greu ar fi de crezut, păpuşile sunt jucării educative. O păpușă este o figurină care seamănă cu o persoană, având capul, trunchiul, membrele și trăsăturile faciale pentru a imita un om. Copiii iubesc să se joace cu păpuși, timp în care învață jocuri de rol. Folosirea păpușilor ca marionete este un joc care atrage copiii şi prin care cei mici învaţă o multitudine de lucruri. Fabricate din materiale diferite cu tot felul de articole vestimentare, anumite modele de păpuși îi angajează pe copii folosind accesorii precum îmbrăcăminte, încălţăminte, maşinuţe, bucătării de jucărie sau un veritabil teatru de păpuşi.
 • Jucării umplute. Cine ar fi putut crede că un ursuleț de pluș poate fi o jucărie educativă? Dar da! Jucăriile umplute sunt considerate jucării educative excelente. Acestea sunt deseori concepute în forme de animale, păsări, urși și vin cu caracteristici suplimentare precum sunete, lumini şi accesorii. Trebuie acordată o atenție deosebită faptului că butoanele de sunet pot fi înghițite de copii dacă sunt lăsați nesupravegheaţi. Copiii iubesc să meargă oriunde cu jucăriile lor, deoarece acestea sunt moi, drăguţe şi cu un aspect foarte prietenos. Jucăriile umplute susţin sentimentul iubirii şi al compasiunii.
 • Puzzle-uri. Printre cele mai interesante şi populare jucării, puzzle-urile caracterizează copilăria a multora dintre noi. În esenţă, puzzle-urile sunt educative și susţin raționamentul și gândirea logică la copii. Deoarece puzzle-urile necesită timp pentru a fi finalizate, acestea îi învață pe cei mici răbdarea, dar totodată susţin recunoașterea și memoria. Puzzle-urile pot constitui activități de familie, iar completarea unui puzzle cu copilul dumneavoastră poate fi o activitate educativă plină de satisfacţii.
 • Jucării pentru activitate fizică. Aceste jucării sunt concepute cu scopul de a-i face pe copii să îndeplinească o anumită sarcină sau activitate. Efectuarea unor astfel de activități în aer liber sau în interior poate ajuta copiii să efectueze exerciții fizice și să-și întărească corpurile. Jucăriile de balansare, mingile, jucăriile sunt doar câteva exemple de jucării educative care susţin activitatea fizică şi care vizează consolidarea corpului copilului.
 • Jocuri digitale. Lumea digitală a acaparat o bună parte din lumea jucăriilor educative. Cu tot mai multe gadget-uri, cum ar fi laptop-uri, telefoane mobile și replici de tablete, copiii au numeroase oportunități de a învăța elementele de bază cum ar fi alfabetul, numerele, sunetele și alte subiecte. Cu toate acestea, există dezbateri în ceea ce privește cât de mult din această expunere la tehnologie este de fapt benefică pentru copii, conform fisher-price.com.

Beneficiile jucăriilor educative

Jucăriile educative nu sunt doar distractive, ci ajută copilul să înveţe o multitudine de lucruri noi într-un mod interesant şi captivant de la o vârstă fragedă. Iată doar câteva avantaje pe care le oferă jucăriile educative care vă vor ajuta să înţelegeţi de ce este indicat să vă orientaţi atenţia asupra lor!

 • Jucăriile educative fac procesul de învăţare cât mai distractiv. Copiii au o capacitate destul de redusă de concentrare, aşa că nu trebuie să vă mire faptul că îşi pierd rapid interesul faţă de o anumită jucărie. Jucăriile educative menţin atenţia copiilor, angajându-i în activităţi distractive şi interactive.
 • Jucăriile educative încurajează imaginaţia copiilor. Indiferent că vorbim despre tot felul de piese, figurine sau inele, jucăriile educative îi ajută pe copii să exploreze diferitele modalităţi de a le folosi. Aceste jucării îi încurajează pe copii să îşi folosească imaginaţia şi să încorporeze aceeaşi modalitate şi în procesul de învăţare.
 • Jucăriile educative contribuie la dobândirea unor abilităţi utile de viaţă. De exemplu, atunci când un copil se angajează într-un joc de rol, cel mai probabil se va îndrepta spre situaţii reale. Copiii pot avea mașini și jucării electronice în formă de obiecte de uz casnic, produse alimentare sau altele pe care le folosesc în jocul lor, pretinzând că fac cumpărături la un magazin alimentar. În această situaţie, copiii își folosesc imaginația pentru a-și construi abilități în viața reală.
 • Jucăriile educative încurajează interacţiunea. În timp ce se joacă cu jucării educative, copiii își folosesc imaginația și practică situații din viața reală. De cele mai multe ori, copiilor le place să îi implice şi pe alții în jocul lor. Joaca împreună cu părinții, frații sau prietenii este o modalitate excelentă prin care este încurajată interacțiunea. De asemenea, joaca îi ajută pe părinți să afle mai multe despre personalitatea copilului, despre ce îi place sau nu, conform learningresources.com.
 • Jucăriile educative sprijină abilitățile de rezolvare a problemelor. De exemplu, puzzle-urile, jucăriile cu numere, litere, cu adunări şi scăderi sunt concepute într-un mod care ajută la susținerea și dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor și logică la copii.
 • Jucăriile educative îmbunătățesc coordonarea ochi-mâini. Jucăriile precum figurinele de lemn care implică copiii pentru a construi turnuri și pentru a așeza cu atenție piesele astfel încât să nu se răstoarne turnul necesită o atenție constantă. De asemenea, atunci când rezolvă puzzle-uri, copiii încep să vadă cum se potrivesc piesele împreună. Toate acestea ajută la îmbunătățirea coordonării ochi-mâini, conform newdimensionoz.com.au.

Jucării educative pe grupe de vârstă

Jucăriile educative sunt mai mult decât obiecte drăgălaşe sau distractive pentru copii. Majoritatea jucăriilor educative oferă mai multe prilejuri ca cel mic să dobândească o serie de noi cunoştinţe. În general, jucăriile educative implică toate simţurile unui copil, în timp ce îi provoacă imaginaţia şi îl ajută să formeze legături de prietenie. În funcţie de categoriile de vârstă, părinţii au la dispoziţie o gamă amplă de jucării educative.

De exemplu, bebeluşii sunt dornici să înveţe încă din primele zile de viaţă, aşa că fiecare formă, textură, culoare, precum şi gusturile şi sunetele reprezintă o veritabilă oportunitate de a învăţa ceva. Cele mai potrivite jucării educative pentru bebeluşi sunt cele stimulative, care îi ajută să îşi descopere simţurile. Jucăriile muzicale, caruselul sau cutiile muzicale precum şi bilele sau mărgelele care fac zgomote sunt favoritele bebeluşilor. Jucăriile în culori contrastante îi fascinează pe copii, stimulând dezvoltarea funcţiei oculare. Bebeluşii au nevoie de figurine pentru a construi ceva şi pentru a-şi dezvolta abilităţile motorii şi coordonarea ochi-mâini.

După vârsta de 2 ani, copiii se pot juca cu o varietate mai mare de jucării, bucurându-se şi de jucăriile mai vechi. Figurinele, piesele LEGO, inelele din plastic sau lemn oferă oportunităţi educative noi, pe măsură ce cunoştinţele copiilor se extind. Foarte indicate sunt şi piesele colorate care trebuie sortate. Astfel, cei mici învaţă să potrivească elemente similare, iar părinţii le pot spune ce denumire și culori au formele respective. Jocurile LEGO oferă ocazia de a învăţa culorile şi simetria, contribuind la dezvoltarea abilităţilor motorii.

Când copiii ating vârsta preșcolară, este timpul să înveţe literele, numerele şi chiar să dobândească abilităţi lingvistice de bază. Există jucării care încurajează acest tip de învățare. De la simple puzzle-uri, la abac şi gadget-uri electronice care îi pregătesc pe copii pentru mediul de la grădiniţă şi apoi pentru şcoală, conform childdevelopmentinfo.com.

Una dintre cele mai minunate recompense pentru părinţi este să îşi vadă copilul dezvoltându-se frumos şi învăţând lucruri grozave, iar jucăriile educative pot fi o parte integrantă din această călătorie fascinantă. Jucăriile educative alese cu mare grijă pot susţine abilităţi vitale pentru dezvoltarea copilului, precum gândirea creativă, vorbirea și alfabetul, matematica timpurie, rezolvarea problemelor și dezvoltarea social-emoțională. În plus, mai multe studii de cercetare au arătat că jucăriile educative pot spori abilitățile cognitive care contribuie la succesul în școală. În calitate de părinţi, vă cunoaşteţi cel mai bine copilul şi asta vă face un judecător excelent pentru alegerea jucăriilor care vor oferi cele mai bune rezultate pentru creşterea şi dezvoltarea lor. Indiferent de jucăriile pe care le veţi alege, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteţi face pentru copii este să dedicaţi măcar câteva minute pe zi pentru a vă juca împreună. Jucându-vă împreună, încurajaţi învăţarea şi consolidaţi legătura dintre voi, ceea ce contează cel mai mult pentru o copilărie fericită.

Resurse despre „Care sunt jucăriile care pot fi incluse în categoria jucării educative?”

 1. learningresources.com
 2. clicstoys.com
 3. newdimensionoz.com.au
 4. childdevelopmentinfo.com
 5. fisher-price.com
 6. hotalingimports.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

denisa.zdrobis@gmail.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email