3 avantaje pe care le dețin doar jucăriile din lemn

avantaje-pe-care-le-dețin-doar-jucăriile-din-lemn

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Poate că în primele luni de viață, bebelușii nu au nevoie de prea multe jucării, dar pe măsură ce cresc, curiozitatea lor devine din ce în ce mai accentuată. Este chiar foarte indicat ca părinții să încurajeze curiozitatea micuților, să le stimuleze dorința de explorare a mediului care îi înconjoară și, treptat, să îi ajute să își dezvolte virtuțile și abilitățile de care vor avea nevoie pe tot parcursul vieții, inclusiv empatia, compasiunea, bunătatea, respectul, dar și gândirea critică și analitică, creativitatea și autenticitatea. Iată că există o activitate care favorizează cel mai mult creșterea și dezvoltarea copilului, dar și dobândirea tuturor acestor abilități și a multor altora. Este vorba despre joacă. Fără joacă, copilăria ar fi cu mult mai anostă.

avantaje-pe-care-le-dețin-doar-jucăriile-din-lemn

Dar când vine vorba de joacă și jucării, mulți părinți intră în dilemă, și asta pentru că rafturile magazinelor cu jucării sunt pline ochi cu o varietate de jucării, care mai de care mai interactive, mai colorate, mai stridente și mai țipătoare. Și aceste jucării sunt bune, într-o cantitate foarte limitată, însă nu se compară cu ceea ce poate face o jucărie de lemn clasică pentru copiii noștri.

Foarte apreciate sunt următoarele avantaje pe care doar jucăriile din lemn le oferă:

Încurajează creativitatea copilului. Poate că noi, adulții, privim o jucărie de lemn și zicem că e prea simplă și că un copil n-ar avea ce să facă cu ea și probabil că o va uita pe undeva prin cameră. Dar copiii nu văd ceea ce vedem noi, pentru că simțurile și abilitățile lor nu sunt încă trezite la viață. Au nevoie de o alarmă care să le dea trezirea și acea alarmă nu este o jucărie cu telecomandă, ci acea alarmă este o jucărie de lemn simplă, care îl determină pe copil să se gândească și să vină singur cu idei de joacă. Iată cum o bucățică de lemn sculptată pune în mișcare rotițele creierului copiilor noștri.

Durabilitate și longevitate. Ce e drept, copiii nu sunt tocmai blânzi și grijulii atunci când se joacă. Deși jucăriile de plastic de calitate superioară sunt oarecum durabile și nu se degradează sau se strică cu prea multă ușurință, multe dintre ele sunt prevăzute cu butoane sau autocolante care se rup sau se decolorează. Jucăriile din lemn, pe de altă parte, sunt deosebit de rezistente și pot fi refinisate sau revopsite pentru a arăta ca noi. Prin urmare, jucăriile din lemn sunt prietenoase cu mediul înconjurător și, chiar dacă pot costa inițial mai mult decât jucăriile din plastic, dat fiind că sunt foarte longevive, costurile se vor amortiza. Lemnul nu se sparge, nu se fisurează și are o durată lungă de viață, așa că multe jucării din lemn sunt adesea transmise de la un frate la altul și chiar de la o generație la alta.

Aspect atemporal. Copiilor le place să experimenteze diferite greutăți și texturi. Jucăriile din plastic nu oferă micuților același sentiment și experiență senzorială precum o jucărie din lemn. Senzația pe care o simțim atunci când atingem un obiect de lemn bine lucrat este foarte plăcută, iar copiii știu acest lucru mai bine ca oricine. Pe lângă această senzație de confort, există și acel aspect atemporal pe care jucăriile din lemn îl oferă amenajării unei camere. Lemnul este un material natural și simplu, care complimentează perfect decorul camerei copilului.

În concluzie, jucăriile din lemn sunt foarte recomandate încă de la începutul vieții micuțului deoarece sunt durabile, prietenoase cu mediul înconjurător și favorizează starea de sănătate a copilului, susținând totodată dezvoltarea sa fizică, emoțională și psihică. Jucăriile din lemn nu conțin substanțe chimice toxice care sunt implicate în fabricarea jucăriilor din plastic, iar dacă doriți o jucărie din lemn colorată, cel mai probabil, la vopsirea ei s-au folosit vopsele pe bază de apă. Asta nu înseamnă că toate jucăriile din plastic sunt dăunătoare, ci doar că trebuie să ne asigurăm că vom achiziționa o jucărie de calitate superioară, care nu se va rupe imediat. Totuși, este recomandat să evaluați durabilitatea și valoarea educațională a oricărei jucării înainte de a o cumpăra.

Înscrie-te la Newsletter

Primește in email ultimele noutăți

Mai multe articole